Europeisk, skandinavisk och regional film och filmproduktion

Projekt: Forskning

Populärvetenskaplig beskrivning

På mer än 120 platser runt om i Europa har det gjorts ekonomiska och infrastrukturella satsningar för att attrahera film- och medieproduktioner. Vad betyder detta för produktionen och för platserna och i hur hög grad lyckas man uppnå de olika mål som ställs upp i anslutning till satsningarna.

Ystad har under senare år etablerat en självständig profil som regionalt filmcentrum. Expansionen har starkt byggt på Henning Mankells romanfigur Wallander, på dennes koppling till trakten och på att konceptet är en ”pre-sold property”. D v s böckerna är välkända och har sålts i mer än 25 miljoner exemplar varför man kan förvänta sig att filmerna automatiskt har en stor potentiell publik. En annan omständighet som tycks speciell för Ystad är att flera av projektets intressenter kommit att starkt fokusera på de sekundära ekonomiska effekter inspelningarna förhoppningsvis ger upphov till.
I projektet ställs experimentet i jämförande belysning. Den samtida situationen för film i Europa upp liksom det faktum att många andra regioner gjort liknande satsningar belyses. Inte minst berörs de sekundära ekonomiska och strukturella effekterna samtidigt som ett komparativt perspektiv ständigt finns närvarande.
StatusSlutfört
Gällande start-/slutdatum2007/01/012010/12/31

Participants

Relaterad forskningsoutput

Olof Hedling, 2015, The Europeanness of European cinema : identity, meaning, globalisation. Alissa, T., Mary, H. & Mariana, L. (red.). I.B. Tauris, Vol. Part of Series: International Library of the Moving Image. s. 116-129

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/Conference proceedingKapitel samlingsverk

Olof Hedling, 2012, (Accepted/In press) Directory of World Cinema: Sweden. Block, M. (red.). Intellect Ltd.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/Conference proceedingKapitel samlingsverk

Olof Hedling, 2012, (Unpublished). 8 s.

Forskningsoutput: KonferensbidragKonferenspaper, ej i proceeding/ej förlagsutgivet

Visa alla (14)