Foto av Ronald Kröger

Ronald Kröger

Professor emeritus

Om du gjort några ändringar i Pure kommer de visas här snart.

Personlig profil

Forskning

Dröm blev sann

Jag växte upp i Hamburg i Tyskland och det var där som jag fick en stor del av min utbildning.

Ända sedan barnsben har jag drömt om att arbeta med valar och delfiner. Det var med dessa djur som min forskarkarriär inleddes. Mitt masterarbete handlade om delfiners beteende och när jag avlade doktorsexamen vid universitetet i Tübingen var det efter att ha studerat de optiska egenskaperna i valars ögon.

Jag arbetade i USA, Kanada och i Tyskland innan jag år 2000 blev en del av Syngruppen vid Lunds universitet. År 2004 mottog jag Rank Prize for Optoelectronics för mina upptäckter kring multifokalitet i djurögon, ett optiskt knep för att kunna se skarpa färgbilder i svagt ljus.

Startade Nosgruppen

Jag är fascinerad av hundens kalla och blöta nos och år 2012 startade jag Nosgruppen vid biologiska institutionen i Lund. Hos många djur är nosspetsen väldigt specialiserad med en hud som är fuktig och hårlös. Strukturen heter rhinarium. Hundar, och kanske några av deras släktingar, kan upptäcka kroppsvärme med hjälp av rhinariet.

I maj 2015 drabbades jag av en stroke och kunde under en tid inte arbeta. Nu är jag tillbaka både vad gäller forskning och undervisning.

Expertis relaterad till FN:s globala mål

2015 godkände FN:s medlemsstater 17 Globala mål för en hållbar utveckling, för att utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera välstånd för alla. Den här personens arbete relaterar till följande Globala mål:

  • SDG 3 – God hälsa och välbefinnande
  • SDG 14 – Hav och marina resurser

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Zoologi

Fingeravtryck

Utforska forskningsämnen där Ronald Kröger är aktiv. Dessa ämnesetiketter kommer från personens arbeten. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.
  • 1 Liknande profiler

Samarbeten och ledande forskningsområden under de senaste fem åren

Externa samarbeten med länder/områden de senaste 5 åren