Vad tycker de som inte svarat på kursvärderingsenkäten?

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/Conference proceedingKonferenspaper i proceeding

Standard

Vad tycker de som inte svarat på kursvärderingsenkäten? / Borell, Jonas; Gudmundsson, Anders.

Proceedings Utvecklingskonferens Lunds universitet 2009. red. / Anders Sonesson; Gunilla Amnér. Lednings- och kompetensutveckling/CED, 2009. s. 79-85.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/Conference proceedingKonferenspaper i proceeding

Harvard

Borell, J & Gudmundsson, A 2009, Vad tycker de som inte svarat på kursvärderingsenkäten? i A Sonesson & G Amnér (red), Proceedings Utvecklingskonferens Lunds universitet 2009. Lednings- och kompetensutveckling/CED, s. 79-85, Lunds universitets utvecklingskonferens, 2009, Lund, Sverige, 2009/09/24.

APA

Borell, J., & Gudmundsson, A. (2009). Vad tycker de som inte svarat på kursvärderingsenkäten? I A. Sonesson, & G. Amnér (Red.), Proceedings Utvecklingskonferens Lunds universitet 2009 (s. 79-85). Lednings- och kompetensutveckling/CED.

CBE

Borell J, Gudmundsson A. 2009. Vad tycker de som inte svarat på kursvärderingsenkäten?. Sonesson A, Amnér G, redaktörer. I Proceedings Utvecklingskonferens Lunds universitet 2009. Lednings- och kompetensutveckling/CED. s. 79-85.

MLA

Borell, Jonas och Anders Gudmundsson "Vad tycker de som inte svarat på kursvärderingsenkäten?". och Sonesson, Anders Amnér, Gunilla (redaktörer). Proceedings Utvecklingskonferens Lunds universitet 2009. Lednings- och kompetensutveckling/CED. 2009, 79-85.

Vancouver

Borell J, Gudmundsson A. Vad tycker de som inte svarat på kursvärderingsenkäten? I Sonesson A, Amnér G, redaktörer, Proceedings Utvecklingskonferens Lunds universitet 2009. Lednings- och kompetensutveckling/CED. 2009. s. 79-85

Author

Borell, Jonas ; Gudmundsson, Anders. / Vad tycker de som inte svarat på kursvärderingsenkäten?. Proceedings Utvecklingskonferens Lunds universitet 2009. redaktör / Anders Sonesson ; Gunilla Amnér. Lednings- och kompetensutveckling/CED, 2009. s. 79-85

RIS

TY - GEN

T1 - Vad tycker de som inte svarat på kursvärderingsenkäten?

AU - Borell, Jonas

AU - Gudmundsson, Anders

N1 - Conference code: 2

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Vid LTH ska lärare under kursers genomförande ha kvalitetsdialog med studenterna. I samband med kursslut ska studenterna ges möjligheten till kursvärdering med enkäten CEQ (Course Experience Questionnaire). Enkätdata från CEQ avses utgöra delar av underlaget för kvalitetsarbetet. Svarsfrekvenserna för kursvärderingsenkäterna vid LTH varierar stort, med ett snitt på drygt 50 %. När upplevelser, uppfattningar och åsikter från en stor del av studenterna saknas medför det osäkerheter, och väcker frågor som: Går det att ta reda på vad de som inte svarat tycker? Kan man på rimliga grunder anta något om vad de som inte svarat tycker? Tycker de inte något särskilt alls, vare sig tydligt positivt eller tydligt negativt, eller tycker de kanske mycket annorlunda? För att ta reda på detta, som utgångspunkt för att kunna stärka kvalitetsarbetet, har vi gjort följande: För två kurser, som först utvärderats med webbaserad CEQ-enkät och då nådde ca 50 % svarsfrekvens, har vi med hjälp av pappersenkäter på nytt frågat både de som redan svarat via webben och de som inte gjort det. Den totala svarsfrekvensen blev 82 respektive 71 %. Genom jämförelser av svaren mellan de grupper som svarat på webbenkäten och/eller pappersenkäten erhölls information om likheter och skillnader avseende gruppernas uppfattningar. Vi fann överlag mycket små skillnader i svaren från dem som svarat först och de som endast svarade på undersökningens extraenkät. Statistiskt signifikant skillnad förelåg endast för tre (av 26) frågor för den ena kursen, och för en fråga för den andra. I svaren från dem som svarat både på den ursprungliga enkäten och på vår undersökningsenkät ett par veckor senare fann vi stor likhet mellan mätningarna. Sammantaget tyder fynden på att de som inte svarat på den ursprungliga enkäten haft tämligen snarlika upplevelser och åsikter som de som svarade. Därmed ser vi ingen anledning att inte beakta kursvärderingsenkätresultaten även i de fall då enbart omkring hälften av studenterna svarat. Slutligen diskuterar vi även möjligheter till kompletterande studier med andra metoder.

AB - Vid LTH ska lärare under kursers genomförande ha kvalitetsdialog med studenterna. I samband med kursslut ska studenterna ges möjligheten till kursvärdering med enkäten CEQ (Course Experience Questionnaire). Enkätdata från CEQ avses utgöra delar av underlaget för kvalitetsarbetet. Svarsfrekvenserna för kursvärderingsenkäterna vid LTH varierar stort, med ett snitt på drygt 50 %. När upplevelser, uppfattningar och åsikter från en stor del av studenterna saknas medför det osäkerheter, och väcker frågor som: Går det att ta reda på vad de som inte svarat tycker? Kan man på rimliga grunder anta något om vad de som inte svarat tycker? Tycker de inte något särskilt alls, vare sig tydligt positivt eller tydligt negativt, eller tycker de kanske mycket annorlunda? För att ta reda på detta, som utgångspunkt för att kunna stärka kvalitetsarbetet, har vi gjort följande: För två kurser, som först utvärderats med webbaserad CEQ-enkät och då nådde ca 50 % svarsfrekvens, har vi med hjälp av pappersenkäter på nytt frågat både de som redan svarat via webben och de som inte gjort det. Den totala svarsfrekvensen blev 82 respektive 71 %. Genom jämförelser av svaren mellan de grupper som svarat på webbenkäten och/eller pappersenkäten erhölls information om likheter och skillnader avseende gruppernas uppfattningar. Vi fann överlag mycket små skillnader i svaren från dem som svarat först och de som endast svarade på undersökningens extraenkät. Statistiskt signifikant skillnad förelåg endast för tre (av 26) frågor för den ena kursen, och för en fråga för den andra. I svaren från dem som svarat både på den ursprungliga enkäten och på vår undersökningsenkät ett par veckor senare fann vi stor likhet mellan mätningarna. Sammantaget tyder fynden på att de som inte svarat på den ursprungliga enkäten haft tämligen snarlika upplevelser och åsikter som de som svarade. Därmed ser vi ingen anledning att inte beakta kursvärderingsenkätresultaten även i de fall då enbart omkring hälften av studenterna svarat. Slutligen diskuterar vi även möjligheter till kompletterande studier med andra metoder.

KW - SoTL

M3 - Konferenspaper i proceeding

SN - 978-91-997974-2-9

SP - 79

EP - 85

BT - Proceedings Utvecklingskonferens Lunds universitet 2009

A2 - Sonesson, Anders

A2 - Amnér, Gunilla

PB - Lednings- och kompetensutveckling/CED

Y2 - 24 September 2009 through 24 September 2009

ER -