Den svenska partsmodellen – facket, arbetsgivarna och lönebildningen

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/Conference proceedingKapitel samlingsverk

Standard

Den svenska partsmodellen – facket, arbetsgivarna och lönebildningen. / Kjellberg, Anders.

Arbete & Välfärd: Ledning, personal och organisationsmodeller i Sverige. red. / Åke Sandberg. Lund : Studentlitteratur AB, 2019. s. 119-148.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/Conference proceedingKapitel samlingsverk

Harvard

Kjellberg, A 2019, Den svenska partsmodellen – facket, arbetsgivarna och lönebildningen. i Å Sandberg (red.), Arbete & Välfärd: Ledning, personal och organisationsmodeller i Sverige. Studentlitteratur AB, Lund, s. 119-148.

APA

Kjellberg, A. (2019). Den svenska partsmodellen – facket, arbetsgivarna och lönebildningen. I Å. Sandberg (Red.), Arbete & Välfärd: Ledning, personal och organisationsmodeller i Sverige (s. 119-148). Studentlitteratur AB.

CBE

Kjellberg A. 2019. Den svenska partsmodellen – facket, arbetsgivarna och lönebildningen. Sandberg Å, redaktör. I Arbete & Välfärd: Ledning, personal och organisationsmodeller i Sverige. Lund: Studentlitteratur AB. s. 119-148.

MLA

Kjellberg, Anders "Den svenska partsmodellen – facket, arbetsgivarna och lönebildningen". Sandberg, Åke (red.). Arbete & Välfärd: Ledning, personal och organisationsmodeller i Sverige. Lund: Studentlitteratur AB. 2019, 119-148.

Vancouver

Kjellberg A. Den svenska partsmodellen – facket, arbetsgivarna och lönebildningen. I Sandberg Å, redaktör, Arbete & Välfärd: Ledning, personal och organisationsmodeller i Sverige. Lund: Studentlitteratur AB. 2019. s. 119-148

Author

Kjellberg, Anders. / Den svenska partsmodellen – facket, arbetsgivarna och lönebildningen. Arbete & Välfärd: Ledning, personal och organisationsmodeller i Sverige. redaktör / Åke Sandberg. Lund : Studentlitteratur AB, 2019. s. 119-148

RIS

TY - CHAP

T1 - Den svenska partsmodellen – facket, arbetsgivarna och lönebildningen

AU - Kjellberg, Anders

N1 - Det här är en grundbok om arbetslivet, en bok om arbete, organisation, personal och ledning. Den ger en gedigen baskunskap och samtidigt självständiga perspektiv att diskutera i seminarier och bland samhällsintresserade. I grunden finns frågan: Hur ser dagens tendenser i arbetsliv och ekonomi ut, och vad betyder de för arbetets kvalitet och mening, för hälsa, inflytande, och maktrelationer på arbetsmarknaden? Tjugosju forskare från en rad universitet och högskolor och från olika ämnen har samarbetat för att skapa en helhetsbild, som är både perspektivrik och sammanhängande. Teman som produktiv välfärd och solidarisk individualism lyfts fram, liksom demokrati och utvecklande arbeten. Arbete & välfärd ger en empiriskt och teoretiskt grundad bild av det svenska arbetslivet, med historiska och internationella utblickar. Managementstrategier presenteras, och framför allt vad de betyder i människors arbete och liv. Boken är förankrad i såväl arbetsorganisation och arbetsplatser, som i ekonomi och arbetsmarknad i stort. Den svenska modell, som sökt förena värdighet i arbetslivet med välfärd och konkurrenskraft, har ifrågasatts och transformerats. Vi frågar oss nu: Hur robust är denna ”svenska modell” under tryck av globalisering och digitalisering?

PY - 2019/2/12

Y1 - 2019/2/12

KW - partsmodellen

KW - fackförening

KW - fackförbund

KW - svenska modellen

KW - industrial relations

KW - arbetare

KW - tjänstemän

KW - LO

KW - TCO

KW - Saco

KW - lönebildning

KW - förhandlingar

KW - kollektivavtal

KW - arbetsgivare

KW - globalisering

KW - segregering

KW - klass

KW - kön

M3 - Kapitel samlingsverk

SN - 9789144116310

SP - 119

EP - 148

BT - Arbete & Välfärd

A2 - Sandberg, Åke

PB - Studentlitteratur AB

CY - Lund

ER -