Personlig profil

Undervisning

Jag har många års erfarenhet av undervisning och handledning på alla nivåer inom högre utbildning. Min undervisning är inriktad på immaterialrätt, marknads- och konkurrensrätt, EU-rätt samt IT-rätt – med särskilt fokus på rättsliga aspekter av kunskapsbaserade tillgångar, datadriven innovation, digitala marknader, onlinetjänster och artificiell intelligens.

Vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet (LUSEM) har jag haft en ledande roll i att integrera juridiska perspektiv på den ökade digitaliseringen av marknader och tjänster. För närvarande är jag kursansvarig för följande kurser:

  • Intellectual Property and Trade (HARN54)
  • Legal Aspects of Data Analytics (DABN18)
  • Immaterialrätt – strategier och innovation (HARG13)

Jag utvecklar kontinuerligt pedagogiska och didaktiska dimensioner av de kurser som jag är ansvarig för eller undervisar på. Det inkluderar anpassning av lärandeaktiviteter och examinationsformer, liksom inslag av såväl formativ (återkopplingsbaserad) som summativ (betygsgrundande) bedömning, i syfte att främja ett aktivt och fördjupat lärande hos studenterna.

Exempelvis kombinerar jag ofta skriftliga och muntliga uppgifter för att stärka studenternas förberedelser och lärande i samband med seminarier. På mina kurser bjuder jag ofta in externa gästföreläsare i syfte att knyta samman teori och praktik. Vidare kombinerar jag ofta olika former av summativ bedömning – såsom seminariedeltagande, individuella uppsatser och skriftliga tentamina – för att bättre kunna bedöma studenteras kunskaper, färdigheter och analytiska förmågor.

I min roll som handledare lägger jag ofta stor vikt vid anpassad återkoppling – både muntlig och skriftlig – för att stödja studenternas lärande i linje med aktuella kursmål. Jag har handlett flera hundra examensarbeten inom juristprogrammet samt på kandidat- och magisternivå. Därtill har jag med framgång handlett två doktorander (PhD/LL.D.) till disputation.

Jag har även tagit initiativ till och lett diskussioner vid min institution vad gäller frågor om användning av artificiell intelligens i samband med undervisning m.m. 

För att stödja och vidareutveckla min roll som lärare och handledare har jag genomfört flera högskolepedagogiska kurser – inklusive kurser i forskarhandledning, pedagogiskt ledarskap och s.k. teaching portfolio.

Forskning

Min forskning är inriktad på immaterialrätt, marknads- och konkurrensrätt, EU-rätt och IT-rätt – med särskilt fokus på de rättsliga ramar som formar kunskapsbaserade tillgångar, datadriven innovation, digitala marknader, onlinetjänster och artificiell intelligens. Resultaten av min forskning har i stor utsträckning publicerats i ledande rättsvetenskapliga tidskrifter eller av ledande förlag och jag blir regelbundet inbjuden att presentera min forskning vid nationella och internationella konferenser.

Jag leder ämnesgruppen för konkurrens-, marknads- och medierätt vid Affärsrättsligt centrum vid Lunds universitet. Under våren 2025 var jag med och grundade det europeiska forskarnätverket Fairness in Digital Markets and Artificial Intelligence (FIDMA), en plattform som verkar för att främja tvärvetenskaplig forskning inom detta dynamiska område.

Jag är för närvarande chefredaktör för den peer review-granskade tidskriften Nordiskt Immateriellt Rättsskydd (NIR), och har haft forskningsvistelser vid Columbia Law School (New York), Institute for Information Law vid Amsterdams universitet samt vid Norwegian Research Center for Computers and Law (SERI) vid Oslos universitet.

Samverkan

Jag sitter i styrelsen för flera föreningar inom mina expertområden, däribland Svenska föreningen för upphovsrätt, där jag för närvarande är vice ordförande. Jag är även ledamot i exekutivkommittén för den internationella upphovsrättsorganisationen ALAI (Association Littéraire et Artistique Internationale). Utöver detta är jag aktiv i andra föreningar inom mina forskningsområden, såsom International Association for the Advancement of Teaching and Research in Intellectual Property (ATRIP), Svenska nätverket för europarättsliga studier (SNEF), Konkurrens- och marknadsrättsliga föreningen (KMF) samt Svenska föreningen för IT och juridik (SIJU).

Vid sidan av min akademiska verksamhet har jag omfattande erfarenhet av lagstiftningsarbete och internationella förhandlingar. Jag har varit sekreterare i två statliga utredningar med anknytning till immaterialrätt, under åren 2006–2007 och 2014–2015. Jag var vice ordförande för EU:s rådsarbetsgrupp för immaterialrätt under Sveriges EU-ordförandeskap 2009 och 2023. Sedan 2012 har jag varit särskild rådgivare åt den svenska regeringen i frågor som rör immaterialrätt. Under årens lopp har jag byggt upp en bred erfarenhet av att företräda Sverige i multilaterala förhandlingar – både i EU:s rådsarbetsgrupper och vid Världsorganisationen för immateriella rättigheter (WIPO), FN:s fackorgan för immaterialrätt.

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Juridik

Fria nyckelord

  • Immaterialrätt
  • Marknadsrätt
  • EU-rätt
  • Medierätt
  • Handelsrätt
  • Förmögenhetsrätt
  • IT-rätt
  • Dataskyddsjuridik

Fingeravtryck

Utforska forskningsämnen där Johan Axhamn är aktiv. Dessa ämnesetiketter kommer från personens arbeten. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.
  • 1 Liknande profiler

Samarbeten under de senaste fem åren

Externa samarbeten med länder/områden de senaste 5 åren