Pär Moberg

Universitetslektor, Kursledare för folk- och världsmusikutbildningarna

Om du gjort några ändringar i Pure kommer de visas här snart.

Personlig profil

Undervisning

Jobbar med folk- och världsmusik i vid mening, allt från den lokala skånska folktraditionen till arabisk, östeuropeisk och indisk musik. Har saxofon och andra träblåsinstrument som huvudinstrument. Undervisar i ensemble, huvud- och biinstrument, musikteori, karriärsbyggande kurser, samt i arrangering och komposition. Är handledare för sistaårs-musikerstudenterna i deras skrivande av examensarbete.

   I mitt kursledaransvar ingår också att planera och administrera mycket av utbildningen för våra studenter på folk- och världsmusikutbildningarna. Gästlärare, konserter, ensembleverksamhet, projektveckor etc.

   Genom Nordplus- och Erasmusutbyten har jag rest runt som gästlärare vid de flesta musikhögskolor i Europa som har folk- och världsmusikutbildninrar, såsom Voss och Oslo i Norge, Odense i Danmark, Sibelius, Kokkola och Joensuu i Finland, Riga i Lettland, Mannheim i Tyskland, Limerick på Irland, och Plovdiv i Bulgarien. Jag har också haft huvudinstrumentelever från Sibelius i Finland, och från Voss i Norge.

Konstnärligt arbete

Tummel

(1997-) Spelar musik med influenser från klezmer, balkan och orientalisk musik, men också inspirerade av rock och pop. Fem medlemmar. Jag medverkar med saxofonspel och skriver och arrangerar också mycket av musiken. Släppt fyra skivor. Första plattan ”OY!” släpptes av engelska bolaget ARC 2001. Andra skivan ”Transit” släpptes av oss själva 2004, och var nominerad som 2004 års bästa världsmusikskiva på Manifestgalan. ”Payback Time” släpptes i april 2009, och skivan ”Push” släpptes i juni 2014.

 

Tummel har pelat på alla upptänkliga ställen runt om i Sverige, samt i Tyskland, England, Estland, Finland, Danmark, Italien, Slovenien, Schweiz. Medverkade som ”Veckans konsert” i SVT från Nalen i oktober 2001, och i Musikspegeln i SVT mars 2003, samt som veckans konsert i danska p2våren-04. Spelade med den israeliske oud-spelaren och fredsaktivisten Yair Dalal 2007, vilket också spelades in av danska P2. Spelade 2006 under OS i Turin.

2008 övergick man från att ha varit ett instrumentalband till att ha med sångaren Jens Friis Hansen, vilket gav bandet en delvis ny profil. Jens lämnade dock bandet igen 2014, vilket föranledde att gruppen återförenades med klarinettisten Annika Jessen.

Har under flera år haft verksamhetsbidrag från Kulturrådet.

 Samarbetsprojektet ”Bojan Allstars” för kulturskolor, som är skriver och arrangerat av mig, uruppfördes 2010. Materialet är utgivet av Gehrmans, och har använts vid ett stort antal konserter med unga musiker och köpts in av väldigt många kulturskolor i landet.. Tummel har också gjort ett flertal egna musikläger.

Under 2012 genomförde bandet ett stort Skapande Skola-projekt för hela Ämhults kommuns högstadium tillsammans med Fededback Film,. Skapande Skola-projektet ”Flyttfåglar” om bandets medlemmars levnadsöden uruppfördes i sept 2016, och har fått stöd av Helge Ax:son Jonsons stiftelse. Projektet har genomförts på ett flertal platser i Skåne under 2016-2017, och spelades nyligen offentligt på Förintelsens minnesdag. Gruppen har också gjort samarbeten med körer, både vuxen- och ungdomskörer. 2017 samarbetade vi med El Sistema i Kristianstad, då jag skrev och arrangerade tre låtar så att även den som bara kan spela två toner på sitt instrument kan vara med.

  Genomfört ett större samarbete, performance-föreställningen “Herd Behaviour”, med den finska dansgruppen Tsuumi 2015-17, med vilken vi uppträtt i Tampere 2016 och Helsingfors 2017.

2021 framförde bandet tre låtar ur Tummels repertoar live i långfilmen "Tusind Timer" (Normalfilm) av regissören Carl Moberg. Filmen hade festivalpremiär på Rome Cinemafest, och har också visats på bland annat Tallinns filmfestival, Heartland Festival i USA, Barnes filmfestival i England, och Båstads filmfestival. Den har publik premiär i augusti 2022, varefter den kommer att visas på biografer i Sverige och Danmark.

I oktober 2022 firar Tummel 25 år som band med en konsert på Victoriateatern i Malmö.

 

Konstnärligt arbete

 Nordic Raga
(2014-)  Grupp som för tillsammans tre svenska folkmusiker (Mats Edén, Dan Svensson och jag) och en indisk musiker (Jyotsna Srikanth) för att tillsammans utforska hur man kan använda den sydindiska karnatiska musikens principer för att jobba med improvisation inom nordisk folkmusik. Gruppen hade sin debut i Malmö i jan 2014, och har sedan dess spelat på Fringe festival i Edinburgh, London International Arts Festival, Musik over Præstø fjord och Frilandsmuséet i Danmark, Martigny i Schweiz, och på Backafestivalen, i Karlskrona och på Stallet i Sthlm.  (En konsert som också spelades in av P2). Fått två större stöd från Statens Musikverk, och hade 2015 verksamhetsbidrag från Kulturrådet. Augusti 2016 genomfördes bandets första turné till Indien, där man gjorde fem konserter i Delhi, Bangalore och Coimbatore. I Jan 2017 gjorde man ett samarbete med Vindla Stråkkvartett, med två konserter i Sverige. En del av musiken till den konserten arrangerades och skrevs av mig. Gruppens första skiva släpptes 2018, och har fått väldigt positiva recensioner världen över.

Konstnärligt arbete

World Mix Orchestra/Mazguf Ensemble

(2005-) WMO började med sju medlemmar med påbrå från Sverige, Chile, Gambia, Mocambique, Iran, Danmark, USA och Kroatien, alla boende i Malmö med omnejd, som spelade musik från de olika traditioner vi representerar. Genom åren byttes dock en del medlemmar ut. Gruppen bildades på uppdrag av Musik i Syd till World Mix-festivalen oktober 2005, och spelade bl a i Malmö, Helsingborg, Ronneby, Växjö, och Stockholm, där vi spelade på Skansens midsommarfirande. Har även turnérat till Polen. Genomförde 2007 ett mycket lyckat samarbete med Malmö Symfoniorkester, där jag skrev arrangemangen, och gjorde 2008 bl a skolkonserter för en stor del av Malmös femåringar och samarbetade med Nassim al Fakir från Bolibompa. 2009-2010 hade vi ett skolkonsertsamarbete med buktalaren Pytte Ravn (också känd från barn-tv), som resulterade i ett stort antal skol- och familjekonserter. Gruppen fick 2009 ett stort stipendium på 180 000 kr från Konstnärsnämnden för att den irakiske kompositören Jafar Hasan Aboud (som lever i exil i Malmö) skulle kunna skriva musik till gruppen. Uruppförandet skedde i april 2010. Men Jafar medverkade vi också i maj 2011 på invigningen av ”Assitej”, en stor internationell barn-scenkonstfestival, där vi spelade tillsammans med Jafar och Malmö Operaorkester. Jag skrev musiken till det.

 I maj 2013 genomförde vi, under mycket stort mediapådrag i den arabiska världen, en konsert tillsammans med Jafar på Nationalteatern i Bagdad. För detta syfte ombildades gruppen till en mera renodlad orkester för arabisk musik, som fick namnet Mazguf Ensemble.

Denna grupp har sedan som husband fortsatt att i samarbete med Arabiskt-svenskt kulturcenter, Malmö Stad, Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Musik i Syd driva en konsertserie för arabisk musik, the Baghdad Sessions. Det sker främst på Moriskan i Malmö, med gästartister som Ramy Essam, Nabil Kassis, Yair Dalal, Ali Sabah, Ahmad Al Khatib, Fatma Zidan, Yasmine El Baramawy, Rihab Azar och Yasmine Azaiez. Jag är konstnärlig ledare och producent, samt spelar sax. Sommaren 2021 gjorde vi ett samarbete med Malmö Sommarscen, och 2022 blir det Baghdad Sessions på Malmöfestivalen.

Konstnärligt arbete

Moberg Lie

(2012-) Duo bestående av mig och Jo Asgeir Lie, accordeonist och ledare för Ole Bull Akademiet i Voss. Vi spelar norsk och svensk folkmusik och egna kompositioner. Gruppen bildades i samband med en konferens i Finland 2012 då vi träffades, och tack vare ett bidrag från Statens Musikverk fick vi möjlighet att träffas några gånger och sätta ihop en repertoar. Gruppen uppträdde för första gången inför publik i Riga på en konferens i maj 2013, och gjorde i feb 2014 vårt första offentliga framträdande på Malmö Folk. Spelade på en internationell konferens på Island i augusti 2014. Släppte vår första skiva augusti 2015, och spelade med anledning av det konserter i Skåne.

Konstnärligt arbete

Trones Lampa och Möte i Mixturen - folkmusik med orgel

2003 skrev jag en svit med arrangemang av folkliga koraler för sax, folksångerska och orgel. Som duo med sångerskan Maria Skoog kallade vi oss Trones Lampa, Professorn i orgel vid Musikhögskolan i Malmö Hans Hellsten hjälpte mig att "orgelvänlighetgranska" arrangemangen, och medverkade också när musiken uruppfördes i Malmö 2004, Musiken spelade även i Asarum 2005 och i Västra Klagstorp 2006, då med de lokala församlingarnas organister.

Intresset för orgelmusik återuppväcktes 2016 när jag inledde ett samarbete mellan mig som saxofonist och organisten Karin Johansson, Prefekt och professor i konstnärlig forskning vid Musikhögskolan i Malmö, i vilket vi spelar både folklig musik av olika slag och tidig orgelmusik av t ex Buxtehude. Vi våra första två konserter sommaren 2016 i Helsingborgs och Limhamns kyrkor, och har 2017 bland annat gjort en konsert i samband med Folk- och Världsmusikgalan i Helsingborg, samt i Vikens kyrka. 2020 släppte vi en skiva, "Möte i Mixturen", som ges ut av Karins församling Viken.

Konstnärligt arbete

Everybody Gets Lonely Orchestra/Green Soul

(2009-) “Supergrupp” bestående av medlemmar från bl a The Ark och Cardigans samt flera av Malmös mest framstående jazz- och världsmusiker, som spelar instrumental, dansant 60- och 70-talssoul. Gruppen var husband på klubben ”Everybody Gets Lonely” på Debaser i Malmö, där vi spelade ett otal gånger, men har också spelat bl a på Mossagårdsfestivalen, Kafé de Luxe och Tyrolen Lever. Gruppen spelade in musik till ett par låtar till SVTs barnprogram ”Dilemman med Doreen”, och i dec 2013 medverkade jag på en konsert med musik från dessa program på Victoriateatern tillsammans med Doreen.

Gruppen var sedan inaktiv några år, men återuppstod i jan 2017, och under 2021 släppte bandet under nya namnet Green Soul en skiva, “Green Soul”, där vi spelar soullåtar med texter om miljöfrågor för barn, som jag skrivit. Jag medverkar med barytonsax. Gruppen debuterade live i Malmö sommaren 2021, och har gjort Skapande Skola-konserter i Lund och Malmö 2022. Ytterligare konserter är planerade i Malmö 2022.

Konstnärligt arbete

Rand

Grupp som blandade skandinavisk folkmusik med influenser från allt från klassiskt till rock. Fem medlemmar. Spelat bl a på Malmöfestivalen, i Tyskland, gjort teatermusikturné i Skåne, var hösten-02 veckans konsert från Konserthuset i Växjö i P2, även medverkat i Radio Malmöhus. Spelade under 2007 in skiva tillsammans med vissångerskan Gitte Pålsson och spelade på Linköpings folkmusikfestival. Gruppen lades därefter ned, men i samband med att skivan med Gitte Pålsson släpptes i jan 2011 återförenades gruppen tillfälligt. Jag medverkade med spel på saxofon, vevlira, didgeridoo, flöjter, samt kompositioner och arrangemang.

Konstnärligt arbete

Högtryck

(2001-2005) Blåssextett med fyra saxar, klarinett och trumpet, samt olika flöjter som biinstrument. Spelade folkmusik från olika hörn i världen enbart på blåsinstrument. Har spelat i Malmö, Jönköping och Örebro.  Jag gjorde alla arrangemangen. Vi har även gjort workshops både för musiklärare och ungdomar.

Konstnärligt arbete

Trio Lagerkvist

(2003-2005) Trio som spelade mina tonsättningar av Pär Lagerkvists dikter. Sättning piano, sax, sång/fiol. Debuterade sommaren 2004 på Hedmanska gården i Malmö, gjorde kyrkospelningar sommaren –05. En av låtarna, "Då bryts murarna ned", spelades på den stora manifestationen ”Refugees Welcome” i Malmö i sept 2015 av ett band på 80 musiker som jag dragit ihop, och även på motsvarande manifestation i Skurup i okt 2015.

Konstnärligt arbete

Grannar

(1998-) Traditionell svensk låtspelstrio, med låtar från Skåne, Småland och Västergötland på repertoaren, men också många kompositioner av mig och violinisten Jon Sirén. Jag spelar sax, munspel och vevlira. Har gjort konserter och spelat till dans på många håll i Sverige, såsom Korröfestivalen, Felan i Örebro, Malmö Folk, Skövde Folk, Allegården m fl, och har också turnerat till Norge, Polen, USA och Kanada. Spelade sommaren 2007 en vecka på Malmös stadsdelsscener.

 Gruppen släppte en EP, ”Glädjepojkar”, 2005, och en fullängdsskiva, ”Sofiagatan”, 2008. Bägge fick mycket fina recensioner. En USA-resa med besök på den prestigefyllda folkmusikmässan Folk Alliance genomfördes under februari 2009.

Somrarna 2009 och 2010 genomförde vi i samarbete med Sisselakören två konserter med ”Else och Holger”, en musikdramatisk föreställning i tidig 1700-talsmiljö, på Glimmingehus, där handlingen också utspelas. Musiken är tidstypisk musik som jag har arrangerat. Föreställningen sattes åter upp 2019 med ny kör, och 2022 med vokalkvartetten Glimminge Sångare. En skivinspelning av musiken är planerad till hösten 2022.

Under 2010 fick gruppen också repertoarutvecklingsbidrag från Musikalliansen, som också bekostade en demo vilken spelades in i augusti 2010. Under 2012 uruppförde gruppen ett antal stycken för Grannar + kör av mig och Jon Sirén tillsammans med Hjo och Skövde kyrkokörer, samt spelade på Skövde Folk.

Konstnärligt arbete

Oomaigoosh

(2007-2011) Niomannaband som spelade egna tolkningar av den persiska popikonen Googooshs hits från 60- och 70-talet. Ledare var sångerskan och skådespelaren Bahare Ahmad. Sedan starten spelade vi flitigt i Malmö, bl a på Malmöfestivalen, Pildammsteatern i Malmö, Jeriko och Inkonst, Möllevångsfestivalen, samt medverkade på Kanal Lokal (TV), och uppträtt live i P2. Även spelat i Alvesta på Tivolifestivalen. Jag medverkade med sopran- och altsax  och gjorde alla arrangemangen för de fyra blåsarna.

Konstnärligt arbete

Folklab (tidigare European Youth Folk Orchestra)

(2001-2003) Elva unga folkmusiker från nio olika europeiska länder, som spelade musik från sina respektive länder tillsammans. Jag var kapellmästare, spelade sax och didgeridoo, och hade gjort alla arrangemangen. Turnerade i Italien, Sverige, Irland, Frankrike, Norge och Spanien. Skivan ”Enfants Terribles” släpptes på italienska bolaget Ethnosuoni i maj 2002. Sista spelningen var i maj -03 i Luxemburg.

Konstnärligt arbete

Fareld

(1995-2002) Folkrockgrupp med sju medlemmar, som under åren hade ett otal olika sättningar. Jag var en av de drivande krafterna i bandet, och skrev på slutet mycket av musiken, som kom att till stor del handla om tonsättningar av Pär Lagerkvist. Framträdde bl a på Nalen i Stockholm, Kulturnatten i Lund, Malmö Folkmusikförening, Allégården i Göteborg m m, och turnerade bl a till Luxemburg och Slovenien.

Konstnärligt arbete

Hven Kvartet

(2000-2001). Kvartett som var ett möte mellan två danska och två svenska folkmusiker. Vi spelade både dansk och svensk folkmusik, mest för dans. Hann framträda på Malmö Folkmusikförening och Folk Club Fyn i Danmark. Jag medverkade som saxofonist och arrangör.

Konstnärligt arbete

Cesar Pena och Kvartel

Cesar är chilensk låtskrivare, trubadur och folkmusiker. Under 1997 och igen under 1999 medverkade jag i hans kompband, och vi framträdde bl a under Malmöfestivalen, samt släppte en egenproducerad skiva. En modifierad variant av gruppen som jag deltog i uppträdde sommaren –05 i Malmö med ett program med latinamerikansk karnevalsmusik.

Konstnärligt arbete

Historien om en häst

(1997) Medverkade hela sommaren som teatermusiker i denna Malmö Amatörteaters stora sommarsatsning. Musik Cesar Pena, text baserad på en novell av Leo Tolstoy.

Konstnärligt arbete

Planeten Malmö
(1997) Medverkade under hösten som teatermusiker i denna föreställning av Teater Kalejdoskop, en mångkulturell teatergrupp. Musiken skrevs av Cesar Pena.
Konstnärligt arbete

Bokprojektet "Den Högre Musiken"

Har sedan 2009 arbetat med det kombinerade bok- och musikprojektet ”Den Högre Musiken”, en fantasyroman för ungdomar som utspelar sig i en värld där man med musikens hjälp kan utöva magi. Delar av detta arbete har jag gjort som ett konstnärligt utvecklingsarbete i min tjänst på Musikhögskolan. Hittills har två böcker i serien publicerats, och det finns planer för fler. Böckerna är så klart primärt skrivna som skönlitterära verk, men har också en pedagogisk tanke, att försöka inspirera ungdomar att börja och fortsätta spela akustiska instrument. Bägge böckerna har fått mycket fina recensioner i Bibliotekstjänsts tidning, vilket lett till ett stort antal beställningar från olika bibliotek i Sverige. I Januari 2020 kommer jag att släppa den första boken som talbok, med skådespelaren Janna Eriksson.
Boken innehåller också en massa musik jag skrivit. Mycket av detta har jag också spelat in, så att det går att lyssna på. En stor spännvidd av framstående musiker inom folk- och världsmusik och klassisk musik i Sverige har medverkat på inspelningarna, och också flera framstående musiker i Bulgarien och på Irland. 2016 var jag Composer in Residence på Visby International Composers' centre och jobbade en vecka med musik till projektet. När andra delen av boken släpptes, anordnades en konsert med musik från boken på Svaneholms slott, där mycket av boken utspelar sig, och Skurups kommun har sponsrat detta. En del av musiken till böckerna finns nu ute på Spotify, och mer är på gång.

2020 släpptes den första boken, "Provet i Philipopolis", som ljudbok inläst av skådespelaren Janna Eriksson, och den andra boken "Scola Kosmomusiologis" släpptes under 2021.

Yrkesarbete

Arbete som producent av konstnärliga projekt

I de flesta band och projekt jag spelar med, har jag också en roll som den som fixar det mesta av det praktiska arbetet. Utöver det, så har jag ibland agerat administrativ producent för större konstnärliga projekt.

 

Världens musik

Arbetade juni-okt 2003 som producent för en stor konsert med Ale Möller och hans band, som spelade tillsammans med alla lärare och över 300 elever från Kristianstads musikskola i Kristianstads idrottshall.

 

Multi Kulti

En skolkonsertvecka med Malmö Symfoniorkester där över 2000 skolbarn i Malmö bjöds på 7 föreställningar med folkmusik arrangerad för symfoniorkester.

 

Konsert med Malmö Symfoniorkester och World Mix Orchestra

Konsert i april 2007 där MSO och WMO tillsammans med tre inbjudna solister gjorde en konsert. Dirigent Niklas Willén. Jag var konstnärlig producent.

Konstnärligt arbete

Studiomusiker

 • Under 2009 medverkade jag som saxofonist på två rock-skivor som släpptes under 2010; ”Hälften dör av fetma” med gruppen Babian, och ”In Full Regalia” med The Ark

 • 2012 spelade jag in flöjter och sax till musiken för föreställningen Nils Holgerssons underbara resa på Helsingborgs stadsteater, (musik P-O Nilsson), som också senare släpptes som skiva.

 • Medverkade som musiker med det nykonstruerade instrumentet ”dudukofon” (en slags blandning av duduk och saxofon som jag byggt själv) på den framstående operasångaren Rickard Söderbergs julskiva, som släpptes julen 2016.

 • Spelat in musik till det världsberömda dataspelet Battlefield, sept 2017.

Konstnärligt arbete

Musik för barn med Gitte Pålsson

Medverkat på fyra barnskivor: ”Kickan och Kocken”, ”Ett år-tolv månader”, ”Vilda djur” och ”Veckans djur i parken” utgivna av Gitte Pålsson. På "Ett år"-skivan skrev jag alla arrangemangen, och medverkade även som kapellmästare när konsertföreställningen ”Ett år –tolv månader” turnerade i Skåne i Musik i Syds regi 2007. Denna har senare under 2012 getts som skapande Skola-projekt i Kristianstads kommun med 10 konserter i Kristianstads konserthus, samt 2013 i Malungs och Skurups kommuner med två konserter vardera. Även gjort konserter i Höörs kommun 2016, och i Kristianstad och Malmö 2019.

Konstnärligt arbete

Soloprojekt

 • Med enmansföreställningen Jorden runt på 45 min för barn mellan 9 och 15 år, gjorde jag 2005-2006 ett 30-tal föreställningar för Musik i Blekinge, och 60 för Malmö Stad under hösten 2007. Gjorde även spelningar i Lund och Broby 2009, och i Valdemarsvik 2012.

 • Deltog som didgeridoo-spelman i invigningen av 2006 och 2008 års upplagor av Tällberg Forum i Dalarna tillsammans med Ale Möller. Även hållit kurs i didgeridoo på Tryllestämman. Och under 2010 undervisat i didgeridoo för folk med andningsproblem i samarbete med läkaren Lisa Staeves, samt spelat didgeridoo på dagis i samband med Australien-tema. 2012 var jag didgeridoo-musiker på stor internationell läkarkonferens i Köpenhamn, och på ”Väggarna vaknar”, ett stort multimediaevenemang i Gillberga Stenbrott på Öland i samband med Ölands skördefest.

 • Spelade solokonsert på Korröfestivalen i juli 2015.

Konstnärligt arbete

Flykten från Sverige

Deltog i sept 2015 som musiker och kompositör i Nordic Panorama Hackathon, en workshop för folk inom film- dataspels- och kulturbranschen med syfte att skapa nya spännande projekt inom Virtual Reality. På kort tid skapade vi en prototyp som vi kallade ”The Escape from Sweden”, en virtuell berättelse där man får uppleva en flykt från ett nutida Sverige i krig genom ett litet barns ögon. Idén till detta kom från mig. Prototypen visades bland annat på MEDEA i Malmö, och både Malmö Stad och Boost Helsingborg gav bidrag till att skapa en mera professionell upplaga av projektet, till vilken jag skrev och spelade in musiken. Upplevelsen har nu kunnat visas bland annat på Mänskliga Rättigheter-dagarna i Malmö och på ett liknande event i Strömsund, på Almedalsveckan, och det har omtalats i både SVT och Kulturnyheterna på Sveriges Radio. Våren 2018 utsågs det till bästa VR-projekt på Pixel Film Festival i Malmö.

Konstnärligt arbete

Musik för och med flyktingar och hotade musiker

 • Drog i sept 2015 ihop 80-mannabandet ”Refugees welcome – the band” som spelade på en stor manifestation iför flyktingar i Malmö. En mindre upplaga av bandet uppträdde även på motsvarande manifestation i Skurup.

 • Uppträdde i december 2015 som kapellmästare för ett kompband åt Farzane Zamen, singer/sogwriter från Iran, som var i Norden på besök inbjuden av Freemuse eftersom hon inte får lov att uppträda offentligt i sitt hemland. Vi spelade på Moriskan i Malmö.
 • Spelat ett flertal konserter tillsammans med den afghanske musikern och sångaren Farhad Ishrat, som under några år levde som asylsökande i Sverige, men utvisades 2019.

Konstnärligt arbete

Arbete som kompositör

Sedan 2006 medlem i SKAP, Svenska Kompositörer av Populärmusik.

Jag skriver musik till de flesta av de konstnärliga projekt som jag är inblandad i, se ovan. Därutöver arbetar jag ibland även som kompositör och arrangör på uppdrag av andra. 

 • Vann pris  år 2000 i en tävling för arrangering av finlandssvensk folkmusik för kör. Detta stycke har sedan bl a spelats in på skiva av Åbo Manskör (Brahe Djäknar), och Linköpings manskör har vunnit internationella körtävlingar med det. Fick i samband med detta ett kompositionsuppdrag för Brahe Djäknar. 

 • Anordnade år 2000 konserten ”Nya folkklanger” med nio verk i folkmusikstil för saxofonkvartett, stråkkvartett, blåskvintett, brasskvintett, kör, symfoniorkester samt en duett för barytonsax och piccolaflöjt.

 • Gjorde sommaren 2003 ett folkmusikarrangemang på tre låtar till en konstellation av musiklärare från Musikskolan i Kristianstad, som gjorde skolturnéer i Kristianstads kommun.

 • Tre verk för symfoniorkester uruppfördes i mars 2005 av Malmö Symfoniorkester, och ytterligare tre uruppfördes av orkestern i april 2007 tillsammans med World Mix Orchestra.

 • Ett stycke i svensk folkmusikstil, skrivet till stråkkvartetten Amanda, uruppfördes i Trelleborg oktober 2008. 

 • Ett stycke i östeuropeisk stil beställdes av Marinens Musikkår 2010, och har av dem framförts vid ett flertal tillfällen. 

 • I Maj 2011 uruppfördes ett verk jag skrivit för Malmö Operaorkester och World Mix Orchestra på invigningen av Assitej, en internationell festival för scenkonst för barn. 

 • Våren 2013 var jag en av kompositörerna i ett Skapande Skola-projekt i Staffanstorp där jag skrev och spelade in musik tillsammans med sex skolklasser på temat ”Fria fåglar”. 

 • Hösten 2014 var jag kompositör i ett Skapande Skola-projekt i Kristianstad, där jag skrev musik tillsammans med fyra niondeklasser med inspiration från byggnader i närmiljön. Musiken gick sedan att lyssna på i en app när man stod vid byggnaden. 

 • Beställningsverket ”Sommasvit i spelmanston” för viola och fiol, beställt av två framstående danska stråkmusiker, Helge och Anette Slaatto, uruppfördes 2014 under Ny musik i Birkerød, DK, och spelades även i Köpenhamn 2015.

 • Arrangerat George Harrisons “Within you Without you” för stråkkvartett, indisk violin och slagvkerk till en konsert i London i maj 2017 då man högtidlighöll ett jubileum för Beatles skiva Sgt Pepper.

 • 2020 träffade jag alla eleverna i årskurs 5 i Skurups kommun, och skrev och spelade in 8 låtar (en för varje klass) med inspiration och medverkan från eleverna. Ett nytt projekt för samma årskurs är planerat till läsåret 22/23.

Samverkan

Ledare för ungdomsprojektet SkåneFolk Youth Ensemble

(2009-2019)

Ledare för ungdomsprojektet SkåneFolk Youth Ensemble
(2009-2019). SkåneFolk Youth Ensemble var ursprungligen ett länsövergripande projekt inom Skåne län, där 20 ungdomar från hela länet under två veckor fick kommunala sommarjobb från sina hemkommuner för att sätta ihop en musik- och dansföreställning baserad huvudsakligen på skånsk folkmusik och dans. Jag fick idén till projektet, var med och producerade det, och var ansvarig för musiken. Föreställningar genomfördes i hela Skåne och Kronobergs län somrarna 2010 - 2014. Under 2011 började evenemang att ordnas också under resten av året. Föreställningen från 2011 spelades på Folk- och världsmusikgalan i Malmö 2011, föreställningen 2012-13 spelades på Folk- och världsmusikgalan i Gävle 2013, och föreställningen från 2014 spelades vid ett evenemang mot afrofobi i Malmö det året. När sommarjobbet avslutades efter sommaren 2014 sklingade också de andra aktiviteterna av, men sedan hösten 2016 har projektet startat igen i liten skala, och har bland annat uppträtt på Folk- och världsmusikgalan i Helsingborg. , Folk- och världsmusikgalan i Norrköping, och gjorde en stor konsert tillsammans med Tummel i Kristianstad i december 2017. Under säsongen 2018-19 spelade gruppen på folk- och världsmusikgalan i Linköping, Spelmansstämma i Markaryd, Green Live-festivalen i Kristianstad och på lägret Jugendherbst folk i Flensborg, Tyskland.

 

Forskning

Fortbildnings- och undervisningsresor

 • Reste under våren 2002 som del i ett SIDA-projekt som utbytesstudent till Hanoi i Vietnam och studerade bambuflöjt på Konservatoriet i två månader.
 • Tillbringat sammanlagt fem veckor i Plovdiv i Bulgarien 2004, 2005 och 2008 med att studera kavalflöjt och bulgarisk säckpipa. Senast varit där och undervisat på Musikhögskolan nov 2008 och våren 2015 genom Erasmus-utbyten.
 • Deltog 2008 i musikkonferensen BIMUC i Bergen, Norge, där jag föreläste på temat högskoleutbildning för folk- och världsmusiker.
 • Har sedan 1998 deltagit vid de flesta årliga konferenserna i Nordtrad, det nordiska nätverket för folkmusikutbildning på högskolenivå, och genom detta fått träffa många av de främsta utövarna både av nordisk och invandrad musik i Norden och Baltikum.
 • Deltog 2008 som föreläsare i ett SIDA-projekt i Johannesburg i Sydafrika administrerat av Musikhögskolan i Göteborg, som arbetar med fortbildning av musiklärare.
 • Deltog i april 2011 som workshop-ledare på ett musikläger i Ghana, och i jan 2013 i Tanzania, anordnat av det globala nätverket GLOMUS.
 • Var i mars 2016 på ett kompositörsresidens på Visbys internationella kompositörscenter. Nytt residens där igen i december 2021.
 • Representerade i okt 2017 konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet på konferensen Include i Gävle, om breddad rekrytering för universitetsvärlden.
 • Deltog sommaren 2018 i ett låtskrivarläger arrangerat av SKAP, där man som kompositör fick prova på att skriva musik tillsammans med andra kompositörer.
 • Deltog i februari 2019 i AEC-nätverkets PopJazzFolk-nätverksträff i Trondheim i Norge. Deltog igen, om än digitalt, 2021

Ämnesklassifikation (UKÄ)

 • Musik
 • Företagsekonomi

Fingeravtryck

Utforska forskningsämnen där Pär Moberg är aktiv. Dessa ämnesetiketter kommer från personens arbeten. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.
 • 1 Liknande profiler