ELSA Sweden: Samtal om AI, intervju med Stefan Larsson

Aktivitet: AnnanFramträdande i media

Beskrivning

Årets tema för ELSA:s Annual Human Rights Campaign är “AI and Human Rights”. För att uppmärksamma detta har ELSA Sweden spelat in en videoserie, "Samtal om AI", där vi pratat med olika experter inom området som kommer publiceras på vår youtube-kanal under de kommande månaderna.

AI förekommer alltmer i enskildas liv och inget tyder på att denna ökade förekomst kommer minskas. De flesta har nog hört talas om AI i form av riktad reklam, ansiktsigenkänning och självkörande bilar, men vad mer kan AI vara? Hur förhåller sig AI till juridiken? Hur regleras AI? Vilka rättsliga svårigheter och möjligheter finns det med AI? Detta och mycket mer kommer ELSA Sweden titta närmare på i vår videoserie!

Först ut är en intervju med Stefan Larsson, lektor och docent i teknik och social förändring vid institutionen för teknik och samhälle vid Lunds Tekniska Högskola. Han är jurist och påfallande tvärgående i sin forskningsprofil, med dubbla doktorsgrader; filosofie doktor i rättssociologi och teknologie doktor i fysisk planering. I videon berättar Stefan om vad AI är för något, om hans egna forskningsprojekt samt hur han anser att reglering av AI bör ske. Han diskuterar även frågorna huruvida AI kan utgöra ett hot mot mänskliga rättigheter eller ifall AI kan bidra till förverkligandet av dem.
Period2021 mar 5
OmfattningNationell

Nyckelord

  • AI och mänskliga rättigheter
  • AI-transparens