• BesöksadressVisa på karta

    Ekologihuset, Kontaktvägen 10

    223 62 Lund

    Sverige

  • PostadressVisa på karta

    Ekologihuset, Kontaktvägen 10

    223 62 Lund

    Sverige

Enhetsprofil

Beskrivning

Feromongruppens forskning handlar om de kemiska sinnena – lukt- och smaksinnena – och hur kemiska signaler påverkar ekologin hos djur, främst leddjur. De organismer vi forskar på är flugor, myggor, nattfjärilar, skalbaggar, fästingar och spindlar. Vi använder många olika tekniker inom biokemi, analytisk kemi, molekylärbiologi, elektrofysiologi, etologi med flera. Vi tar dels upp grundläggande frågor om evolutionen av feromonkommunikation och hur kemiska ämnen används i insekt–växt-interaktioner och symbioser mellan insekter och mikrober. Men vi driver också tillämpade projekt, för att förbättra skadedjursbekämpning inom jord- och skogsbruk samt bekämpning av sjukdomsvektorer, det vill säga djur som sprider sjukdomar.

Forskning

Vår forskning omfattar ett brett spektrum av ämnen inom området insektskemisk ekologi. I vår grundforskning och tillämpade forskning inkluderas evolutionära och funktionella studier av produktionen av kemiska signaler och deras detektion i sensoriska neuron och kemoreceptorproteiner i luktorganen. Vi strävar efter en bättre förståelse för hur kemiska kommunikationssystem kan bidra till reproduktiv isolering och ekologiska specialiseringar hos olika arter leddjur. Vårt arbete omfattar studier på alla organisationsnivåer – från gener, proteiner och celler, till hela organ eller hela organismer och deras beteenden i den naturliga miljön.

FN:s Globala mål

År 2015 godkände FN:s medlemsstater 17 Globala mål för en hållbar utveckling, utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera välstånd för alla. Vårt arbete relaterar till följande Globala mål:

  • SDG 15 – Ekosystem och biologiskt mångfald

Samarbeten under de senaste fem åren

Externa samarbeten med länder/områden de senaste 5 åren