Forskningsoutput per år
Forskningsoutput per år
Universitetslektor
Jag är universitetslektor i offentlig rätt, den del av juridiken som handlar om maktutövningen i riksdag, regering, kommuner och annan offentlig förvaltning. Tidigare har jag arbetat som utredningssekreterare i Utredningen om läkemedelsstatistik (SOU 2022:72) och som föredragande vid Kammarrätten i Göteborg och Förvaltningsrätten i Göteborg. Jag har även varit praktikant vid Sveriges ambassad och FN-representation i Wien.
Min forskning är främst inriktad på förvaltningsprocessrätt, särskilt tillgång till domstolsprövning av förvaltningsbeslut och andra myndighetsåtgärder samt domstolarnas roll i förhållande till den offentliga förvaltningen. Min doktorsavhandling, som jag försvarade vid offentlig disputation i december 2020, bär titeln Domstolsprövning av förvaltningsbeslut. Svensk, dansk och österrikisk rätt i komparativ belysning. Den handlar om de avvägningar mellan olika intressen (bl.a. rättsskydd, kontroll och maktdelning) som ligger bakom varje system för domstolsprövning av förvaltningsbeslut.
Mitt postdoktorsprojekt handlar om rättsprövning av regeringsbeslut. Det övergripande syftet med projektet är att i ljuset av spänningsförhållandet mellan rättslig kontroll och demokratiskt grundat politiskt beslutsfattande analysera rättsprövningsinstitutet så som det har utvecklats i svensk rätt. Särskilt är avsikten att undersöka omfattningen av den prövning Högsta förvaltningsdomstolen gör enligt rättsprövningslagen (2006:304). Planen är att forskningsprojektet ska mynna ut i en monografi.
Jag medverkar regelbundet som skribent i Förvaltningsrättslig tidskrift och har författat antologibidrag på svenska och engelska som på olika sätt berör domstolarnas roll i förhållande till enskilda och den offentliga förvaltningen.
På juristprogrammet undervisar jag i konstitutionell rätt på termin 1, där jag också vissa terminer är en av kursföreståndarna, och i offentlig rätt på termin 4. Dessutom undervisar jag på fördjupningskurserna Teman i offentlig rätt och Förvaltningsprocessrätt. Den senare kursen är jag kursansvarig för. Därtill handleder jag examensarbeten i offentlig rätt.
Jag har i olika sammanhang redogjort för min forskning för en publik utanför akademin, bland annat vid Domstolsakademin och vid fakultetens arrangemang Juridikens dag.
2015 godkände FN:s medlemsstater 17 Globala mål för en hållbar utveckling, för att utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera välstånd för alla. Den här personens arbete relaterar till följande Globala mål:
Forskningsoutput: Övriga bidrag › Remissyttrande
Forskningsoutput: Övriga bidrag › Remissyttrande
Forskningsoutput: Övriga bidrag › Remissyttrande
Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/Conference proceeding › Kapitel samlingsverk › Forskning
Forskningsoutput: Övriga bidrag › Remissyttrande
Larsson, T. (Forskare)
2023/09/01 → 2025/11/01
Projekt: Övrigt
Larsson, T. (Forskare)
2022/08/01 → 2025/01/31
Projekt: Forskning
Larsson, T. (PI), Wenander, H. (PI) & Lundell, B. (PI)
2015/01/01 → 2020/11/19
Projekt: Avhandling
Larsson, T. (presentatör)
Aktivitet: Föredrag eller presentation › Presentation
Larsson, T. (Roll ej angiven)
Aktivitet: Föredrag eller presentation › Presentation
Larsson, T. (deltagare)
Aktivitet: Deltagit i eller arrangerat evenemang › Deltagit i konferens
Larsson, T. (Gästforskare)
Aktivitet: Besök vid en extern institution › Forskning eller undervisning vid extern organisation
Larsson, T. (deltagare)
Aktivitet: Deltagit i eller arrangerat evenemang › Deltagit i konferens
Larsson, T. (Mottagare), 2023 nov. 16
Pris: Pris (inklusive medaljer och utmärkelser)