En offentligrättslig korporation under Monarken? Svenska Akademien och kungen i juridiskt perspektiv

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikel i vetenskaplig tidskrift

Standard

En offentligrättslig korporation under Monarken? Svenska Akademien och kungen i juridiskt perspektiv. / Wenander, Henrik; Sunnqvist, Martin.

I: Statsvetenskaplig tidskrift, Vol. 120, Nr. 3-4, 2018, s. 557-575.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikel i vetenskaplig tidskrift

Harvard

APA

CBE

MLA

Vancouver

Author

RIS

TY - JOUR

T1 - En offentligrättslig korporation under Monarken?

T2 - Svenska Akademien och kungen i juridiskt perspektiv

AU - Wenander, Henrik

AU - Sunnqvist, Martin

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Under hösten 2017 och våren 2018 kom Svenska Akademien och dess ställning att uppmärksammas. Bakgrunden var den turbulens i akademien som förekom efter det att anklagelser om grova brott och oegentligheter hade förts fram i massmedier. Kungens åtgärd var överraskande eftersom den tydliga utgångspunkten i svensk statsrätt är att kungen inte ska utöva någon offentlig makt.. Akademiens grundläggande reglering är – bortsett från den nu genomförda stadgeändringen – densamma nu som vid grundandet 1786. Det är givet att samhället och den konstitutionella och samhälleliga situationen har förändrats i grundläggande avseenden sedan dess. Det är därmed inte givet vilken ställning en akademi av detta slag ska ha i dagens juridiska landskap. Äldre tiders diskussioner om mellanformer mellan allmänt och enskilt, ”offentligrättsliga korporationer”, kan då åter bli aktuella för att hantera frågor om akademiens ställning. I denna översikt undersöker vi vilken rättslig ställning Svenska Akademien har och hur beslut rörande akademien kan fattas. Metoden bygger på identifiering och värdering av juridiska argument utifrån de ramar som framgår av lagstiftningen och mot bakgrund av uttalanden i förarbeten och framställningar inom rättsvetenskap.

AB - Under hösten 2017 och våren 2018 kom Svenska Akademien och dess ställning att uppmärksammas. Bakgrunden var den turbulens i akademien som förekom efter det att anklagelser om grova brott och oegentligheter hade förts fram i massmedier. Kungens åtgärd var överraskande eftersom den tydliga utgångspunkten i svensk statsrätt är att kungen inte ska utöva någon offentlig makt.. Akademiens grundläggande reglering är – bortsett från den nu genomförda stadgeändringen – densamma nu som vid grundandet 1786. Det är givet att samhället och den konstitutionella och samhälleliga situationen har förändrats i grundläggande avseenden sedan dess. Det är därmed inte givet vilken ställning en akademi av detta slag ska ha i dagens juridiska landskap. Äldre tiders diskussioner om mellanformer mellan allmänt och enskilt, ”offentligrättsliga korporationer”, kan då åter bli aktuella för att hantera frågor om akademiens ställning. I denna översikt undersöker vi vilken rättslig ställning Svenska Akademien har och hur beslut rörande akademien kan fattas. Metoden bygger på identifiering och värdering av juridiska argument utifrån de ramar som framgår av lagstiftningen och mot bakgrund av uttalanden i förarbeten och framställningar inom rättsvetenskap.

KW - Konstitutionell rätt

KW - Associationsrätt

KW - Constitutional law

KW - Company law

M3 - Artikel i vetenskaplig tidskrift

VL - 120

SP - 557

EP - 575

JO - Statsvetenskaplig tidskrift

JF - Statsvetenskaplig tidskrift

SN - 0039-0747

IS - 3-4

ER -