Foto av Anna Sonnsjö Andersson

Anna Sonnsjö Andersson

Doktorand

Personlig profil

Forskning

I mitt avhandlingsprojekt med arbetstiteln Straffbar exploatering i arbete analyserar jag hur exploatering i arbete skapas som ett brott, både historiskt och i nutid. Avsikten är att bidra med fördjupad förståelse för straffrättslig reglering av arbete och straffrättens olika roller och funktioner. 

Min forskning utgår ofta från straffrättens roll i samhället och hur rätten förhåller sig till maktstrukturer och underordningar. 

Tidigare erfarenheter

Jag har tidigare arbetat som jurist på en antidiskrimineringsbyrå och som hållbarhetskoordinator för sociala frågor vid upphandlingsenheten, Stadskontoret, Malmö stad. Jag har även genomfört tingstjänstgöring vid Malmö tingsrätt.

Undervisning

Jag undervisar i straffrätt och straffprocessrätt på grundnivå och avancerad nivå. Jag handleder även kandidatuppsatser. 

Uppdrag

Jag är medlem i den svenska redaktionen för Retfærd – Nordic Journal of Law and Justice. www.retfaerd.se 

---

Information till personer som kan komma att beröras av forskningsprojektet Straffbar exploatering i arbete

Bakgrund, syfte och genomförande

Ojämlikhet och ökande klyftor på arbetsmarknaden har lett till att fler människor arbetar under villkor som ligger långt under de kollektivavtalsenliga. En samtida tendens är att straffrättsliga bestämmelser får en ökad betydelse för regleringen av arbetsmarknaden. Här märks införandet av straffbudet människoexploatering i 4 kap. 1 b § brottsbalken (BrB). Det som den straffrättsliga regleringen har som sitt fokus är alltså exploatering i arbete. Men hur begreppsliggörs exploatering i arbete i straffrätten? Detta är det övergripande ämnet för projektet.

Syftet i projektet är att analysera hur exploatering i arbete definieras och konstrueras i straffrätten och därmed även identifiera och granska antaganden om frivillighet och tvång som genomsyrar reglerna. Fokus i projektet är att analysera hur straffbar exploatering i arbete särskiljs och avgränsas mot andra former av kriminaliserade utnyttjanden och mot det straffria området. Därtill analyseras hur offrets utsatthet och autonomi är relevant vid straffrättsliga bedömningar av exploatering i arbete. Studien är ett doktorandprojekt i straffrätt vid Juridiska fakulteten vid Lunds universitet.

Projektet genomförs genom en rättsvetenskaplig analys av rättskällor. Detta innebär en granskning och analys av lagtext, förarbeten, praxis och doktrin. Denna analys kompletteras av en analys av myndighetspraxis, policydokument från arbetsmarknadens parter, underrättspraxis, förundersökningsprotokoll samt intervjuer med professionella aktörer.

Allt material som innehåller personuppgifter kommer anonymiseras. Vid citering byts icke betydelsebärande ord ut. Vid analys och vid publicering kommer åtgärder vidtas så att beskrivet material inte kan härledas till en person. Analysen avser hur straffbar exploatering konstrueras i rätten i stort. Fokus kommer vara på helhetsbilden och inte enskilda händelser eller personer. Projektet förväntas leda till kunskaper och insikter kring straffbar exploatering i arbete både teoretiskt och i praktiken. 

De personer som tror att de omfattas av något fall som detta projekt behandlar, och som önskar att detta fall tas bort från studien, kan höra av sig till kontaktpersonerna nedan. Fallet tas då bort från studien.

Projektets material kommer redovisas i en avhandling samt i vetenskapliga tidskrifter som tillkännages på forskarens hemsida.

Forskningshuvudman för projektet är Lunds universitet. Med forskningshuvudman menas den organisation som är ansvarig för projektet. Ansökan är godkänd av Etikprövningsmyndigheten, diarienummer för prövningen hos Etikprövningsmyndigheten är 2023-03904-01.

Kontakt:

Anna Sonnsjö Andersson (doktorand i straffrätt), email: [email protected], tfn: +46 46 222 12 69, adress: Lilla Gråbrödersgatan 4-6, SE-221 00 Lund

Ulrika Andersson (professor i straffrätt och huvudansvarig och huvudhandledare i projektet), email: [email protected], tfn: +46 46 222 11 14, adress: Lilla Gråbrödersgatan 4-6, SE-221 00 Lund

Niklas Selberg (docent i förmögenhetsrätt och handledare i projektet), email: [email protected], tnf: +46 46 222 11 38, adress: Lilla Gråbrödersgatan 4-6, SE-221 00 Lund

 

Undervisning

Jag undervisar i straffrätt och straffprocessrätt på grundnivå och avancerad nivå. 

Yrkesarbete

Jag har tidigare arbetat med antidiskrimineringsfrågor i bred bemärkelse. Jag har även genomfört tingstjänstgöring vid Malmö tingsrätt. 

Expertis relaterad till FN:s globala mål

2015 godkände FN:s medlemsstater 17 Globala mål för en hållbar utveckling, för att utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera välstånd för alla. Den här personens arbete relaterar till följande Globala mål:

  • SDG 8 – Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  • SDG 10 – Minskad ojämlikhet
  • SDG 12 – Hållbar konsumtion och produktion
  • SDG 16 – Fredliga och inkluderande samhällen

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Juridik
  • Juridik

Fria nyckelord

  • Juridik
  • Straffrätt
  • Arbetsrätt
  • Exploatering

Fingeravtryck

Utforska forskningsämnen där Anna Sonnsjö Andersson är aktiv. Dessa ämnesetiketter kommer från personens arbeten. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.
  • 1 Liknande profiler

Samarbeten under de senaste fem åren

Externa samarbeten med länder/områden de senaste 5 åren