Ola Hansson

Forskare, Forskargruppsledare

Personlig profil

Forskning

Ola Hansson. PhD. Docent i funktionell genomik vid Lunds Universitet och leder forskningsenheten Translationell Muskelforskning vid Kliniskt Forskningscenter (CRC) i Malmö.

Under de senaste 100 åren har vi successivt minskat vår dagliga fysiska aktivitet. Eftersom vi är mindre vältränade, svagare och mer överviktiga har benägenheten att drabbas av sjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar ökat. WHO rapporterar att 25% av vuxna inte uppfyller de globala rekommenderade nivåerna av fysisk aktivitet. Vår forskningsenhet är intresserad av att lära sig hur genetisk variation påverkar skelettmuskelfunktionen och hela kroppens ämnesomsättning.

Vi använder translationella metoder och genomför studier på människor där vi bla tar muskelbiopsier. Från dessa biopsier isoleras muskelstamceller som sedan används för prekliniska mätningar. I våra projekt kombinerar vi fysiologiska mätningar som VO2max, styrka och glukostolerans med prekliniska, t.ex. RNAseq, fibertypning och exon-skipping. Vi hoppas att denna forskning kommer att leda till en ny förståelse av skelettmuskelfunktion med implikationer främst för människors hälsa och prestation, men också ge svar på grundläggande evolutionära frågor.

Expertis relaterad till FN:s globala mål

2015 godkände FN:s medlemsstater 17 Globala mål för en hållbar utveckling, för att utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera välstånd för alla. Den här personens arbete relaterar till följande Globala mål:

  • SDG 3 – God hälsa och välbefinnande

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Fysiologi och anatomi
  • Endokrinologi och diabetes

Fria nyckelord

  • muskel
  • genetik
  • träningsfysiologi
  • diabetes

Fingeravtryck

Utforska forskningsämnen där Ola Hansson är aktiv. Dessa ämnesetiketter kommer från personens arbeten. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.
  • 1 Liknande profiler

Samarbeten under de senaste fem åren

Externa samarbeten med länder/områden de senaste 5 åren