En ny aktör har (åter)introducerats i svenska familjepraktiker: barnflickan. Den svenska välfärdsstatliga omsorgsmodellen utmanas idag av en växande privat marknad för barnomsorgstjänster, i form av RUT-avdragsgilla barnpassningsföretag och au pairer.
I detta projekt studeras konsekvenserna av barnpassningsmarknadens framväxt för familjepraktiker i Sverige. Vad innebär det för "görandet" av familj att delar av omsorgen om barnen idag kan köpas på en privat marknad? Barnflickeyrket utövas mitt emellan den privata och den offentliga sfären, och innefattar en spänning mellan omsorgslogik och marknadslogik. Barnflickan är dessutom ofta i en underordnad position i förhållande till sin arbetsgivare relaterat till klass och etnicitet. Detta kan antas påverka föräldrapraktiker och -ideal, barnflickans roll och relationer, samt barnens syn på och upplevelse av omsorgsrelationer. Genom intervjuer med de tre inblandade parterna - barnflickorna/au pairerna, föräldrarna och barnen - fångar denna studie de nya dimensioner och spänningar som den köpta barnpassningsmarknaden skapar i vardagens interaktioner och i familje- och omsorgsgörandet.
Det saknas forskning om barnpassningsmarknaden i Sverige, vilket innebär att projektet öppnar för en komparativ ansats där svenska förhållanden kan jämföras med internationella studier. Genom sitt barnperspektiv utgör projektet även en helt ny ingång i studiet av omsorg kring barn i de köpta barnvaktstjänsternas tidevarv.
Status | Slutfört |
---|
Gällande start-/slutdatum | 2014/05/01 → 2017/12/31 |
---|
År 2015 godkände FN:s medlemsstater 17 Globala mål för en hållbar utveckling, utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera välstånd för alla. Projektet relaterar till följande Globala mål: