Ansikte mot ansikte. Räddningsarbete bland prostituerade kvinnor i Sverige 1850-1920.

Forskningsoutput: AvhandlingDoktorsavhandling (monografi)

Standard

Ansikte mot ansikte. Räddningsarbete bland prostituerade kvinnor i Sverige 1850-1920. / Jansdotter, Anna.

Brutus Östlings Bokförlag Symposion, 2004. 496 s.

Forskningsoutput: AvhandlingDoktorsavhandling (monografi)

Harvard

APA

Jansdotter, A. (2004). Ansikte mot ansikte. Räddningsarbete bland prostituerade kvinnor i Sverige 1850-1920. Brutus Östlings Bokförlag Symposion.

CBE

Jansdotter A. 2004. Ansikte mot ansikte. Räddningsarbete bland prostituerade kvinnor i Sverige 1850-1920. Brutus Östlings Bokförlag Symposion. 496 s.

MLA

Jansdotter, Anna Ansikte mot ansikte. Räddningsarbete bland prostituerade kvinnor i Sverige 1850-1920. Brutus Östlings Bokförlag Symposion. 2004.

Vancouver

Jansdotter A. Ansikte mot ansikte. Räddningsarbete bland prostituerade kvinnor i Sverige 1850-1920.. Brutus Östlings Bokförlag Symposion, 2004. 496 s.

Author

Jansdotter, Anna. / Ansikte mot ansikte. Räddningsarbete bland prostituerade kvinnor i Sverige 1850-1920.. Brutus Östlings Bokförlag Symposion, 2004. 496 s.

RIS

TY - THES

T1 - Ansikte mot ansikte. Räddningsarbete bland prostituerade kvinnor i Sverige 1850-1920.

AU - Jansdotter, Anna

N1 - Defence details Date: 2004-09-25 Time: 10:15 Place: Department of History, sal 3 External reviewer(s) Name: Rosenbeck, Bente Title: Professor Affiliation: Köpenhamns Universitet ---

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - Popular Abstract in Swedish Vid mitten av 1800-talet öppnades speciella institutioner i Sverige med syftet att ”rädda” prostituerade kvinnor från ett ”förtappat liv” utanför samhällets ramar. Men vilka var de kvinnor som ville rädda, bli räddare? Var deras engagemang ett uttryck för omsorg eller kan det sociala arbetet ses som en klassrelaterad maktutövning, en vilja att kontrollera och disciplinera en speciell grupp kvinnor? Hur uppfattade de kvinnor som levde på prostitution dessa räddningsförsök och hur kunde de använda sig av räddarnas engagemang? I Ansikte mot ansikte analyseras mötet mellan dessa två kvinnogrupper – räddarna och de som skulle räddas. Mötet studeras framför allt utifrån räddarnas perspektiv och det är räddningsrörelsen som står i fokus, men ett materialfynd har även gjort det möjligt för läsaren att möta en prostituerad kvinnas skildring av räddningsprojektet. Kvinnoröster från sekelskiftets Sverige berättar om maktrelationer mellan kvinnor, om Jesus betydelse för den ”fallna” kvinnans omvändelse och upprättelse, men även om hur en respektabel kvinnlig sexualitet skapades i relation till en icke-respektabel. Alla slags kvinnor skulle ta plats i det nya samhällets offentliga rum. Materialet bjuder på skildringar av exempelvis gatan som en både lockande och miserabel plats, där räddningskvinnorna i sina strikta dräkter vistades sida vid sida med de utmanande och parfymdoftande kvinnorna med fräcka blickar.

AB - Popular Abstract in Swedish Vid mitten av 1800-talet öppnades speciella institutioner i Sverige med syftet att ”rädda” prostituerade kvinnor från ett ”förtappat liv” utanför samhällets ramar. Men vilka var de kvinnor som ville rädda, bli räddare? Var deras engagemang ett uttryck för omsorg eller kan det sociala arbetet ses som en klassrelaterad maktutövning, en vilja att kontrollera och disciplinera en speciell grupp kvinnor? Hur uppfattade de kvinnor som levde på prostitution dessa räddningsförsök och hur kunde de använda sig av räddarnas engagemang? I Ansikte mot ansikte analyseras mötet mellan dessa två kvinnogrupper – räddarna och de som skulle räddas. Mötet studeras framför allt utifrån räddarnas perspektiv och det är räddningsrörelsen som står i fokus, men ett materialfynd har även gjort det möjligt för läsaren att möta en prostituerad kvinnas skildring av räddningsprojektet. Kvinnoröster från sekelskiftets Sverige berättar om maktrelationer mellan kvinnor, om Jesus betydelse för den ”fallna” kvinnans omvändelse och upprättelse, men även om hur en respektabel kvinnlig sexualitet skapades i relation till en icke-respektabel. Alla slags kvinnor skulle ta plats i det nya samhällets offentliga rum. Materialet bjuder på skildringar av exempelvis gatan som en både lockande och miserabel plats, där räddningskvinnorna i sina strikta dräkter vistades sida vid sida med de utmanande och parfymdoftande kvinnorna med fräcka blickar.

KW - Contemporary history (circa 1800 to 1914)

KW - private space.

KW - public space

KW - difference

KW - ideology

KW - power

KW - women

KW - gender

KW - conversion

KW - revivalist movement

KW - social work

KW - rescue work

KW - reform movement

KW - prostitution

KW - Sweden

KW - 1850-1920

KW - Modern historia (ca. 1800-1914)

KW - Contemporary history (since 1914)

KW - Nutidshistoria (från 1914)

M3 - Doktorsavhandling (monografi)

SN - 91-7139-644-6

PB - Brutus Östlings Bokförlag Symposion

ER -