Upplevelse av kropp och rörelse hos unga vuxna med autism

Forskningsoutput: KonferensbidragKonferensabstract

Standard

Upplevelse av kropp och rörelse hos unga vuxna med autism. / Bertilsson, Ingrid; Lundvik Gyllensten, Amanda; Gard, Gunvor; Opheim, Arve; Sjödahl Hammarlund, Catharina.

2018. Abstract från Habilitering 2018, Gothenburg, Sverige.

Forskningsoutput: KonferensbidragKonferensabstract

Harvard

APA

CBE

MLA

Bertilsson, Ingrid et al. Upplevelse av kropp och rörelse hos unga vuxna med autism. Habilitering 2018, 13 sep 2018, Gothenburg, Sverige, Konferensabstract, 2018.

Vancouver

Author

RIS

TY - CONF

T1 - Upplevelse av kropp och rörelse hos unga vuxna med autism

AU - Bertilsson, Ingrid

AU - Lundvik Gyllensten, Amanda

AU - Gard, Gunvor

AU - Opheim, Arve

AU - Sjödahl Hammarlund, Catharina

PY - 2018/9/13

Y1 - 2018/9/13

N2 - Bakgrund Studier om hur personer med autism upplever kropp och rörelse är få. Annorlunda kroppsliga funktioner och kroppsuppfattning kan påverka individen negativt. Interventioner som är baserade på kroppskännedom och anpassad rörelse skulle kunna stärka individens inre resurser.SyfteAtt få en djupare förståelse av upplevelserna av kropp och rörelse bland ungdomar/unga vuxna med autism, samt att undersöka hur två fysioterapeutiska instrument kan fånga dessa upplevelser.MetodElva ungdomar/unga vuxna (16-22 år) med autism intervjuades om sina upplevelser av kropp och rörelse. De undersöktes med ett motoriskt test, Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency, och med kroppskännedomsinstrumentet Body Awareness Scale Movement Quality and Experience. Intervjuerna analyserades deduktivt och integrerades med resultaten från de fysioterapeutiska instrumenten i en mixad metod design.Resultat Att uppleva konfliktfyllda känslor från kropp och rörelse ledde till låg förståelse av sig själv. Undersökningsinstrumenten fångade dessa erfarenheter relativt väl, gällande både rörelsekvalité och kvantitet. Positiva upplevelser och bättre rörelsekvalité kunde relateras till att ha tillgång till strategier för välmående i vardagen.Slutsats Att kombinera undersökning av både motorisk skicklighet och kroppskännedom var optimalt för att förstå deltagarnas upplevelser. Rörelsekvalité snarare än kvantitet gav mer information om hur väl deltagarna förstod sina kroppar och rörelser. Denna förståelse behövs för att skapa funktionella strategier i vardagen och förbättra välmåendet. Att utreda och behandla för rörelsekvalité och kroppskännedom kan utgöra ett värdefullt utvecklingsområde för Habiliteringen, för att ge personer med autism möjlighet att utveckla sina inre resurser och därigenom utöka möjlighet till delaktighet i samhället.

AB - Bakgrund Studier om hur personer med autism upplever kropp och rörelse är få. Annorlunda kroppsliga funktioner och kroppsuppfattning kan påverka individen negativt. Interventioner som är baserade på kroppskännedom och anpassad rörelse skulle kunna stärka individens inre resurser.SyfteAtt få en djupare förståelse av upplevelserna av kropp och rörelse bland ungdomar/unga vuxna med autism, samt att undersöka hur två fysioterapeutiska instrument kan fånga dessa upplevelser.MetodElva ungdomar/unga vuxna (16-22 år) med autism intervjuades om sina upplevelser av kropp och rörelse. De undersöktes med ett motoriskt test, Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency, och med kroppskännedomsinstrumentet Body Awareness Scale Movement Quality and Experience. Intervjuerna analyserades deduktivt och integrerades med resultaten från de fysioterapeutiska instrumenten i en mixad metod design.Resultat Att uppleva konfliktfyllda känslor från kropp och rörelse ledde till låg förståelse av sig själv. Undersökningsinstrumenten fångade dessa erfarenheter relativt väl, gällande både rörelsekvalité och kvantitet. Positiva upplevelser och bättre rörelsekvalité kunde relateras till att ha tillgång till strategier för välmående i vardagen.Slutsats Att kombinera undersökning av både motorisk skicklighet och kroppskännedom var optimalt för att förstå deltagarnas upplevelser. Rörelsekvalité snarare än kvantitet gav mer information om hur väl deltagarna förstod sina kroppar och rörelser. Denna förståelse behövs för att skapa funktionella strategier i vardagen och förbättra välmåendet. Att utreda och behandla för rörelsekvalité och kroppskännedom kan utgöra ett värdefullt utvecklingsområde för Habiliteringen, för att ge personer med autism möjlighet att utveckla sina inre resurser och därigenom utöka möjlighet till delaktighet i samhället.

M3 - Konferensabstract

Y2 - 13 September 2018 through 14 September 2018

ER -