Rådgivare, vägledare och mäklare – om grundskolans roll och betydelse för gymnasievalet

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/Conference proceedingKapitel samlingsverk

Standard

Rådgivare, vägledare och mäklare – om grundskolans roll och betydelse för gymnasievalet. / Panican, Alexandru; Hjort, Torbjörn; Hjärpe, Teres.

Vetenskapliga perspektiv på lärande, undervisning och utbildning i olika institutionella sammanhang – utbildningsvetenskaplig forskning vid Lunds universitet. red. / Anders Persson; Roger Johansson. Institutionen för utbildningsvetenskap, Lunds universitet, 2014. s. 177-194.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/Conference proceedingKapitel samlingsverk

Harvard

Panican, A, Hjort, T & Hjärpe, T 2014, Rådgivare, vägledare och mäklare – om grundskolans roll och betydelse för gymnasievalet. i A Persson & R Johansson (red), Vetenskapliga perspektiv på lärande, undervisning och utbildning i olika institutionella sammanhang – utbildningsvetenskaplig forskning vid Lunds universitet. Institutionen för utbildningsvetenskap, Lunds universitet, s. 177-194.

APA

Panican, A., Hjort, T., & Hjärpe, T. (2014). Rådgivare, vägledare och mäklare – om grundskolans roll och betydelse för gymnasievalet. I A. Persson, & R. Johansson (Red.), Vetenskapliga perspektiv på lärande, undervisning och utbildning i olika institutionella sammanhang – utbildningsvetenskaplig forskning vid Lunds universitet (s. 177-194). Institutionen för utbildningsvetenskap, Lunds universitet.

CBE

Panican A, Hjort T, Hjärpe T. 2014. Rådgivare, vägledare och mäklare – om grundskolans roll och betydelse för gymnasievalet. Persson A, Johansson R, redaktörer. I Vetenskapliga perspektiv på lärande, undervisning och utbildning i olika institutionella sammanhang – utbildningsvetenskaplig forskning vid Lunds universitet. Institutionen för utbildningsvetenskap, Lunds universitet. s. 177-194.

MLA

Panican, Alexandru, Torbjörn Hjort, och Teres Hjärpe "Rådgivare, vägledare och mäklare – om grundskolans roll och betydelse för gymnasievalet". och Persson, Anders Johansson, Roger (redaktörer). Vetenskapliga perspektiv på lärande, undervisning och utbildning i olika institutionella sammanhang – utbildningsvetenskaplig forskning vid Lunds universitet. Institutionen för utbildningsvetenskap, Lunds universitet. 2014, 177-194.

Vancouver

Panican A, Hjort T, Hjärpe T. Rådgivare, vägledare och mäklare – om grundskolans roll och betydelse för gymnasievalet. I Persson A, Johansson R, redaktörer, Vetenskapliga perspektiv på lärande, undervisning och utbildning i olika institutionella sammanhang – utbildningsvetenskaplig forskning vid Lunds universitet. Institutionen för utbildningsvetenskap, Lunds universitet. 2014. s. 177-194

Author

Panican, Alexandru ; Hjort, Torbjörn ; Hjärpe, Teres. / Rådgivare, vägledare och mäklare – om grundskolans roll och betydelse för gymnasievalet. Vetenskapliga perspektiv på lärande, undervisning och utbildning i olika institutionella sammanhang – utbildningsvetenskaplig forskning vid Lunds universitet. redaktör / Anders Persson ; Roger Johansson. Institutionen för utbildningsvetenskap, Lunds universitet, 2014. s. 177-194

RIS

TY - CHAP

T1 - Rådgivare, vägledare och mäklare – om grundskolans roll och betydelse för gymnasievalet

AU - Panican, Alexandru

AU - Hjort, Torbjörn

AU - Hjärpe, Teres

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - I en kontext av en generellt ökande välfärdspluralism där medborgaren ställs inför betydligt fler val än tidigare, har det nyliberala tänkesättet också fått ett stort genomslag i det svenska utbildningssystemet. På skolområdet, som traditionellt dominerats av offentliga huvudmän, ser vi idag en blandning mellan offentliga och privata aktörer. Denna utveckling får som konsekvens att såväl de som är verksamma inom utbildningssystemet som elever och deras föräldrar behöver hitta nya förhållningssätt. För de yrkesverksamma innebär ökad konkurrens att de befinner sig i en verksamhet som antar rollen som marknadsaktör där elever och deras föräldrar alltmer blir betraktade som kunder. Utbildningssystemet har skapat lokala skolmarknader. Elever och deras föräldrar åtnjuter ökade valmöjligheter men får samtidigt krav på sig att sätta sig in i och värdera olika alternativ. Ett tydligt exempel på avreglering och marknadsanpassning i utbildningssystemet utgörs av gymnasievalet. I detta kapitel uppmärksammas den period som föregår gymnasiestudier då grundskoleelever med stöd från skolpersonal måste välja den fortsatta studievägen på sekundär nivå. Vi inriktar oss på gymnasieval genom att analysera vad ökade valmöjligheter kan innebära för representanter för grundskolan i förhållande till elevernas gymnasieval. Vi kommer att fokusera på hur rektorer och studie- och yrkesvägledare reflekterar kring sin roll utifrån de förändringar som skett gällande gymnasievalet. Övergripande pekar svaren att inslaget av informationsförmedling har intensifierats samtidigt som många elever behöver ett mer handfast och omfattande stöd i att förhålla sig till valet. Det finns en osäkerhet i hur skolrepresentanter ska förhålla sig till gymnasievalet. Den tidigare rollen som informatör utmanas av nya krav, förväntningar och dilemman vilket leder till att skolrepresentanter kan ta på sig rollen som rådgivare, vägledare eller mäklare för att matcha elevens preferenser och förutsättningar med det komplexa utbud av program, inriktningar och skolor som erbjuds.

AB - I en kontext av en generellt ökande välfärdspluralism där medborgaren ställs inför betydligt fler val än tidigare, har det nyliberala tänkesättet också fått ett stort genomslag i det svenska utbildningssystemet. På skolområdet, som traditionellt dominerats av offentliga huvudmän, ser vi idag en blandning mellan offentliga och privata aktörer. Denna utveckling får som konsekvens att såväl de som är verksamma inom utbildningssystemet som elever och deras föräldrar behöver hitta nya förhållningssätt. För de yrkesverksamma innebär ökad konkurrens att de befinner sig i en verksamhet som antar rollen som marknadsaktör där elever och deras föräldrar alltmer blir betraktade som kunder. Utbildningssystemet har skapat lokala skolmarknader. Elever och deras föräldrar åtnjuter ökade valmöjligheter men får samtidigt krav på sig att sätta sig in i och värdera olika alternativ. Ett tydligt exempel på avreglering och marknadsanpassning i utbildningssystemet utgörs av gymnasievalet. I detta kapitel uppmärksammas den period som föregår gymnasiestudier då grundskoleelever med stöd från skolpersonal måste välja den fortsatta studievägen på sekundär nivå. Vi inriktar oss på gymnasieval genom att analysera vad ökade valmöjligheter kan innebära för representanter för grundskolan i förhållande till elevernas gymnasieval. Vi kommer att fokusera på hur rektorer och studie- och yrkesvägledare reflekterar kring sin roll utifrån de förändringar som skett gällande gymnasievalet. Övergripande pekar svaren att inslaget av informationsförmedling har intensifierats samtidigt som många elever behöver ett mer handfast och omfattande stöd i att förhålla sig till valet. Det finns en osäkerhet i hur skolrepresentanter ska förhålla sig till gymnasievalet. Den tidigare rollen som informatör utmanas av nya krav, förväntningar och dilemman vilket leder till att skolrepresentanter kan ta på sig rollen som rådgivare, vägledare eller mäklare för att matcha elevens preferenser och förutsättningar med det komplexa utbud av program, inriktningar och skolor som erbjuds.

KW - elever

KW - medborgare

KW - föräldrar

KW - utbildningssystem

KW - privata aktörer

KW - offentliga aktörer

KW - nyliberallt tänkesätt

KW - skomarknad

KW - valmöjlighet

KW - avreglering

KW - marknadsanpassning

KW - gymnasievalet

KW - grundskoleelever

KW - studieväg

KW - rektorer

KW - studie- och yrkesvägledare

KW - rådgivare

KW - vägledare

KW - mäklare

M3 - Kapitel samlingsverk

SN - 978-91-7473-862-9

SP - 177

EP - 194

BT - Vetenskapliga perspektiv på lärande, undervisning och utbildning i olika institutionella sammanhang – utbildningsvetenskaplig forskning vid Lunds universitet

A2 - Persson, Anders

A2 - Johansson, Roger

PB - Institutionen för utbildningsvetenskap, Lunds universitet

ER -