Foto av Gunilla Carlsson

Gunilla Carlsson

Universitetslektor

Personlig profil

Forskning

Min forskning handlar om förutsättningar för att vi ska kunna vara aktiva i vardagen när vi åldras, hemma såväl som ute i samhället. Jag är framför allt intresserad av hur samhället kan möta individers behov utifrån den variation i funktionsförmåga som finns i befolkningen. Genom att beakta variationen vid utformning av exempelvis fysisk miljö eller tjänster, ges individerna mer eller mindre möjlighet till delaktighet. 

I det Kamprad-finansierade forskningsprojektet TWIST, som jag leder och som är i uppstartsfasen, fokuserar vi på tillit till välfärdsteknologi och vad som händer med våra aktiviteter när välfärdstekniken inte fungerar. Något som många har erfarenhet av sedan lång tid tillbaka, men som också är högst aktuellt idag. Tekniken är också central i projektet Nordic Digital Health & Education (NorDigHE), som är ett Interreg-projekt med finansiering från Europeiska unionen. Projektet där jag är medarbetare, har sitt fokus på kompetensutveckling gällande patienter som läggs in i sitt eget hem, vilket är en vårdform som har fördelar, men också ställer krav på vården.

Jag är också intresserad av äldre personers resande och deltar i ett projekt som drivs inom ramen för det nationella kunskapscentret för kollektivtrafik - K2.  Fler och fler personer behöver kunna åka med kollektivtrafik när färdtjänsten inte räcker till. I projektet fokuserar vi resecoachning, men också på vilket annat stöd som framför allt äldre personer kan behöva vid resor i kollektivtrafiken. Tillgänglighet är en aspekt, men resandet är mer komplext än så. Tillgänglighet och användbarhet är också centralt i det Formas-finansierade projektet "Välkommen in", som nu är i slutfasen. Projektet har sitt fokus på publika byggnaders fysisk tillgänglighet och användbarhet.

Sedan mars 2020 är jag också delaktig i intervjustudien "Att tillhöra riskgruppen". Detta projekt startade i samband med att restriktioner infördes för personer som var 70 år och äldre under Covid-19 pandemin. Deltagarna intervjuades vid fem tillfällen under två år. Analys av data pågår. 

Forskningen bedrivs inom profilområdet Proactive Ageing and Centre for Ageing and Supportive Environments (CASE), Lunds universitet. 

Jag undervisar vid arbetsterapeutprogrammet och är även delaktig i den tvärdisciplinära mastersutbildningen i medicinsk vetenskap. 

Doktorsavhandling 
Carlsson G. (2002). Catching the bus in old age – Methodological aspects of accessibility assessments in public transport. Doktorsavhandling. Institutionen för klinisk neurovetenskap, Avdelningen för arbetsterapi, Lunds universitet. ISBN 91-974281-1-6.

Expertis relaterad till FN:s globala mål

2015 godkände FN:s medlemsstater 17 Globala mål för en hållbar utveckling, för att utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera välstånd för alla. Den här personens arbete relaterar till följande Globala mål:

  • SDG 3 – God hälsa och välbefinnande
  • SDG 9 – Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
  • SDG 11 – Hållbara städer och samhällen

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Arbetsterapi

Fria nyckelord

  • CASE - Centre for Ageing and Supportive Environments

Fingeravtryck

Utforska forskningsämnen där Gunilla Carlsson är aktiv. Dessa ämnesetiketter kommer från personens arbeten. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.
  • 1 Liknande profiler

Samarbeten under de senaste fem åren

Externa samarbeten med länder/områden de senaste 5 åren