Framväxten av koncernfackligt samarbete inom metallindustrin

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/Conference proceedingKapitel samlingsverk

Abstract

Under 2006 publicerades av CKS (Centrum för kommunstrategiska studier, Norrköping) i samarbete med Arbetslivsinstitutet, Linköpings universitet (Campus Norrköping) och Metalls avdelning 97 i Finspång boken "Finspång - en bit av folkhemmet. Sju uppsatser om ett industrisamhälle under 1900-talet". Ett av kapitlen är "Framväxten av koncernfackligt samarbete inom metallindustrin" (sid 177-239) av Anders Kjellberg. Här analyseras framväxten av koncernfackligt samarbete med utgångspunkt från de båda stora metallindustrierna i Finspång, dvs (1) turbinbolaget (under lång tid kallat STAL) som tillhört följande koncerner: Asea, ABB, Alstom och idag Siemens, samt (2) Finspongs Metallverk som 1942 köptes av Svenska Metallverken, som i sin tur förvärvades av Grängeskoncernen. Idag (2006) tillhör aluminiumdelen av metallverken SAPA och koppardelen Outokumpu (Outokumpu Copper förvärvades 2005 av riskkapitalbolaget Nordic Capital och bytte senare namn till Luvata Copper Products; 2011 köptes det av tyska koncernen Aurubis som samma år belutade avveckla hela verksamheten i Finspång och fram till 2013 flytta den till Holland och USA). Även det koncernfackliga samarbetet inom ett antal andra verkstads- och metallföretag berörs, liksom hur arbetsgivarnas och Metallindustriarbetareförbundets inställning till sådant samarbete förändrats med tiden.

Övriga kapitel i boken är:
Sten O Karlsson "Som det rika landet Gosen. 1938 års Finspångsundersökning i backspegeln"
Mia Thorell "En nations främsta tillgång är barnen"
Torbjörn Andersson "Fotbollen i Finspång"
Zoran Slavnic "Finska och jugoslaviska gästarbetare i Finspång"
Lars Lagergren "Yrkesskolan i tiden. En konjunkturanpassad historia om samförstånd"
Annette Thörnquist "Asbestproblemets hantering vid en verkstadsindustri. Stal i Finspång"

Boken vill lyfta fram en bit av den svenska 1900-talshistorien ur ett lokalt perspektiv. Syftet är att genom ett antal begränsade nedslag i en och samma lokala miljö belysa några drag i det svenska ”folkhemmets” utveckling. Miljön är Finspång, ett av många svenska samhällen som byggdes upp kring stora industrier. Ett återkommande tema i kapitlen är samarbetet mellan arbetsmarknadens parter, myndigheter och folkrörelser, vilket problematiseras och diskuteras utifrån olika ansatser. I boken behandlas arbetarnas bostads- och levnadsvillkor, barnomsorgen, idrottsrörelsens etablering genom fotbollen, arbetskraftsinvandringen ur ett gästarbetarperspektiv, den lokala inbyggda yrkesskolan, det koncernfackliga samarbetet samt arbetarskyddet med fokus mot asbestproblemet. Följ med på en resa i tiden i industrisamhället Finspång!

Detaljer

Författare
Enheter & grupper
Forskningsområden

Ämnesklassifikation (UKÄ) – OBLIGATORISK

  • Sociologi (exklusive socialt arbete, socialpsykologi och socialantropologi)

Nyckelord

  • koncernfack, koncernfackligt samarbete, Metall, Finspång, Västerås, Stockholm, STAL, Asea, ABB, Siemens, Svenska Metallverken, verkstadsklubb
Originalspråksvenska
Titel på värdpublikationFinspång - en bit av folkhemmet. Sju uppsatser om ett industrisamhälle under 1900-talet
RedaktörerLars Lagergren, Annette Thörnquist
FörlagCentrum för kommunstrategiska studier (CKS) & Arbetslivsinstitutet
Sidor177-239
Antal sidor63
ISBN (tryckt)91-89336-38-0
StatusPublished - 2006
PublikationskategoriForskning
Peer review utfördNej

Nedladdningar

Ingen tillgänglig data

Related projects

Visa alla (1)