Forskningsoutput per år
Forskningsoutput per år
Universitetslektor, docent
I min forskning sammanför jag genusvetenskaplig perspektiv och feministiska teorier med social arbete. Jag är särskilt intresserad av hur maktstrukturer på olika sätt påverkar det sociala arbetets praktik och möjligheten att utvecklat kritiska metoder för ett anti-diskriminerande arbete inom ramen för det sociala arbetets organisationer. Tillsammans med Em Andersson driver jag forskargruppen Socialt arbete, makt och intersektionalitet.
Min avhandling I viljan att göra det normala - en kritisk studie av genusperspektivet i missbrukarvården (2005), handlar om hur kön görs inom det sociala arbetets missbrukarvård och hur kön görs i samspel med sexualitet, klass och etnicitet. Jag riktar mitt fokus mot det sociala arbetets praktik, hur behandlingsarbetet organiseras och hur personalen ser på sitt arbete och de kvinnor och män som missbrukar. Jag visar hur åtskillnaden mellan klient och socialarbetare är beroende av ett samspel mellan kön, sexualitet, klass och etnicitet som kan upprätthålla och skapa åtskillnad men också ge utrymme för likhet/närhet, något som leder till att maktstrukturer återskapas och upprätthålls. Avhandlingen blev utgångspunkt för att utforska intersektionalitet som ett möjligt redskap för en kritisk reflexiv praktik i socialt arbete, en idé jag utforskade i boken Intersektionalitet i socialt arbete. Teori, reflektion och praxis (2010).
Jag har varit projektledare för det FAS-finansierade projektet Fysisk aktivitet och behandlingsarbete – en kvalitativ studie av användning och upplevelser av fysisk aktivitet i institutionsvård (tillsammans med David Hoff och Daniel Nilsson Ranta) samt det av Brottsoffermyndigheten finansierade projektet Kunskap och praktik – en kvalitativ studie av socialarbetares kunskapsanvändning i arbetet med våld och övergrepp i nära relationer. Publikationer från dessa studier är bland annat Våld i barnavårdsarbetet: Socialtjänstens ansvar och vilja att veta (Mattsson 2017), Kunskap och lärande i socialt arbete. Socialarbetare och viljan att veta (Mattsson 2017) samt The making och body differences: Physical activity, gender, and age in institutional addiction treatment (Mattsson 2017). Jag har även studerat könsgörande och jämställdhet inom akademin i ett forksningsprojekt finansierat av Delegationen för jämställdhet i högskolan (Mattsson 2014; 2015).
Tillsammans med Em Andersson har jag varit redaktör för två antologier om Teorier för socialt arbete (Andersson & Mattsson 2022; Mattsson & Andersson 2022).
För närvarande undervisar jag på socionomutbildningen där jag bland annat är kursföreståndare för en valbar kurs på termin 7 med inrikning mot normbrytande funktionsvariation.
Jag är skyddsombud och lärarrepresentant Samhällsvetenskapliga fakultetens styrelse. Jag är även utsedd till excellent lärare.
2015 godkände FN:s medlemsstater 17 Globala mål för en hållbar utveckling, för att utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera välstånd för alla. Den här personens arbete relaterar till följande Globala mål:
Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/Conference proceeding › Kapitel samlingsverk › Populärvetenskap
Forskningsoutput: Bok/rapport › Rapport › Forskning
Forskningsoutput: Working paper/Preprint › Working paper
Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel i vetenskaplig tidskrift › Peer review
Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel i vetenskaplig tidskrift › Peer review
Helmersson, S. (PI), Jönson, H. (Handledare) & Mattsson, T. (Handledare)
2010/01/01 → 2017/03/10
Projekt: Avhandling