Foto av Sara Kalm

Sara Kalm

Universitetslektor

Personlig profil

Forskning

Statsvetenskap 

Forskningsområden

  • Internationell migration
  • Medborgarskap
  • Internationella institutioner
  • Sociala rörelser

Presentation

Jag är docent i statsvetenskap och undervisar och handleder på alla nivåer. Just nu undervisar jag på och är kursansvarig för den statsvetenskapliga introduktionskursen på grundnivån. Dessutom koordinerar jag och undervisar på fakultetens introduktionskurs för nya doktorander. Jag är doktorandhandledare åt Jana Canavan och  biträdande handledare åt Paulina Vaughn. Tidigare har jag varit huvudhandledare för Björn Östbring, biträdande handledare för Daniel Gustafsson och tredje handledare för Andreas Lundstedt (vid Göteborgs universitet). Sedan 2024 är jag också studierektor för forskarutbildningen, sedan februari 2025 är jag även biträdande prefekt för forskarutbildningen.

Forskningsintressen

Migration- och medborgarskapsfrågor har jag intresserat mig för under mer än två decennier. Jag har närmat mig dessa frågor på lite olika sätt. I min avhandling Governing Global Migration (2008) analyserade jag diskurser kring arbetskraftsmigration i internationella forum utifrån ett Michel Foucault-inspirerat perspektiv. Sedan dess har jag ägnat mig mycket åt den historiska framväxten av invandringskontroller i olika länder, särskilt i anslutning till välfärdsfrågor och socialpolitik. Jag har tittat på detta både i ett svenskt nationellt perspektiv och, tillsammans med kollegor, i ett internationellt komparativt perspektiv. I ett annat forskningssammanhang har jag ägnat mig åt medborgarskapet – hur det omvandlas i en tid präglad av migration och då särskilt hur det speglar och förstärker global ojämlikhet. Från och med 2023 leder jag ett VR-finansierat projekt om företagens roll i "medborgarskapsindustrin". Jag och Magdalena Bexell undersöker där tendensen mot att stater "säljer" medborgarskap och uppehållstillstånd till den globala eliten i utbyte mot investeringar, med fokus på företagens roll. 

Jag är också mycket intresserad av sociala rörelsers och civilsamhällesorganisationers roll i internationella relationer. Detta har bland annat resulterat i monografin Civil Society and the Governance of Development: Opposing Global Institutions (tillsammans med Anders Uhlin, 2015) och antologin EU Civil Society: Patterns of Cooperation, Competition and Conflict (medredaktör Håkan Johansson, 2015). På senare tid har jag varit med i det RJ-finansierade forskningsprogrammet Civil Society Elites?, där jag tillsammans med Anna Meeuwisse) undersöker den transnationella organiseringen av ultrakonservativa ”antigenderrörelser”.

Övrigt

Under senare år har jag kommit att intressera mig mycket för universitetet som institution och arbetsplats. Jag har bland annat skrivit och föreläst om "akademiskt hushållsarbete", och jag har tidigare varit sammankallande i institutionens JLM-grupp (jämställdhet, likabehandling, mångfald). Jag är ledamot i LU:s råd för etik och akademisk frihet samt i fakultetens etikråd. 

Expertis relaterad till FN:s globala mål

2015 godkände FN:s medlemsstater 17 Globala mål för en hållbar utveckling, för att utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera välstånd för alla. Den här personens arbete relaterar till följande Globala mål:

  • SDG 1 – Ingen fattigdom
  • SDG 5 – Jämställdhet
  • SDG 8 – Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  • SDG 10 – Minskad ojämlikhet
  • SDG 16 – Fredliga och inkluderande samhällen

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Statsvetenskap

Fingeravtryck

Utforska forskningsämnen där Sara Kalm är aktiv. Dessa ämnesetiketter kommer från personens arbeten. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.
  • 1 Liknande profiler

Samarbeten under de senaste fem åren

Externa samarbeten med länder/områden de senaste 5 åren