Gudstjänstgemenskap i folkkyrkan. Ett studium av gudstjänstgemenskapens identitet och ställning i Svenska kyrkan

Forskningsoutput: AvhandlingDoktorsavhandling (monografi)

Standard

Gudstjänstgemenskap i folkkyrkan. Ett studium av gudstjänstgemenskapens identitet och ställning i Svenska kyrkan. / Modéus, Fredrik.

Verbum, 2015. 552 s.

Forskningsoutput: AvhandlingDoktorsavhandling (monografi)

Harvard

APA

CBE

MLA

Vancouver

Author

RIS

TY - THES

T1 - Gudstjänstgemenskap i folkkyrkan. Ett studium av gudstjänstgemenskapens identitet och ställning i Svenska kyrkan

AU - Modéus, Fredrik

N1 - Defence details Date: 2015-05-13 Time: 13:15 Place: Sal C116, LUX, Helgonavägen 3, Lund External reviewer(s) Name: Vikström, Björn Title: biskop Affiliation: Borgå stift --- The information about affiliations in this record was updated in December 2015. The record was previously connected to the following departments: Centre for Theology and Religious Studies (015017000)

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Popular Abstract in Swedish Varje vecka firar ett stort antal människor gudstjänst i Svenska kyrkan. Vid varje enskild gudstjänst bildas en sorts gemenskap. Men vad är egentligen en gudstjänstgemenskap, hur kan den förstås sociologiskt och teologiskt, vilken ställning har den i Svenska kyrkan och vilken ställning borde den ha? Gudstjänstgemenskaper i Svenska kyrkan i dag kan beskrivas som öppna, isolerade intressegemenskaper utan formell ställning. Utifrån konstaterandet att det moderna samhället präglas av både individualisering och behov av gemenskap argumenterar jag för öppenhet och varaktighet som viktiga kännetecken för gudstjänstgemenskaper i samtiden. Jag konstruerar också fyra teoretiska grundformer för gudstjänstgemenskap: tillfällig, ledig, stabil och sluten. Därefter studerar jag gudstjänstgemenskapens ställning i svensk kyrkouppfattning under 1900-talet och det begynnande 2000-talet. Analysen visar att svensk kyrkodebatt kontinuerligt och i ökande grad lider av att företeelsen gudstjänstgemenskap inte differentieras. I stället har gudstjänstgemenskap förutsatts vara sluten gemenskap, vilket har skapat ett motstånd mot att synliggöra gemenskapsaspekten i den teoretiska kyrkouppfattningen. Med denna slutsats går avhandlingen in i en mer konstruktiv fas. I kritisk dialog med svensk kyrkouppfattning formulerar jag sex kärnvärden och visar möjligheten att med hjälp av dessa, samt i dialog med utvalda icke-svenska teologer, konstruera en kyrkouppfattning med gudstjänstgemenskapen som nav. Till sist visar jag på några tänkbara konsekvenser av diskussionen, som skulle innebära att gudstjänstgemenskapen fick en tydligare identitet och ställning i Svenska kyrkan.

AB - Popular Abstract in Swedish Varje vecka firar ett stort antal människor gudstjänst i Svenska kyrkan. Vid varje enskild gudstjänst bildas en sorts gemenskap. Men vad är egentligen en gudstjänstgemenskap, hur kan den förstås sociologiskt och teologiskt, vilken ställning har den i Svenska kyrkan och vilken ställning borde den ha? Gudstjänstgemenskaper i Svenska kyrkan i dag kan beskrivas som öppna, isolerade intressegemenskaper utan formell ställning. Utifrån konstaterandet att det moderna samhället präglas av både individualisering och behov av gemenskap argumenterar jag för öppenhet och varaktighet som viktiga kännetecken för gudstjänstgemenskaper i samtiden. Jag konstruerar också fyra teoretiska grundformer för gudstjänstgemenskap: tillfällig, ledig, stabil och sluten. Därefter studerar jag gudstjänstgemenskapens ställning i svensk kyrkouppfattning under 1900-talet och det begynnande 2000-talet. Analysen visar att svensk kyrkodebatt kontinuerligt och i ökande grad lider av att företeelsen gudstjänstgemenskap inte differentieras. I stället har gudstjänstgemenskap förutsatts vara sluten gemenskap, vilket har skapat ett motstånd mot att synliggöra gemenskapsaspekten i den teoretiska kyrkouppfattningen. Med denna slutsats går avhandlingen in i en mer konstruktiv fas. I kritisk dialog med svensk kyrkouppfattning formulerar jag sex kärnvärden och visar möjligheten att med hjälp av dessa, samt i dialog med utvalda icke-svenska teologer, konstruera en kyrkouppfattning med gudstjänstgemenskapen som nav. Till sist visar jag på några tänkbara konsekvenser av diskussionen, som skulle innebära att gudstjänstgemenskapen fick en tydligare identitet och ställning i Svenska kyrkan.

KW - Worship community

KW - ecclesiological concretion

KW - ecclesiologial balance (contextually sensitive

KW - historically rooted and confessionally widened)

KW - corporate person

KW - ideal types

KW - ecclesiological subject (hidden

KW - visible and structuring)

KW - ecclesiological core values and ecclesiological basic qualities.

M3 - Doktorsavhandling (monografi)

SN - 978-91-526-3457-8

T3 - Forskning för kyrkan

PB - Verbum

ER -