Bokens rematerialisering i det digitala rummet : historiska spår och förlusten av titelspecifik materialitet.

Forskningsoutput: KonferensbidragKonferenspaper, ej i proceeding/ej förlagsutgivet

Standard

Bokens rematerialisering i det digitala rummet : historiska spår och förlusten av titelspecifik materialitet. / Lundblad, Kristina.

2012. Artikel presenterad vid Digital materialitet, .

Forskningsoutput: KonferensbidragKonferenspaper, ej i proceeding/ej förlagsutgivet

Harvard

APA

CBE

MLA

Lundblad, Kristina Bokens rematerialisering i det digitala rummet : historiska spår och förlusten av titelspecifik materialitet.. Digital materialitet, 05 okt 2012, Konferenspaper, ej i proceeding/ej förlagsutgivet, 2012.

Vancouver

Author

RIS

TY - CONF

T1 - Bokens rematerialisering i det digitala rummet : historiska spår och förlusten av titelspecifik materialitet.

AU - Lundblad, Kristina

N1 - <a href="http://tekstvidenskab.inss.ku.dk/aktiviteter/digitalmaterialitet2012/#lundblad">http://tekstvidenskab.inss.ku.dk/aktiviteter/digitalmaterialitet2012/#lundblad</a>

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Jag har tidigare behandlat det jag kallar kodexsimualtioner, d.v.s. sådana digitala böcker som gjorts blädderbara och som alltså simulerar kodexens fysiska särdrag. (Lundblad 2007) Jag vill i detta paper föra diskussionen av bokens och litteraturens materialitet i den digitala kulturen vidare genom att undersöka hur de meningsskapande uttryck som fogat sig till ett litterärt verk i form av olika utgåvors fysiska och formgivningsmässiga särdrag rematerialiseras, omskapas eller suddas ut i digitaliseringen av samma verk. Jag kommer också att diskutera vad den elektroniska hårdvaran gör med litteraturen och upplevelsen av den. Hårdvaran ersätter, tillsammans med mjukvaran, boken. Mjukvaran medierar det abstrakta verket, ungefär som tryckfärgen gjort tidigare. Den största skillnaden härvidlag är att varje enskilt verk genom digitaliseringen skiljs från sin specifika materialitet, den titelspecifika materialiteten, dokumentet, för att istället få dela materialitet med allt annat som medieras via datorn i fråga. Hanteringen av böcker och datorer skiljer sig åt, dock tycks vissa parametrar, peritextuella och formgivningsmässiga, bevaras och jag misstänker att det har med betydelsen av kroppens medverkan i den epistemologiska eller estetiska processen att göra. Att bläddra, exempelvis, skulle kunna betraktas som ett läsningens gränssnitt på kroppslig nivå. För rummet, de litterära verkens fysiska space, bokhyllan etc, bli skillnaden desto större eftersom detta fullständigt töms.

AB - Jag har tidigare behandlat det jag kallar kodexsimualtioner, d.v.s. sådana digitala böcker som gjorts blädderbara och som alltså simulerar kodexens fysiska särdrag. (Lundblad 2007) Jag vill i detta paper föra diskussionen av bokens och litteraturens materialitet i den digitala kulturen vidare genom att undersöka hur de meningsskapande uttryck som fogat sig till ett litterärt verk i form av olika utgåvors fysiska och formgivningsmässiga särdrag rematerialiseras, omskapas eller suddas ut i digitaliseringen av samma verk. Jag kommer också att diskutera vad den elektroniska hårdvaran gör med litteraturen och upplevelsen av den. Hårdvaran ersätter, tillsammans med mjukvaran, boken. Mjukvaran medierar det abstrakta verket, ungefär som tryckfärgen gjort tidigare. Den största skillnaden härvidlag är att varje enskilt verk genom digitaliseringen skiljs från sin specifika materialitet, den titelspecifika materialiteten, dokumentet, för att istället få dela materialitet med allt annat som medieras via datorn i fråga. Hanteringen av böcker och datorer skiljer sig åt, dock tycks vissa parametrar, peritextuella och formgivningsmässiga, bevaras och jag misstänker att det har med betydelsen av kroppens medverkan i den epistemologiska eller estetiska processen att göra. Att bläddra, exempelvis, skulle kunna betraktas som ett läsningens gränssnitt på kroppslig nivå. För rummet, de litterära verkens fysiska space, bokhyllan etc, bli skillnaden desto större eftersom detta fullständigt töms.

KW - digital materiality

KW - digital materialitet

KW - e-boken

KW - papperböcker

KW - bokhistoria

KW - analoga böcker

KW - digitala böcker

KW - analog-digital

KW - kodexsimuletion

KW - kodex

M3 - Konferenspaper, ej i proceeding/ej förlagsutgivet

Y2 - 5 October 2012

ER -