Inget foto av Karin Nykvist

Karin Nykvist

Universitetslektor, Docent

Om du gjort några ändringar i Pure kommer de visas här snart.

Personlig profil

Forskning

När jag sökte mig till litteraturvetenskapen visste jag att jag både ville forska, undervisa och skriva om litteratur. Så har det också blivit, och jag finner att de olika verksamheterna befruktar varandra på spännande och ofta oväntade sätt.

Jag skrev min avhandling om metapoesin hos Jesper Svenbro. Intresset för lyriken och metaproblematiken lever kvar och har resulterat i ytterligare studier och artiklar. Jag har också studerat mimesisfrågan ur olika synvinklar, från medeltida landskapslagar till Inger Christensen. Under de senaste åren har jag framför allt arbetat med frågan om hur barnet blir till som idé och litterär konstruktion i den svenska litteraturen sedan romantiken. Sedan 2016 studerar jag tillsammans med min kollega Elisabeth Friis hur samtida nordiska författare blandar olika språk både i poesi och prosa.

På fritiden läser jag allt jag kommer över, från den nyaste poesin på minsta förlaget till bestsellern som följer med ibland när jag köper tidning. Jag tycker helt enkelt om att ha koll på alla nyutkomna böcker - bra som dåliga, böcker för vuxna såväl som böcker för barn. Alla säger de något om oss människor och om hur vi förhåller oss till varandra och till den värld vi lever i, tänker jag. Och jag tillhör dessutom dem som tror att konsten och litteraturen inte bara kan gestalta utan även förändra världen.

När jag hinner skriver jag gärna litteraturkritik, oftast i Sydsvenskan och Svenska Dagbladet.

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Litteraturvetenskap

Fingeravtryck

Utforska forskningsämnen där Karin Nykvist är aktiv. Dessa ämnesetiketter kommer från personens arbeten. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.
  • 1 Liknande profiler