Forskningsoutput per år
Forskningsoutput per år
Professor
Fascineras du också av hjärnan och dess komplexitet? Men också av hur nya tekniker och den snabba utvecklingen inom bioteknologi kan öppna upp för helt nya behandlingar? Då kan min forskargrupp vara något för dig. Min forskargrupp ligger i den absoluta framkanten av bioteknik och molekylärbiologi och har målet att behandla sjukdomar som drabbar den mänskliga hjärnan. Vårt fokus är på att utveckla avancerade terapier, så kallade ATMPer, såsom cell- och genterapi för Parkinsons sjukdom. Vi arbetar också hårt för att hitta ett botemedel för en av de mest fruktansvärda sjukdomar som drabbar hjärnan, glioblastom eller hjärntumör.
Min forskargrupp kombinerar in silikomodellering med avancerad maskininlärning och AI tillsammans med molekylärbiologi för att skräddarsy syntetiska virus som med hög träffsäkerhet kan nå just de celler som vi måste behandla. Detta kommer att ge oss möjlighet att hitta behandlingar och i det långa loppet förhoppningsvis också bota väldigt komplexa sjukdomar.
För att med hög träffsäkerhet kunna utveckla nya behandlingar som kan nå kliniken använder vi mänskliga modeller för att utveckla och validera de här nya teknikerna. De modellerna inkluderar stamcellsbaserade organoider, 3D-organoidsystem som växer in vitro där cellerna kommer från patienttumörer. Vi använder också patienttumörerna direkt. Genom att kombinera de här cellsystemen med spatiell sekvensering kan vi kartlägga och modellera exakt var de nya virusen går och hur de behandlar den mänskliga hjärnan.
Jag ser mig själv både som forskare och uppfinnare. Jag älskar att uppfinna nya verktyg och hitta på nya idéer som kan ge oss helt nya möjligheter. Att göra det som igår sågs som nästan en omöjlighet. Vi tar befintliga tekniker och förändrar dem hela tiden för att kunna åstadkomma något nytt. I min forskargrupp arbetar vi tätt tillsammans. Alla är ett team och har närhet till mig. Jag har min dörr öppen, vi ses varje dag och jobbar väldigt nära i projekten. Jag drivs av nyfikenhet och vill aldrig sluta lära mig nya saker. Jag har en passion för medicin, molekylärbiologi, matematik, maskininlärning och behandling av stora datamängder. Jag är en visuell person och jobbar mycket med bilder och hur vi kan tolka bilder för att lära oss biologin. Vi använder så kallad computer vision för att göra vår sekvensering och tolka hur våra nya virus fungerar. Vi bygger nya instrument och vi bygger egna mikroskop. Så i min forskargrupp finns det plats för alla typer av forskning. Läkare, biologer och ingenjörer är alla välkomna.
Vår forskning tar alltid avstamp i vad som behövs i kliniken, vilka behov patienterna har och var det finns en lucka i befintliga behandlingar. Vi jobbar tillsammans med kliniker och transaktionella forskare för att se till att allt vi utvecklar kan nå hela vägen till kliniken, och dessutom så snart som möjligt.
Jag är en stark förespråkare för entreprenörskap och är övertygad om att en parallell utveckling via biotechföretag och samarbete med den farmaceutiska industrin kan göra att behandlingar når kliniken snabbare. Jag är själv grundare av fyra biotechföretag och mina doktorander har grundat sina egna företag, alla med syftet att snabbare ta nya behandlingar till kliniken.
2015 godkände FN:s medlemsstater 17 Globala mål för en hållbar utveckling, för att utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera välstånd för alla. Den här personens arbete relaterar till följande Globala mål:
Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel i vetenskaplig tidskrift › Peer review
Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel i vetenskaplig tidskrift › Peer review
Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel i vetenskaplig tidskrift › Peer review
Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel i vetenskaplig tidskrift › Peer review
Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel i vetenskaplig tidskrift › Peer review
Björklund, T. (PI)
2024/07/01 → 2026/12/31
Projekt: Forskning
Cattaneo, E. (PI), Parmar, M. (PI), Björklund, T. (PI), Björklund, A. (CoPI), Brüstle, O. (PI), Arenas, E. (PI), Buffo, A. (PI), Barker, R. (PI), Kirkeby, A. (PI), Li, M. (PI), Götz, M. (PI), Vanderhaeghen, P. (PI), Schmandt-Kappel, T. (PI), Strøyer Christophersen, N. (PI), Villaescusa, J. C. (CoPI), Bosio, A. (PI) & Pettersson, P. (Administratör)
European Commission - Horizon 2020
2020/01/01 → 2024/12/31
Projekt: Forskning
Parmar, M. (PI), Björklund, T. (PI), Perlmann, T. (PI), Simon, A. (PI) & Pettersson, P. (Administratör)
2019/01/01 → 2023/12/31
Projekt: Forskning
Björklund, A. (PI), Björklund, T. (PI), Björkqvist, M. (PI), Cenci Nilsson, A. (PI), Deierborg, T. (PI), Hansen, C. (PI), Hansson, O. (PI), Hansson, K. (PI), Jakobsson, J. (PI), Kirkeby, A. (PI), Laurell, T. (PI), Li, J.-Y. (PI), Liljefors, M. (PI), Londos, E. (PI), Lundberg, C. (PI), Lundin, S. (PI), Nilsson, C. (PI), Snogerup-Linse, S. (PI), Odin, P. (PI), Parmar, M. (PI), Paul-Visse, G. (PI), Rosenblad, C. (PI), Roybon, L. (PI), Swanberg, M. (PI), van Westen, D. (PI), Wictorin, K. (PI), Widner, H. (PI), van Westen, D. (PI) & Wictorin, K. (PI)
2008/07/01 → 2018/06/30
Projekt: Forskning
Björklund, T. (Första/primär/huvudhandledare), Parmar, M. (Delad andra handledare) & Åkerblom, M. (Delad andra handledare)
Aktivitet: Examination och handledarskap › Handledning av forskarstuderande
Jakobsson, J. (organisatör), Björklund, T. (organisatör) & Larsson, J. (organisatör)
Aktivitet: Deltagit i eller arrangerat evenemang › Arrangerat workshop/ seminarium/ kurs