Future Nordic Fashion

Forskningsoutput: Icke-textbaserad outputKonstnärligt arbete

Abstract

Utställning, Prins Eugens Waldemarsudde, 24/4 – 3/10 2021.

Det är hos den unga generationens kreatörer som idéer om framtidens mode först tar form. I utställningen Future Nordic Fashion visas ett urval visionära kreationer, som har skapats av några av de främsta nyexaminerade modedesigners inom ramen för den nordiska designtävlingen Designers´ Nest. Teman som lyfts fram i utställningen är dagsaktuella frågeställningar om identitet, hållbarhet och gränser mellan mode och konst. Frågeställningar som inte bara är relevanta för modevärlden utan också i samhället i stort.

Sexton unga kreativa designers finns representerade i Future Nordic Fashion. Samtliga kreatörer i utställningen har skapat sina plagg, verk och filmer inom ramen för Nordens främsta designutbildningar och de tävlingar som arrangerats på senare år av designplattformen Designers´ Nest i Köpenhamn. Designers ´Nest är en ideell, icke vinstdrivande plattform med syfte att stötta unga nordiska designers. De plagg som visas i utställningen har alla tillkommit utan krav och förväntningar från kommersiella aktörer eller brukare, vilket för modeskaparna möjliggjort en fri experimentlusta, ett visionärt framåtblickande och ett förbehållslöst reflekterande över det fält inom vilket man verkar.

Nutidens unga, nordiska modedesigners manifesterar en ny estetisk front i regionen. Future Nordic Fashion visar hur de förhåller sig till en komplex värld och använder mode som visuell kommunikation, där de uttrycker personliga erfarenheter och en önskan om att förändra modets normer. Deras arbete karakteriseras av att vara både klokt och nydanande, säger Ane Lynge-Jorlén, VD för Designers´ Nest.

På senare år har modeutställningar blivit alltmer vanligt förekommande på konstmuseer och konsthallar runtom i Sverige och övriga Norden. Flertalet av dessa utställningar har väckt mycket stor uppmärksamhet, både medialt och publikt. Mode har i vår tid också blivit ett nytt samlingsområde vid ett antal större nordiska konstinstitutioner. En tydlig förskjutning av profileringen av mode, som ett mångbottnat kulturellt fenomen, har därmed ägt rum på arrangörssidan från en kulturhistorisk sfär till konstens arenor. Detta faktum avspeglar en vidareutveckling av synen på både mode och konst. Det utvidgade konstbegreppet innefattar numera även mode.

Detaljer

Författare
Enheter & grupper
Externa organisationer
  • University of the Arts London
Forskningsområden

Ämnesklassifikation (UKÄ) – OBLIGATORISK

  • Design

Konstnärlig forskning

  • Utställning/tillställning
Originalspråksvenska
FörlagPrins Eugens Waldemarsudde
Utgivningsformatblandat material
StatusPublished - 2021 apr 24
PublikationskategoriForskning
Peer review utfördNej
EvenemangFuture Nordic Fashion - Prins Eugens Waldemarsudde, Stockholm, Sverige
Varaktighet: 2021 apr 242021 okt 3
https://www.waldemarsudde.se/utstallningar/utstallning/2021/future-nordic-fashion/

Bibliografisk information

Medverkande modedesigners: Ali Akbari Amina Saada Courtney Makins Elina Äärelä Ellen Hodakova Larsson Elnaz Gargari Fredrik Stålhandske Idaliina Friman Ines Kalliala Ishara Jayathilake Kristian David Kristine Sehested-Blad Lili Pham Marie Sloth Rousing Milka Seppänen Oliver Oppermann