Avdelningen för molekylärmedicin och genterapi

Enhetsprofil

Forskning

Målsättningen för avdelningens forskning är att utveckla genterapi för hematopoetiska celler genom att använda virala vektorer. Regleringen av hematopoesen, framför allt de mekanismer som styr proliferation och differentiering, studeras både in vitro (ex vis odling av humana och murina hematopoetiska celler) och in vivo (transgena djurmodeller).

Beskrivning

Avdelningen för molekylär hematologi omfattar idag tolv forskningsgrupper som alla studerar olika aspekter av blodcellers funktion vid hälsa och sjukdom. Genom hela livet utgår all blodbildning från så kallade blodstamceller som försörjer kroppen med miljarder blodkroppar varje dag. En normal balanserad produktion av blodkroppar via blodstamcellerna är avgörande för att vi skall hålla oss friska. Störningar i denna balans kan få dramatiska konsekvenser, vilka bland annat inkluderar utveckling av anemi (”blodbrist”) och en ökad känslighet att drabbas av infektioner. Forskargrupperna studerar hur blodcellsbildning förändras med ökande ålder och söker svar på om, och hur, detta kan länkas till utveckling av cancer i blodets celler. Även om cancer i allmänhet är starkt länkat till ökande ålder, så är blodcancer (leukemi) en av de vanligaste cancerformerna hos barn och unga.

FN:s Globala mål

År 2015 godkände FN:s medlemsstater 17 Globala mål för en hållbar utveckling, utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera välstånd för alla. Vårt arbete relaterar till följande Globala mål:

  • SDG 3 – God hälsa och välbefinnande

Samarbeten under de senaste fem åren

Externa samarbeten med länder/områden de senaste 5 åren