Religiositet bland migranter : Sverige-chilenares förhållande till religion och samfund

Forskningsoutput: AvhandlingDoktorsavhandling (monografi)

Standard

Religiositet bland migranter : Sverige-chilenares förhållande till religion och samfund. / Nordin, Magdalena.

Centre for Theology and Religious Studies, Lund University, 2004. 305 s.

Forskningsoutput: AvhandlingDoktorsavhandling (monografi)

Harvard

Nordin, M 2004, 'Religiositet bland migranter : Sverige-chilenares förhållande till religion och samfund', Doktor, Religionshistoria och religionsbeteendevetenskap.

APA

Nordin, M. (2004). Religiositet bland migranter : Sverige-chilenares förhållande till religion och samfund. Centre for Theology and Religious Studies, Lund University.

CBE

Nordin M. 2004. Religiositet bland migranter : Sverige-chilenares förhållande till religion och samfund. Centre for Theology and Religious Studies, Lund University. 305 s.

MLA

Vancouver

Nordin M. Religiositet bland migranter : Sverige-chilenares förhållande till religion och samfund. Centre for Theology and Religious Studies, Lund University, 2004. 305 s. (Lunds Studies in Sociology of Religion).

Author

Nordin, Magdalena. / Religiositet bland migranter : Sverige-chilenares förhållande till religion och samfund. Centre for Theology and Religious Studies, Lund University, 2004. 305 s.

RIS

TY - THES

T1 - Religiositet bland migranter : Sverige-chilenares förhållande till religion och samfund

AU - Nordin, Magdalena

N1 - Defence details Date: 2004-04-02 Time: 10:15 Place: Carolinasalen, Kungshuset, Lundagård, Lund, Sweden External reviewer(s) Name: Straarup, Jörgen Title: Prof Affiliation: Institution for Religious studies, University of Umeå --- The information about affiliations in this record was updated in December 2015. The record was previously connected to the following departments: Centre for Theology and Religious Studies (015017000)

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - Popular Abstract in Swedish I denna avhandling studeras förändringar i individers religiositet i samband med migration och vad som orsakar sådana förändringar. Det huvudsakliga materialet för studien består av intervjuer med sverige-chilenare boende i Malmö-Lundområdet, vilka berättat om vad som skett med deras religiositet efter ankomsten till Sverige. I arbetet ingår även en brevenkät till sverige-chilenare med frågor om religion. Förändringarna i dessa individers religiositet studeras utifrån antagandet att religiositet är ett fenomen som skapas, upprätthålls och förändras genom social interaktion. I studien diskuteras även vad som kan ingå i begreppet religiositet och hur detta är möjligt att studera. Både enkätmaterialet och intervjuerna visar att religiösa förändringar är vanliga bland sverige-chilenarna. Förändringarna går emellertid i olika riktningar, har olika styrka och berör olika aspekter av individernas religiositet. Som exempel kan nämnas att för vissa har den religiösa tillhörigheten förändrats radikalt, men den enskilda bönen har inte gjort det i någon större utsträckning. Vissa har minskat sitt gudstjänstdeltagande, men detta har inte inneburit förändringar i tron. I intervjumaterialet framkommer att dessa förändringar hör samman med hur den individuella livssituationen för de intervjuade förändrats som en följd både av migrationen och av tidens gång. Förändringarna i religiositet hör även samman med hur de sociala strukturerna, t.ex. familjen, församlingen, eller samhället i stort, kring de intervjuade förändrats som en följd av migrationen.

AB - Popular Abstract in Swedish I denna avhandling studeras förändringar i individers religiositet i samband med migration och vad som orsakar sådana förändringar. Det huvudsakliga materialet för studien består av intervjuer med sverige-chilenare boende i Malmö-Lundområdet, vilka berättat om vad som skett med deras religiositet efter ankomsten till Sverige. I arbetet ingår även en brevenkät till sverige-chilenare med frågor om religion. Förändringarna i dessa individers religiositet studeras utifrån antagandet att religiositet är ett fenomen som skapas, upprätthålls och förändras genom social interaktion. I studien diskuteras även vad som kan ingå i begreppet religiositet och hur detta är möjligt att studera. Både enkätmaterialet och intervjuerna visar att religiösa förändringar är vanliga bland sverige-chilenarna. Förändringarna går emellertid i olika riktningar, har olika styrka och berör olika aspekter av individernas religiositet. Som exempel kan nämnas att för vissa har den religiösa tillhörigheten förändrats radikalt, men den enskilda bönen har inte gjort det i någon större utsträckning. Vissa har minskat sitt gudstjänstdeltagande, men detta har inte inneburit förändringar i tron. I intervjumaterialet framkommer att dessa förändringar hör samman med hur den individuella livssituationen för de intervjuade förändrats som en följd både av migrationen och av tidens gång. Förändringarna i religiositet hör även samman med hur de sociala strukturerna, t.ex. familjen, församlingen, eller samhället i stort, kring de intervjuade förändrats som en följd av migrationen.

KW - religious faith

KW - life crisis

KW - life change

KW - religious communions

KW - socioreligious structures

KW - Thomas Luckmann

KW - Peter Berger

KW - plausibility structures

KW - socialisation

KW - Swedish-chileans

KW - Migration

KW - religiosity

KW - Social structures

KW - Sociala strukturer

KW - Theology

KW - Teologi

M3 - Doktorsavhandling (monografi)

SN - 91-974760-1-3

T3 - Lunds Studies in Sociology of Religion

PB - Centre for Theology and Religious Studies, Lund University

ER -