Naturlighetens positioner. Nordiska kulturforskare om födsel och föräldraskap

Forskningsoutput: Bok/rapportAntologi (redaktör)

Standard

Naturlighetens positioner. Nordiska kulturforskare om födsel och föräldraskap. / Fjell, Tove Ingebjörg (redaktör); Hagström, Charlotte (redaktör); Marander-Eklund, Lena (redaktör); Nylund Skog, Susanne (redaktör).

Nordiskt nätverk för folkloristik, 1998. 207 s. (NNF Publications; Vol. 1).

Forskningsoutput: Bok/rapportAntologi (redaktör)

Harvard

Fjell, TI, Hagström, C, Marander-Eklund, L & Nylund Skog, S (red) 1998, Naturlighetens positioner. Nordiska kulturforskare om födsel och föräldraskap. NNF Publications, vol. 1, vol. 1, Nordiskt nätverk för folkloristik.

APA

Fjell, T. I., Hagström, C., Marander-Eklund, L., & Nylund Skog, S. (Red.) (1998). Naturlighetens positioner. Nordiska kulturforskare om födsel och föräldraskap. (NNF Publications; Vol. 1). Nordiskt nätverk för folkloristik.

CBE

Fjell TI, Hagström C, Marander-Eklund L, Nylund Skog S, red. 1998. Naturlighetens positioner. Nordiska kulturforskare om födsel och föräldraskap. Nordiskt nätverk för folkloristik. 207 s. (NNF Publications).

MLA

Fjell, Tove Ingebjörg et al. Naturlighetens positioner. Nordiska kulturforskare om födsel och föräldraskap NNF Publications. Nordiskt nätverk för folkloristik. 1998.

Vancouver

Fjell TI, (ed.), Hagström C, (ed.), Marander-Eklund L, (ed.), Nylund Skog S, (ed.). Naturlighetens positioner. Nordiska kulturforskare om födsel och föräldraskap. Nordiskt nätverk för folkloristik, 1998. 207 s. (NNF Publications).

Author

Fjell, Tove Ingebjörg (redaktör) ; Hagström, Charlotte (redaktör) ; Marander-Eklund, Lena (redaktör) ; Nylund Skog, Susanne (redaktör). / Naturlighetens positioner. Nordiska kulturforskare om födsel och föräldraskap. Nordiskt nätverk för folkloristik, 1998. 207 s. (NNF Publications).

RIS

TY - BOOK

T1 - Naturlighetens positioner. Nordiska kulturforskare om födsel och föräldraskap

A2 - Fjell, Tove Ingebjörg

A2 - Hagström, Charlotte

A2 - Marander-Eklund, Lena

A2 - Nylund Skog, Susanne

N1 - Innehåll i boken, se: http://web.abo.fi/library/aapub/hf_952120225_4_buy.html Innehåller även texter på norska.

PY - 1998

Y1 - 1998

N2 - Denna bok handlar om naturlighet iförhållande till födsel och föräldraskap - om hur naturligheten positioneras i människans föreställningar kring födseln. Under de tio-femton senaste åren har det skett en förändring i dessa föreställningar från en högteknologisk omsorg med hög riskmedvetenhet till en mer naturlig eller alternativ omsorg. Där tidigare det medicinska tänkandet, som innebar att hälsovården hade det totala ansvaret för den födande kvinnan, var förhärskande ses nu istället kvinnan som alltmer ansvarig för sig själv. Tillsammans med den blivande pappan förväntas hon också vara aktiv i utformningen av födslosituationen. I detta föds så idén om naturen och det naturliga som det ursprungliga och riktiga. Natur ses i denna bok som en kulturellt baserad konstruktion, en produkt av människors tolkning. Ett konstruktivistiskt perspektiv på födsel står i motsättning till en position där födsel och föräldraskap framställs som något substantiellt, universellt och naturvetenskapliggjort. Detta är det genomgående temat i bidragen i denna antologi. Antologin representerar avslutningen på ett nordiskt kultur-vetenskapligt samarbete och växte fram. som ett bidrag till debatten kring naturligt födande efter ett symposium om födsel och föräldraskap hösten 1996 i Åbo.

AB - Denna bok handlar om naturlighet iförhållande till födsel och föräldraskap - om hur naturligheten positioneras i människans föreställningar kring födseln. Under de tio-femton senaste åren har det skett en förändring i dessa föreställningar från en högteknologisk omsorg med hög riskmedvetenhet till en mer naturlig eller alternativ omsorg. Där tidigare det medicinska tänkandet, som innebar att hälsovården hade det totala ansvaret för den födande kvinnan, var förhärskande ses nu istället kvinnan som alltmer ansvarig för sig själv. Tillsammans med den blivande pappan förväntas hon också vara aktiv i utformningen av födslosituationen. I detta föds så idén om naturen och det naturliga som det ursprungliga och riktiga. Natur ses i denna bok som en kulturellt baserad konstruktion, en produkt av människors tolkning. Ett konstruktivistiskt perspektiv på födsel står i motsättning till en position där födsel och föräldraskap framställs som något substantiellt, universellt och naturvetenskapliggjort. Detta är det genomgående temat i bidragen i denna antologi. Antologin representerar avslutningen på ett nordiskt kultur-vetenskapligt samarbete och växte fram. som ett bidrag till debatten kring naturligt födande efter ett symposium om födsel och föräldraskap hösten 1996 i Åbo.

KW - naturlighet

KW - barnmorska

KW - föräldraskap

KW - barnafödande

KW - graviditet

KW - födsel

KW - förlossning

KW - förlossningspraktiker

M3 - Antologi (redaktör)

SN - 952-12-0225-4

VL - 1

T3 - NNF Publications

BT - Naturlighetens positioner. Nordiska kulturforskare om födsel och föräldraskap

PB - Nordiskt nätverk för folkloristik

ER -