Lars Andersson

Universitetslektor, Utbildningschef

Om du gjort några ändringar i Pure kommer de visas här snart.

Personlig profil

Konstnärligt arbete

Sedan början av 90-talet har jag turnérat i Skandinavien och Europa och spelat på nationella-och internationella jazzfestivaler och klubbscener tex Fashing, Copenhagen Jazzhouse, Fredmans, Nefertiti, Molde- Pori –Köpenhamns-Stockholms Jazzfestival m.fl. Jag har som frilansande trumslagare spelat i olika sammanhang med bland annat Monica Zetterlund, Putte Wickman,Vincent Herring, Joey Calderazzo, Svante Thuresson, Esbjörn Svensson, Nils Landgren, Mark Murphy, Benny Bailey, Claes Jansson, Stacey Kent, Ted Curson, Etta Cameron, Arne Domnérus, Georgie Fame, Victoria Tolstoy, Richard Boone, Karin Krogh, Fredrik Kronkvist, Tomas Franck, Jan Harrington m.fl. Jag har också lett ett par egna band bl.a  Bakerboys med Jan Lundgren, Hans Andersson och Niklas Fredin med vilka jag gjort tre CD-inspelningar och Hus, en jazzkvintett med Karl-Martin Almqvist, Ola Åkerman, Jakob Karlzon och Mattias Hjorth, där jag tillsammans med övriga medlemmar skrev all originalmusik som bl.a. sändes i ett timmeslångt program för Sveriges Radio P2. Jag var också tillsvidareanställd som storbandstrumslagare i Visby storband under ett år i början av nittiotalet. Som frilansande musiker har jag också kompat många andra artister i underhållningsbranschen som tex Sylvia Wrethammar, Roger Pontare, Lasse Berghagen m.fl. Jag har medverkat på ett tiotal CD-inspelningar samt ett flertal radio och TV-program för SVT bl.a. med Jan ”Tollarparens” trio i Lasse Holmqvists program ”Mot Sommarnatten” och i tysk TV med den amerikanska sångerskan Jan Harrington. Jag har varit en del av Jean-Simon Maurin trio som släppte några trioplattor med originalmusik 2006 och 2010 varav den senaste CD´n var förstärkt med jazzsångerskan Elin Wrede. 2012 ledde jag en kvartett med  egenkomponerad musik med Anders Bergcrantz, Per-Ola Nilsson och Johnny Åman. Musiken kommer att ges ut i samband med ett undervisningsmaterial ”Rhythm Workshop”.

 

CD inspelningar

 • 2010                                            Jean-Simon Maurin Trio & Elin Wrede, Djupa Andetag
 • 2009                                            Round Midnight Big Band, tribute to Sinatra
 • 2006                                            Jean-Simon Maurin Trio , Rhythm with a pinch of something
 • 2002                                            Bakerboys  (Gershwin & more w Katrine Madsen&Jacob Fischer                                   
 • 1998                                            Bo Sylvén/Lisa Linn Kvintett med Putte Wickman
 • 1997                                            Bakerboys    (First Choice)
 • 1995                                            Bakerboys    (Facin´our time w Mark Murphy,Tomas Franck)
 • 1995                                            Caroline Leander Trio
 • 1993                                            Caroline Leander Trio

 

 

Undervisning

1998-2013 Lärare vid Musikhögskolan i Malmö, Mellan 25-50% omfattning. Ensemble, huvud-
instrument, ämnesmetodik, utveckling och lärande kurser.
1992-2000 Gymnasielärare, tillsvidare ca 75 % i ensemble, trummor vid Estetiska musikprogrammet, Ystad 1994-95  Musiklärare i trummor vid Kommunala Musikskolan, Ystad

Åren 2004, 2006, 2009 och 2010 var jag gästprofessor vid konservatoriet i Hanoi, Vietnam och gav masterclasses och workshops för både lärare och studenter på musikerutbildningen. 2004 startade jag ett projekt med syfte att hjälpa jazzutbildningen i Hanoi att utveckla sin organisation och struktur för undervisning. Timplaner reviderades och nya ämnen infördes i deras utbildning. Jag undervisade i trummor, improvisation, jazzhistoria och ensemble där jag integrerade innehållet från de olika ämnena till teman för varje ensemblegrupp som sedan framfördes i en konsert på konservatoriet. 2006 åkte jag med en grupp studenter för att ge masterclasses och konserter i Hanoi. Vi byggde upp ett speciellt didaktiskt projekt kring vår undervisning där vi lät alla ämnen samarbeta kring gemensamma teman som sampel, interaktion, jazzteori, improvisation och komposition.

2009 var fokus på att utveckla arbetssätt och timplaner vidare samt att arbeta fram nya arbetssätt för lärarna i Hanoi. Tillsammans med lärarna i Hanoi diskuterade vi jazzutbildning och olika traditioner att organisera utbildningen. Vi arbetade fram möjligheterna att arbeta i projektform med olika teman och att använda den modell som vi arbetat fram i Malmö där vi fokuserar på harmonik, rytmik och melodik istället för det traditionella sättet att använda olika genre-eller tidsepoker som sätt att organisera undervisningen. Arbetet resulterade bl.a att man införde fler ensembletimmar i timplanen, ökat samarbete mellan lärare i ensemble och instrumentalundervisning, införde improvisation som eget ämne och fler timmar i jazzgehör.

AEC Pop/Jazz: 2007 gjorde jag en masterclass i ”Coaching jazzensemble” vid den första AEC Pop/Jazz plattformskonferensen i Köpenhamn. Jag har sedan dess representerat Musikhögskolan vid de årliga AEC-PJP-konferenserna i tex Amsterdam, Tallinn, Lausanne och Graz. Från och med 2014 är jag medlem i styrgruppen för nätverket AEC/PJP.

Internationella lärarutbyten/Erasmus: Under 2011 var jag gästlärare på Conservatory Liceu i Barcelona och Konservatorium Wien där jag gav masterclasses i jazzensemble och trummor.
Ämnesklassifikation (UKÄ)

 • Musik
 • Didaktik
 • Pedagogiskt arbete

Fria nyckelord

 • Musik
 • Music
 • Music Education
 • Ensemble
 • instrumental teaching
 • Instrumentaldidaktik

Fingeravtryck

Utforska forskningsämnen där Lars Andersson är aktiv. Dessa ämnesetiketter kommer från personens arbeten. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.
 • 1 Liknande profiler