Personlig profil

Forskning

Presentation

Agnes Andersson leder ett jämförande projekt om inkluderande urbanisering i små städer i Uganda och Tanzania. Projektet använder mixed methods och har samlat in kvantitativ data från nästan 4000 hushåll och individer i femton mindre städer i de två länderna. Dessa data kommer att kombineras med befintliga storskaliga datamängder, såsom World Bank Livings Standards Surveys, fjärravlästa data och kvalitativa data från nyckelinformantintervjuer och fokusgruppsdiskussioner, för att identifiera utsikterna och drivkrafterna för inkluderande urbanisering och stadsutveckling.

Innan detta var Agnes Andersson PI för fem olika forskningsprojekt som tillsammans utgjorde Afrintgruppen, en tvärvetenskaplig grupp forskare från nio forskningscentra i Afrika och institutionerna för kulturgeografi, statistik, sociologi och ekonomisk historia i Lund. Universitet. Gruppen samlade in paneldata från 4 000 hushåll i Afrika söder om Sahara för att studera förändringar av försörjningen på landsbygden i mer än hundra byar i nio länder från 2002 till 2015.


Pågående forskningsprojekt

För närvarande är Agnes Andersson P.I. av
Vetenskapsrådet: Förklara inkluderande urbanisering på lägre nivå i Tanzania och Uganda (2022-2024)

Agnes forskningsintresse fokuserar på social och ekonomisk omvandling inom och utanför jordbruket i Afrika söder om Sahara som involverar förändrade lantliga och translokala försörjning, könsbaserad tillgång till produktiva resurser inom och utanför jordbruket, konsumtion och arbets- och inkomstfördelning inom hushållen.

Hon använder en blandad metod.

Expertis relaterad till FN:s globala mål

2015 godkände FN:s medlemsstater 17 Globala mål för en hållbar utveckling, för att utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera välstånd för alla. Den här personens arbete relaterar till följande Globala mål:

  • SDG 1 – Ingen fattigdom
  • SDG 2 – Ingen hunger
  • SDG 3 – God hälsa och välbefinnande
  • SDG 5 – Jämställdhet
  • SDG 8 – Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  • SDG 11 – Hållbara städer och samhällen
  • SDG 15 – Ekosystem och biologiskt mångfald

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Samhällsvetenskap
  • Lantbruksvetenskaper

Fingeravtryck

Utforska forskningsämnen där Agnes Andersson är aktiv. Dessa ämnesetiketter kommer från personens arbeten. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.
  • 1 Liknande profiler

Samarbeten under de senaste fem åren

Externa samarbeten med länder/områden de senaste 5 åren