Forskningsoutput per år
Forskningsoutput per år
Professor
Den forskning jag bedrivit har präglats av ett intresse för olika aspekter av åldrande och äldreomsorg, där jag i flera fall studerat frågor om sociala rättigheter, samhälleliga föreställningar om äldre och ålderism. Jag har bedrivit forskning inom flera olika områden, som framgår av min publikationsförteckningen.
Jag disputerade i april 2001 på en avhandling med titeln ”Det moderna åldrandet. Pensionärsorganisationernas bilder av äldre 1941-1995”. Under åren 2001-2003 arbetade jag i forskningsprojektet ”Pensionärerna och våldet”, som leddes av professor Malin Åkerström vid Sociologiska institutionen i Lund. Under 2003-2006 innehade jag en FORTE-finansierad forskarassistenttjänst, placerad vid Tema Äldre och åldrande, Linköpings universitet. Inom ramen för denna studerade jag vanvård och övergrepp mot äldre. Under 2015-2018 ledde jag forskningsprojektet Kan en handikappolitisk modell ge en bättre äldreomsorg? som finansieras av Forskningsrådet för Hälsa, Välfärd och Arbetsliv (FORTE 2014-4565). I projektet medverkade Tove Harnett vid Socialhögskolan i Lund, Annika Taghizadeh Larsson vid Linköpings universitet och Stina Johansson vid Umeå universitet. Jag var då också medsökande till forskningsprogrammet Individanpassad omsorg och generell välfärd: dilemman i marknadiseringens tid där Marta Szebehely vid Stockholms universitet är huvudsökande. Programmet finansieras av Forskningsrådet för Hälsa, Välfärd och Arbetsliv (FORTE 2013-2296). Sedan 2020 leder jag projektet Specialiserad äldreomsorg för äldre med missbruk och komplexa behov (FORTE 2019-01149) och sedan 2022 Vård och omsorgssystemets navigatörer - hur äldre förstår, förhandlar och koordinerar hemtjänst och andra hjälpinsatser i sin vardag (FORTE 2021-01815). Jag är också medsökande till det sexåriga forskningsprogrammet UserAge, som handlar om brukarmedverkan i äldreforskning och leds av professor Susanne Iwarsson vid CASE. Jag har även varit medsökande i rad andra forskningsprojekt med fokus på äldre och åldrande.
På socionomprogrammet undervisar jag i vetenskaplig metod, samt med fokus på äldre, åldrande och äldreomsorg inom olika kurser. Jag handleder också kandidatuppsatser, magister- och masteruppsatser och är för närvarande handledare för fyra doktorander.
Jag har genomgått motsvarande 15 hp högskolepedagogiska kurser och också producerat läromedel; nämnas kan ”Ålderdom som samhällsproblem”, utgiven på Studentlitteratur (2002), ”Sociala problem som perspektiv”, utgiven på Liber (2010), "Makt och vanmakt på äldreboenden" (Harnett, Jönson & Wästerfors, 2012) utgiven av Studentlitteratur och ”Socialt arbete med äldre” (Jönson & Harnett, 2015), utgiven av Natur & Kultur.
Jag är sedan 2013 studierektor för forskarutbildningen vid Socialhögskolan.
För närvarande leder jag forskningsprojektet Kan en handikappolitisk modell ge en bättre äldreomsorg? som finansieras av Forskningsrådet för Hälsa, Välfärd och Arbetsliv (FORTE 2014-4565). I projektet medverkar Tove Harnett vid Socialhögskolan i Lund, Annika Taghizadeh Larsson vid Linköpings universitet och Stina Johansson vid Umeå universitet. Jag är också medsökande till forskningsprogrammet Individanpassad omsorg och generell välfärd: dilemman i marknadiseringens tid där Marta Szebehely vid Stockholms universitet är huvudsökande. Programmet finansieras av Forskningsrådet för Hälsa, Välfärd och Arbetsliv (FORTE 2013-2296). Inom ramen för det programmet har jag tillsammans med Tove Harnett och Magnus Nilsson intresserat mig för äldreomsorg med profil och inriktning – vilka är motiven till att ordna äldreomsorg med särskilda inriktningar och hur förverkligas en inriktning i äldreomsorgens vardag? Sedan 2019 leder jag forskningsprojektet "Lågtröskelboenden för äldre missbrukare: Livskvalitet eller uppgivenhet", som finansieras av systembolaget.
För närvarande leder jag det Nationella nätverket för socialvetenskaplig äldreforskning. I Lund leder jag Södra gruppen för socialvetenskaplig forskning om åldrande och äldreomsorg. Jag är också medlem i ”Kriminal- och socialvetenskapligt nätverk”, som leds av professor Malin Åkerström, Lunds universitet, samt i flera nationella och internationella nätverk inom äldreområdet.
2015 godkände FN:s medlemsstater 17 Globala mål för en hållbar utveckling, för att utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera välstånd för alla. Den här personens arbete relaterar till följande Globala mål:
Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel i vetenskaplig tidskrift › Peer review
Forskningsoutput: Bok/rapport › Bok › Forskning
Forskningsoutput: Bidrag till övrig tidskrift/dags- eller nyhetstidning › Dagstidnings-/nyhetsartikel
Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel i vetenskaplig tidskrift › Peer review
Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel i vetenskaplig tidskrift › Peer review
Jönson, H. (Forskare), Granbom, M. (Forskare) & Harnett, T. (Forskare)
2022/01/01 → 2025/12/31
Projekt: Forskning
Jönson, H. (PI), Harnett, T. (CoPI) & Højgaard-Bøytler, J. (Forskarstuderande)
Forte, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd
2019/07/01 → …
Projekt: Forskning
Carlstedt, E. (PI), Jönson, H. (Handledare) & Harnett, T. (Handledare)
2016/04/01 → …
Projekt: Avhandling
Harnett, T. (PI), Jönson, H. (Forskare), Carlstedt, E. (Forskarstuderande) & Nilsson, M. (Forskare)
2015/01/01 → …
Projekt: Forskning
Palvén, L. (PI), Salonen, T. (Handledare) & Jönson, H. (Handledare)
1998/01/01 → …
Projekt: Avhandling
Johansson, G. (medverkande), Jönson, H. (medverkande), Möllergren, G. (medverkande), Harnett, T. (medverkande), Rydenfält, C. (medverkande), Larsson, R. (medverkande) & Sellergren, J. (textförfattare)
Aktivitet: Annan › Framträdande i media
Jonsson, O. (organisatör), Iwarsson, S. (värd), Ålund, S. (värd), Phillips, J. (huvudtalare), Frögren, J. (presentatör), Lood, Q. (presentatör), Malm, C. (presentatör), Etzerodt Laustsen, C. (presentatör), Jönson, H. (presentatör), Kylén, M. (presentatör), Denvall, V. (ordförande) & Rundström, M. (ordförande)
Aktivitet: Deltagit i eller arrangerat evenemang › Arrangerat konferens
Brännstedt, L. (Intervjuare) & Jönson, H. (intervjuad)
Aktivitet: Föredrag eller presentation › Föreläsning/debatt/seminarium för allmänheten