Lars Andersson

Universitetslektor, Utbildningschef, Certifierad internationell ICC Coach

Personlig profil

Konstnärligt arbete

Lars Andersson är utbildningschef och lektor vid Musikhögskolan i Malmö, Lunds universitet sedan 2001. Han har varit ordförande för det internationella nätverket U21 Deans of Education-gruppen, ordförande för Europeiska Pop och Jazz Plattformen (PJP AEC) och han har varit mycket involverad i internationellt samarbete under de senaste 20 åren. 2024 utsågs han till ordförande i Advisory Board för CreaTeMe  som är ett ”Center of Excellence” vid Universitetet i Agder, Norge.

Hans kompetensområden är nya pedagogiska metoder som  inkluderar coaching, motivation och djup lärande ( Deep learning). Som ledare har han varit djupt engagerad i att utveckla organisationen inom utbildning och ledarrollen vid universitetet. Han har utvecklat strukturer för kompetensutveckling  för universitetslärare inklusive kollegialt lärande, pedagogiskt ledarskap och coaching för lärande. Han har drivit genusfrågor och inkluderande perspektiv inom högre utbildning och har hållit tal vid internationella konferenser och arrangerat internationella konferenser om jämställdhet och inkludering med andra nordiska partneruniversitet.

Han har varit gästprofessor vid universitet över hela Europa, Asien och USA. Som universitetslektor vid Musikhögskolan i Malmö undervisar han i pedagogik, undervisningsmetoder, coaching och instrumentalundervisning.

 

En del internationellt arbete i urval som ledare

  • 2024 Ordförande i Advisory Board för CreaTeMe, vid Universitetet i Agder, Norge.
  • Genusperspektiv i högre utbildning. Inbitiativtagare till ett 3-årigt nordiskt samarbetsprojekt ”Genus” som handlade om könsobalansen i högre musikutbildning.(2019-2022) https://www.conferencegenus.com
  • Ordförande för AEC Pop & Jazz Plattformen i Europa (2017-2020) och medlem i nätverkets arbetsgrupp sedan 2014. Masterclass i "Coaching Jazz Ensemble" vid en av de första PJP-konferenserna i Köpenhamn 2007.
  • Kreativitetsöverskridande gränser inom högre musikutbildning och kreativitet i musiklärarutbildningen. Ett ämnesdidaktiskt forskningsprojekt inom området kreativitet i samarbete med Cambridge University och University of Arts i London (2010)
  • IAJE: (International Association of Jazz Education) 2004-2009 Representerar musikskolan vid de årliga IAJE-konferenserna.
  • Nordpuls: 2005-2007 medlem i Nordpuls styrgrupp, ett nätverk av institutioner i Norden med jazz- och pop/rockprogram. 2005-2010 Musikskolans representant vid de internationella nätverksträffarna.
  • Kvalitetssäkring i högre utbildning: 2008 och 2011, Presenterade musiklärarutbildningens utvärderings- och kvalitetssäkringsmodell vid två internationella konferenser i Helsingfors och Oslo om kvalitetssäkring.
  • Från 2004 till 2009 har han varit involverad i ett projekt, som stöds av den svenska regeringen, för att utveckla en läroplan för jazzutbildning i Hanoi, Vietnam.
  • 2011-2017 ansvarade han för ett internationellt utbytesprojekt, Linneaus-Palme, tillsammans med Vietnam National Academy of Music (VNAM).
  • U21 / AERA: Sedan 2011 medlem i gruppen "Deans of Education" inom det internationella nätverket U21 som träffas årligen på världens största utbildningsvetenskapliga konferens AERA (American Educational Research Association). Medordförande 2017-2024.
  • Lars har varit delaktig i utformningen av flera lärarutbildningsreformer sedan 2001 och ingår i och utformat system för utvärdering och kvalitetssäkring som används i dagens lärarutbildning. Han har även skrivit flera delkurser och kursplaner i den nya ämneslärarutbildningen som startade 2011.

 

Konstnärligt utövande

Som professionell jazztrummis har han spelat på internationella och nationella jazzfestivaler och klubbar över hela Europa sedan 90-talet. Lars har spelat in över 10 album som ledare och medverkande och hans arbete finns även representerat i flertalet TV- och radiosändningar. Han har arbetat med internationella och nationella jazzartister som Vincent Herring, Joey Calderazzo, Mark Murphy, Stacey Kent, Esbjörn Svensson, Putte Wickman, Victoria Tolstoy, Jan Lundgren, Nils Landgren, Monica Zetterlund, Georgie Fame med flera.

 

Han har publicerat, Expand your Rhythmic Freedom, en bok och Play-Along för alla instrumentalister och sångare för att hjälpa till att utveckla sina rytmiska färdigheter.

 

 

 

Undervisning

1998-2013 Lärare vid Musikhögskolan i Malmö, Mellan 25-50% omfattning. Ensemble, huvud-
instrument, ämnesmetodik, utveckling och lärande kurser.
1992-2000 Gymnasielärare, tillsvidare ca 75 % i ensemble, trummor vid Estetiska musikprogrammet, Ystad 1994-95  Musiklärare i trummor vid Kommunala Musikskolan, Ystad

Åren 2004, 2006, 2009 och 2010 var jag gästprofessor vid konservatoriet i Hanoi, Vietnam och gav masterclasses och workshops för både lärare och studenter på musikerutbildningen. 2004 startade jag ett projekt med syfte att hjälpa jazzutbildningen i Hanoi att utveckla sin organisation och struktur för undervisning. Timplaner reviderades och nya ämnen infördes i deras utbildning. Jag undervisade i trummor, improvisation, jazzhistoria och ensemble där jag integrerade innehållet från de olika ämnena till teman för varje ensemblegrupp som sedan framfördes i en konsert på konservatoriet. 2006 åkte jag med en grupp studenter för att ge masterclasses och konserter i Hanoi. Vi byggde upp ett speciellt didaktiskt projekt kring vår undervisning där vi lät alla ämnen samarbeta kring gemensamma teman som sampel, interaktion, jazzteori, improvisation och komposition.

2009 var fokus på att utveckla arbetssätt och timplaner vidare samt att arbeta fram nya arbetssätt för lärarna i Hanoi. Tillsammans med lärarna i Hanoi diskuterade vi jazzutbildning och olika traditioner att organisera utbildningen. Vi arbetade fram möjligheterna att arbeta i projektform med olika teman och att använda den modell som vi arbetat fram i Malmö där vi fokuserar på harmonik, rytmik och melodik istället för det traditionella sättet att använda olika genre-eller tidsepoker som sätt att organisera undervisningen. Arbetet resulterade bl.a att man införde fler ensembletimmar i timplanen, ökat samarbete mellan lärare i ensemble och instrumentalundervisning, införde improvisation som eget ämne och fler timmar i jazzgehör.

AEC Pop/Jazz: 2007 gjorde jag en masterclass i ”Coaching jazzensemble” vid den första AEC Pop/Jazz plattformskonferensen i Köpenhamn. Jag har sedan dess representerat Musikhögskolan vid de årliga AEC-PJP-konferenserna i tex Amsterdam, Tallinn, Lausanne och Graz. Från och med 2014 är jag medlem i styrgruppen för nätverket AEC/PJP.

Internationella lärarutbyten/Erasmus: Under 2011 var jag gästlärare på Conservatory Liceu i Barcelona och Konservatorium Wien där jag gav masterclasses i jazzensemble och trummor.




Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Musik
  • Didaktik
  • Pedagogiskt arbete

Fria nyckelord

  • Musik
  • Music
  • Music Education
  • Ensemble
  • instrumental teaching
  • Instrumentaldidaktik

Fingeravtryck

Utforska forskningsämnen där Lars Andersson är aktiv. Dessa ämnesetiketter kommer från personens arbeten. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.
  • 1 Liknande profiler

Samarbeten under de senaste fem åren

Externa samarbeten med länder/områden de senaste 5 åren