Fattigdomens besvärjelser : visionära ideal och vardagliga realiteter i socialt arbete

Forskningsoutput: AvhandlingDoktorsavhandling (monografi)

Abstract

Popular Abstract in Swedish
Socialakrobat, världsförbättrare, soc-kärring. Benämningarna på socialarbetare har skiftat genom åren, liksom synen på yrket. I Fattigdomens besvärjelser skildras den svenska fattigvårdens förvandling till modern socialvård. Det är arbetets vardag som står i fokus, många gånger i kontrast till socialarbetarnas visionära förhoppningar.

Vi får möta sekelskiftets filantroper, folkhemmets socialläkare och sjuttiotalets radikala fältarbetare. Utifrån olika fall - barn som mördar för en bit mat; en otuktshärva med tonårsflickor; en skandal på ett alkoholisthem - diskuteras vem som har haft initiativet och tolkningsföreträdet i det sociala arbetet.

Boken är en kulturanalytisk granskning av hur socialarbetare har koloniserat nya verksamhetsfält, hur ideal och målsättningar har förvandlats till praktisk handling. Fattighuset och socialbyrån, journalen och IQ-testet, är konkreta påminnelser om myndigheternas ingrepp. Men den svenska socialvårdens historia vittnar också om rättvisekrav och medkänsla.

Detaljer

Författare
Enheter & grupper
Forskningsområden

Ämnesklassifikation (UKÄ) – OBLIGATORISK

  • Konstvetenskap

Nyckelord

Originalspråksvenska
KvalifikationDoktor
Tilldelande institution
Handledare/Biträdande handledare
  • [unknown], [unknown], handledare, Extern person
Tilldelningsdatum1998 maj 15
Förlag
  • Historiska Media, Box 1206, S-221 05, Lund, Sweden
Tryckta ISBN91-88930-28-9
StatusPublished - 1998
PublikationskategoriForskning