Foto av Anders Brodin

Anders Brodin

Professor

Om du gjort några ändringar i Pure kommer de visas här snart.

Personlig profil

Forskning

Modeller och experiment

Min forskning sker både med teoretiska modeller och empiriska experiment. Tillsammans med mina studenter gör jag försök inomhus i speciella fågelrum, men är också ute mycket och arbetar i fält.

Tidigare arbetade jag mycket med hur minnet fungerar och då med hamstrande fåglar som studieobjekt. Många arter mesar och kråkfåglar kan gömma tusentals nötter och frön och sedan komma ihåg de olika gömställena långt efteråt. De sista åren har jag arbetat mycket med kognition hos fåglar, alltså det som vi ofta kallar intelligens.

Minne och kognition

Kognitionsforskning rör frågor som förståelse, problemlösning, minne, självbehärskning med mera.  Både mina teoretiska modeller och mina försök rör sig huvudsakligen i fältet man kallar beteendeekologi, och då oftast med evolutionär inriktning. Hur kan en fågel överleva vintern genom att lagra mat eller fett? Hur kan fåglar som lagrar föda komma ihåg var de gömt den? Jag forskar också på artbildning, exempelvis hur en hybridzon mellan två arter upprätthålls.

Fingeravtryck

Utforska forskningsämnen där Anders Brodin är aktiv. Dessa ämnesetiketter kommer från personens arbeten. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.
  • 1 Liknande profiler

Samarbeten och ledande forskningsområden under de senaste fem åren

Externa samarbeten med länder/områden de senaste 5 åren