Swe-Clarin
Swe-Clarin är en nod i det europeiska konsortiet CLARIN ERIC (Common Language Resources and Technology Infrastructure) som utvecklar och tillhandahåller nationell och europeisk infrastruktur för tal- och textbaserad e-vetenskap, omfattande digitaliserade material och avancerade språkteknologiska verktyg, användarstöd, workshoppar och samarbete kring forskningsansökningar.
Det svenska konsortiet Swe-Clarin, är finansierat Vetenskapsrådet och leds av Göteborgs universitet, koordinerat av Språkbanken text. Swe-Clarin är organiserat som ett konsortium med tolv noder:
• Språkbanken Speech, KTH
• Språkbanken Sam, Isof
• Centre for digital humanities, GU
• Computational Linguistics, UU
• Department of Linguistics, SU
• Humanities Lab, LU
• Humlab, UmU
• National Library of Sweden
• NLPLab, LiU
• Swedish National Archive).
Dessa erbjuder bland annat expertis, utveckling och underhåll av språkteknologiska verktyg, och digitala samlingar.
Humanistlaboratoriet är en lokal nod i Swe-Clarin och också ett certifierat CLARIN Knowledge Centre (K-centre), CLARIN-MULTISENS, med särskilt fokus på multimodala och sensorbaserade metoder. Utöver detta är Humanistlaboratoriet även ett CLARIN C-centre, vilket innebär att våra datamängder är integrerade med CLARINs Virtual Language Observatory.
Expertis inom språkteknologi och metoder (inklusive NLP).
Korpus server:
Humanistlaboratoriet erbjuder säker lagring av strukturerad forskningsdata i form av ett digitalt arkiv. Korpusservern kan även fungera som en samarbetsyta där forskargrupper kan ladda ner, berika och ladda upp data och metadata.
Metadatan är synlig och sökbar för alla via korpus-browsern, medan datans tillgänglighet varierar. På så sätt kan andra forskare fortfarande leta efter relevant data utan att känslig data riskerar spridning. Användaren kan sedan behöva fråga specifikt om access beroende av om eventuella begränsingar satts.
Korpusservern tillhandahåller CMDI metadata externt och är sökbar i CLARINs meta-arkiv Virtual Langauge Observatory (VLO). Korpusservern är även sökbar i Open Language Archives Community (OLAC).
* Lagring av forskningsdata i ett långtidsperspektiv, samt tillgängliggörande av data
* Expertis inom frågor som rör metod och teknologi samt guidning i de resurser som finns och samarbete kring forskningsansökningar.
* Konsultation, träning och expertis inom digitala verktyg för att analysera text eller språkmaterial.
Swe-Clarin leds på nationell nivå av Språkbanken Text (GU). Den lokala noden i Lund leds av prof Marianne Gullberg och koordinator Johan Frid med stöd från Humanistlaboratoriet.
- Tjänster
- Digitala samlingar
- Har aktuell status som infrastruktur av nationellt intresse (Vetenskapsrådet)