Med kärret som källa : om begreppen offer och ritual inom arkeologin

Forskningsoutput: AvhandlingDoktorsavhandling (monografi)

Standard

Med kärret som källa : om begreppen offer och ritual inom arkeologin. / Berggren, Åsa.

Nordic Academic Press, 2010. 400 s.

Forskningsoutput: AvhandlingDoktorsavhandling (monografi)

Harvard

Berggren, Å 2010, 'Med kärret som källa : om begreppen offer och ritual inom arkeologin', Doktor, Institutionen för arkeologi och antikens historia.

APA

CBE

Berggren Å. 2010. Med kärret som källa : om begreppen offer och ritual inom arkeologin. Nordic Academic Press. 400 s.

MLA

Vancouver

Berggren Å. Med kärret som källa : om begreppen offer och ritual inom arkeologin. Nordic Academic Press, 2010. 400 s. (Vägar till Midgård).

Author

Berggren, Åsa. / Med kärret som källa : om begreppen offer och ritual inom arkeologin. Nordic Academic Press, 2010. 400 s.

RIS

TY - THES

T1 - Med kärret som källa : om begreppen offer och ritual inom arkeologin

AU - Berggren, Åsa

N1 - Defence details Date: 2010-10-01 Time: 10:15 Place: Kulturens auditorium, Tegnérsplatsen, Lund External reviewer(s) Name: Fuglestvedt, Ingrid Title: [unknown] Affiliation: Universitetet i Oslo ---

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - Popular Abstract in Swedish Varför lade människor ner stenar, ben och redskap i vatten och våtmarker under förhistorisk tid? Och hur kan arkeologin skapa förståelse för denna typ av lämningar? Vanligen tolkas de nedlagda föremålen som offer, men det är ett begrepp som är förknippat med en rad problem. Bland annat riskerar användningen av offerbegreppet att dölja olikheter och nyanser i människornas sätt att deponera föremål. I Med kärret som källa använder arkeologen Åsa Berggren istället ett arbetssätt som sätter människorna, deras handlingar och ritualer i fokus. I boken tillämpar hon konsekvent ett handlingsteoretiskt perspektiv på ett neolitiskt fyndmaterial från ett kärr i Malmö. Här blir människornas sinnliga upplevelser av ting och platser centrala, och man kommer deras handlingar och upplevelser nära. Studien visar hur människorna genom sin användning av kärret skapat sina relationer till andra människor, sina sociala positioner och sin historia – ett socialt samspel som pågått under mer än 3 000 år.

AB - Popular Abstract in Swedish Varför lade människor ner stenar, ben och redskap i vatten och våtmarker under förhistorisk tid? Och hur kan arkeologin skapa förståelse för denna typ av lämningar? Vanligen tolkas de nedlagda föremålen som offer, men det är ett begrepp som är förknippat med en rad problem. Bland annat riskerar användningen av offerbegreppet att dölja olikheter och nyanser i människornas sätt att deponera föremål. I Med kärret som källa använder arkeologen Åsa Berggren istället ett arbetssätt som sätter människorna, deras handlingar och ritualer i fokus. I boken tillämpar hon konsekvent ett handlingsteoretiskt perspektiv på ett neolitiskt fyndmaterial från ett kärr i Malmö. Här blir människornas sinnliga upplevelser av ting och platser centrala, och man kommer deras handlingar och upplevelser nära. Studien visar hur människorna genom sin användning av kärret skapat sina relationer till andra människor, sina sociala positioner och sin historia – ett socialt samspel som pågått under mer än 3 000 år.

KW - Stone Age

KW - the past in the past

KW - objectification

KW - embodyment

KW - ritualization

KW - practice theory

KW - sacrifice

KW - archaeology

KW - ritual

KW - Malmö

KW - Hindbygården

KW - wetland depositions

KW - Early Bronze Age

M3 - Doktorsavhandling (monografi)

SN - 978-91-89116-98-6

T3 - Vägar till Midgård

PB - Nordic Academic Press

ER -