Inget foto av Marianne Thormählen

Marianne Thormählen

Expert

Om du gjort några ändringar i Pure kommer de visas här snart.

Personlig profil

Forskning

Min senaste bok var en samlingsvolym som jag redigerat på uppdrag av Cambridge University Press; The Brontës in Context kom ut i november 2012 och finns nu i paperbackutgåva. Boken består av 42 korta kapitel om sådant som kan intressera alla Brontëläsare, från skolelever till seniorforskare, som vill veta mer om författarna och deras verk sedda i samspel med tidskontexten. Boken berättar om familjen Brontë och deras verk utifrån en lång rad olika perspektiv, bl.a. skolor och yrkesliv, kläder och nöjen, religion och filosofi, politik, sexualitet och familjeliv. Själv har jag skrivit kapitlen om äktenskap och familj, jordbruk och industri.

Jag publicerade nyligen en artikel med titeln 'Christian Ethics in Wuthering Heights', som finns på nätet (googla på titeln) och är ganska provokativ.

Inom ramen för ett långsiktigt projekt studerar jag det tidiga 1900-talets engelska poesi utifrån utgångspunkten att den skiljelinje mellan modernistiskt och traditionellt, som återfinns i alla handböcker om modern engelsk poesi, är en akademisk konstruktion: moderniteten var något som hände och sysselsatte alla poeter, och alla var intensivt upptagna med att finna sin plats i traditionen. Den främste modernisten, T. S. Eliot, var inte störst för att han var modernist (frågan om ende konkurrenten W. B. Yeats’ moderniststatus har för övrigt länge varit en stötesten för kritikerna), utan för att han som ingen annan fann orden för nutidsmänniskans famlande efter fotfäste i tillvaron.

Fingeravtryck

Utforska forskningsämnen där Marianne Thormählen är aktiv. Dessa ämnesetiketter kommer från personens arbeten. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.
  • 1 Liknande profiler