Erik Bengtsson

Universitetslektor, Docent

Personlig profil

Forskning

Jag är universitetslektor i ekonomisk historia sedan december 2020, och docent sedan september 2019. Jag kom till Lund som postdoktoral forskare 2015, för att arbeta i ett projekt om förmögenheter och deras fördelning i Sverige 1750-1900. 2017 blev jag biträdande universitetslektor och arbetade framför allt i ett projekt om agrar politik i Sverige ca 1770-1950. Jag kom hit från Göteborgs universitet där jag disputerade 2013.

Mina forskningsintressen rör framför allt två breda fält. Det ena är historisk levnadsstandard, materiell kultur, rikedom och fattigdom, och ojämlikhet, framför allt i Europa sedan 1600-talet. Inom detta har jag publicerat en rad artiklar framför allt om förmögenheter och ojämlikhet i Sverige och Finland. Det andra fältet är historisk politisk ekonomi, inklusive politisk historia, med fokus på perioden ca 1790 till 1950. De två fälten är förstås också relaterade, och jag har arbetat med dessa sammankopplingar till exempel i en kommande artikel i Journal of Iberian and Latin American Economic History, samförfattad med Diego Castañeda Garza, om den mexikanska revolutionen på 1910-talet och den ekonomiska ojämlikheten, och i en artikel under arbete, samförfattad med Felix Kersting, om agrar ojämlikhet och politik i Preussen och Sverige ca 1870-1950.

År 2024 är jag verksam inom tre olika projekt.

Jag leder sedan 2019 och till december 2024 ett forskningsprojekt om svenska inkomster och deras fördelning 1860-1970, finansierat av Vetenskapsrådet och Handelsbankens forskningsstiftelser. Det är jag, Jakob Molinder (Uppsala) och Svante Prado (Göteborg) som arbetar i detta projekt. Som exempel på vad vi skrivit inom projektet, se till exempel vår artikel i Explorations in Economic History om inkomster, arbete, genus och ojämlikhet i Stockholm 1870-1970. I juni 2025 publiceras i Journal of Economic History vår artikel om inkomstutvecklingen för de rika under "den stora utjämningen" av inkomstfördelningen som skedde under 1900-talets första halva.

2020 till och med 2025 är jag verksam som forskare i ett stort forskningsprogram som leds av professor Jenny Andersson vid Uppsala universitet, "Nyliberalism i Norden". I detta projekt forskar jag om lönebildningens och den makroekonomiska politikens omvandlingar i Norden sedan 1970-talet. Se till exempel mitt kapitel om den svenska lönebildningen i antologin Marknadens tid.

Från 2020 till och med 2025 leder Mats Olsson och jag ett projekt om materiell levnadsstandard och materiell kultur i Sverige från 1680 till ca 1860, byggt framför allt på bouppteckningar. Marcus Falk är doktorand inom detta projekt och kommer disputera under vårterminen 2025.

Undervisning

Sedan jag kom till Lund har jag undervisat tre kurser på grundnivå: Världens ekonomiska historia (vårterminer), Sveriges ekonomiska och sociala historia (höstterminer) och Den svenska modellens uppgång och fall (varannan vårtermin). År 2025 undervisar jag bara på kursen om svensk ekonomisk och social historia.

Jag håller i två fördjupningskurser för masterstudenter, "Den ekonomiska ojämlikhetens historia" (vårterminer) och "Det ekonomiska tänkandets historia" (höstterminer).

Jag har tidigare undervisat en rad kurser vid Göteborgs universitet och i mindre omfattning också på KTH och universitetet i Sao Paulo (USP) i Brasilien.

Forskningsgenomslag

Jag tycker att tredje uppgiften är viktig för akademiker. Under 2024 har jag föreläst på Lunds stadsbibliotek och biblioteket i Dalby; under 2023 deltog jag bland annat i en paneldiskussion på Pustervik i Göteborg.

Jag skriver då och då bokrecensioner i Tidskriften Respons.

Jag har också en blogg: erikbengtsson.blogspot.com.

Expertis relaterad till FN:s globala mål

2015 godkände FN:s medlemsstater 17 Globala mål för en hållbar utveckling, för att utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera välstånd för alla. Den här personens arbete relaterar till följande Globala mål:

  • SDG 1 – Ingen fattigdom
  • SDG 5 – Jämställdhet
  • SDG 8 – Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  • SDG 10 – Minskad ojämlikhet
  • SDG 16 – Fredliga och inkluderande samhällen

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Ekonomisk historia
  • Arbetslivsstudier

Fria nyckelord

  • inequality
  • labour markets
  • wage bargaining
  • political economy
  • wealth distribution

Fingeravtryck

Utforska forskningsämnen där Erik Bengtsson är aktiv. Dessa ämnesetiketter kommer från personens arbeten. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.
  • 1 Liknande profiler

Samarbeten under de senaste fem åren

Externa samarbeten med länder/områden de senaste 5 åren