Foto av Francisca Skoogh

Francisca Skoogh

Universitetslektor, leg. psykolog

Om du gjort några ändringar i Pure kommer de visas här snart.

Personlig profil

Konstnärligt arbete

Francisca Skoogh debuterade vid 13 års ålder med Helsingborgs Symfoniorkester och har sedan dess etablerat sig som en av Sveriges främsta konsertpianister. Hon har erhållit det prestigefyllda ”Premier Prix” i både kammarmusik och piano vid Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris samt ”Solistdiplom” vid Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Under åren har Francisca deltagit framgångsrikt både i nationella och internationella tävlingar och har bl. a erhållit andra pris i Michelangelitävlingen samt är vinnare av Solistpriset.

Franciscas CD-inspelningar har fått mycket fina recensioner och många av dem återfinns på Spotify. Francisca är årligen engagerad till ett flertal nationella samt internationella musikfestivaler. Som solist har hon framträtt med de flesta svenska orkestrar samt orkestrar utomlands. Under åren har hon framträtt med ett flertal dirigenter såsom Heinz Wallberg, Michail Jurowski, Ruth Reinhardt, Susanna Mälkki and Gianandrea Noseda. De senaste åren har hon haft ett nära samarbete med dirigenten Leif Segerstam med pianokonserter av Beethoven, Brahms och Rachmaninov i fokus.

Francisca har genom åren musicerat med en rad av Sveriges främsta musiker och har uruppfört en rad nyskrivna verk. Sedan några år tillbaka ett fördjupat samarbete med tonsättaren Staffan Storm och hovsångerskan Anna Larsson.

Francisca är lärare och doktorand i konstnärlig forskning vid Musikhögskolan i Malmö, Lunds Universitet. Ämnet är pianisten på scenen och kommunikationen som sker i scenögonblicket.

2018 blev Francisca invald som ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien.

2008 till 2019 arbetade hon deltid som psykolog inom områden som primärvård och smärtrehabilitering. Hon har använt psykologisk teori, sin kliniska erfarenhet som psykolog samt sin långa erfarenhet som artist i sina kurser och föreläsningar för musiker som går under namnet ”Den framträdande människan.”

”Her playing is big-boned, grandly sculptured, with taut rhythmic control and a rich sound.”

Tim Parry, Gramophone.

”A pianist worth watching!”

Jed Distler, Classical Music.

"Med Franciska Skoogh som solist fördes vi rakt in i detta flöde som på det mest mänskliga vis river upp det som ligger dolt, och som frilägger känslomässiga låsningar och hårt knutna smärtpunkter i sin ohejdbara lust att gå vidare. Skoogh och orkestern fick denna musik att väsnas, porla och sjunga på ett enastående vis. Och utmynna i den sanslösa ackordgång i de allra sista takterna som för kvällen verkligen lät som världens vackraste låt. Att folk i publiken grät öppet förvånade inte. Och jublet efteråt var öronbedövande.”

Martin Nyström, DNÄmnesklassifikation (UKÄ)

  • Musik

Fria nyckelord

  • piano
  • Psychology

Fingeravtryck

Utforska forskningsämnen där Francisca Skoogh är aktiv. Dessa ämnesetiketter kommer från personens arbeten. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.
  • 1 Liknande profiler

Samarbeten och ledande forskningsområden under de senaste fem åren

Externa samarbeten med länder/områden de senaste 5 åren