Foto av Anna Norlander

Anna Norlander

Postdok, Postdoktor, PhD

Personlig profil

Forskning

Jag är legitimerad fysioterapeut och har sedan 2006 främst arbetat inom specialiserad, teambaserad rehabilitering, med huvudsakligt fokus på strokerehabilitering.

Avhandling – aktivitet och delaktighet 10 år efter stroke

Min forskningsbana började som doktorand vid institutionen för hälsovetenskaper vid Lunds universitet mellan 2013 och 2019. Jag tillhörde då forskargruppen ”Aktivt och hälsosamt åldrande” vid CASE (Centre for Ageing and Supportive Environments) med professor Susanne Iwarsson som huvudhandledare. I mitt avhandlingsarbete studerade jag aktivitet och delaktighet hos personer som åldras med konsekvenserna av en stroke. Studierna var till stor del baserade på ett omfattande longitudinellt datamaterial från Lunds Strokeregister som samlats in under tio års tid. Jag genomförde även djupintervjuer med ett urval av forskningspersonerna. Forskningsmetoderna innefattade såväl kvalitativa som kvantitativa analyser samt länkning till International Classification of Functioning Disability and Health (ICF).

Postdoktoral forskning – främja återhämtning efter stroke

Efter disputationen blev jag postdoktor i forskargruppen ”Rehabilitering och hållbar hälsa” under ledning av professor Christina Brogårdh. Mitt aktuella forskningsfokus kretsar fortfarande kring stroke, med den övergripande målsättningen att bidra med kunskap om och ökad förståelse för olika typer av strokerelaterade problem, vilket på sikt kan leda till bättre stöd och behandlingsmetoder för de som drabbas.

Fatigue bland personer som återgått i arbete
I två olika studier har vi undersökt förekomsten av fatigue (hjärntrötthet) bland personer som återgått i arbete efter stroke samt faktorer som påverkar graden av fatigue. Vi har kunnat visa att fatigue är mycket vanligt i den undersökta gruppen och att både personliga och strokerelaterade karakteristika, kvarvarande funktionsnedsättningar samt faktorer i arbetet är relaterade till upplevd fatigue.

Lund Stroke Recovery Study (LSRS)
LSRS är ett stort tvärprofessionellt forskningsprojekt som utgår från ett väletablerat samarbete mellan Lunds universitet och Skånes Universitetssjukhus. Projektet omfattar flera pågående och planerade delstudier inom olika områden, där det övergripande målet är att förbättra återhämtningen efter stroke genom att undersöka både klinisk data och biomarkörer.

I nuläget pågår en omfattade datainsamling som inkluderar majoriteten av de personer inom Lunds upptagningsområde som drabbas av en förstagångsstroke. Uppföljning sker 3 månader och 1 år efter stroke och innefattar funktionsbedömningar och blodprovstagning utförda av fysioterapeut och sjuksköterska och samt självskattning av upplevda besvär.

Utifrån detta kommer vi att studera i vilken grad personer som drabbas av stroke idag återhämtar sig avseende bland annat gångförmåga, rörelseförmåga och känsel, samt analysera faktorer som påverkar återhämtningen. Planerade delstudier omfattar även undersökning av fatigue, skuldersmärta och påverkan på vardagen efter stroke.

Andra projekt
Andra projekt som jag är eller har varit engagerad handlar bland annat om den upplevda livssituationen bland personer med hjärt-/kärlsjukdom under Covid-19 pandemin, samt om utveckling av digitala mobil-hälsolösningar för att främja fysisk aktivitet efter stroke.

Undervisning
Sedan 2018 undervisar jag i termin 3 på fysioterapeutprogrammet i Lund, på kursen ’Funktionsförmåga och hälsotillstånd vid sjukdom och skada i nervsystemet’.

Expertis relaterad till FN:s globala mål

2015 godkände FN:s medlemsstater 17 Globala mål för en hållbar utveckling, för att utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera välstånd för alla. Den här personens arbete relaterar till följande Globala mål:

  • SDG 3 – God hälsa och välbefinnande

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Hälsovetenskaper
  • Sjukgymnastik
  • Neurologi

Fria nyckelord

  • Stroke
  • Rehabilitering
  • Fatigue
  • Delaktighet
  • Fysisk aktivitet
  • Neurologi
  • Fysioterapi
  • Kvalitativ forskning
  • Kvantitativ forskningsmetodik
  • Återhämtning
  • ICF

Fingeravtryck

Utforska forskningsämnen där Anna Norlander är aktiv. Dessa ämnesetiketter kommer från personens arbeten. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.
  • 1 Liknande profiler

Samarbeten under de senaste fem åren

Externa samarbeten med länder/områden de senaste 5 åren