Nördsalongen – hur pratar vi med framtidens robotar?

Aktivitet: Föredrag eller presentationInbjuden talare

Beskrivning

Möt forskaren Birger Johansson och hans robot Epi i ett nördigt frukostsamtal den 19 maj på Länsresidenset. Hur pratar vi med framtidens robotar? – Det är ämnet för vårens sista Nördsalongen.
I science fiction ser robotar ofta ut som människor. Men dagens humanoida robotar framstår mest som klumpiga maskiner – definitivt omänskliga. Vilka färdigheter eller egenskaper behöver en robot ha för att bli accepterad som servicestöd inom exempelvis butiker eller äldreomsorg?
Birger Johansson är föreståndare för Cognitive Robotics Lab på Lunds universitet, och forskar på interaktionen mellan människor och robotar. Robotar kan redan tala och svara på enkla frågor – men för att uppfattas som en varelse vi vill interagera med är det viktigt att roboten lär sig grundläggande mänskliga färdigheter, som om att ha en blick som ser ut att reagera på vad som händer, och kunna kommunicera känslostämningar.
På nästa Nördsalongen får du lära dig mer om Birger Johanssons och hans forskarkollegors arbete med att utveckla kognitiva färdigheter för robotar.
Period2022 maj 19
VidLänsstyrelsen i Skåne län, Sverige