Brott mot Sveriges säkerhet

Projekt: Forskning

Projektinformation

Beskrivning

Sverige står inför en rad utmaningar när det gäller nationell säkerhet. Från spionageaktiviteter av främmande makter som Ryssland, Kina och Iran, till inhemsk våldsbejakande extremism kopplad till både höger- och vänsterextrema grupperingar, samt islamistiska rörelser. Dessa hot kan få omfattande konsekvenser för landet, inte bara i form av direkta attacker, utan också genom ekonomiska förluster och skadade relationer med andra länder.

Men en annan växande oro är den dramatiska ökningen av våldsbrott, särskilt skjutningar, som har blivit alltmer kopplade till kriminella gäng. Vad som är särskilt oroande är möjligheten att främmande makter kan försöka samarbeta med dessa gäng för att utföra attacker inom Sveriges gränser, med gängen som verktyg eller mellanhänder. Denna rädsla förstärks av händelser i andra länder. I Nederländerna, till exempel, har inhemska kriminella gäng samarbetat med utländska regeringar för att utföra mord.

Trots den klara närvaron av dessa säkerhetshot och medvetenheten om dem bland svenska myndigheter, finns det en märkbar brist på forskning kring vem som faktiskt står bakom brott mot Sveriges säkerhet och terroristbrott. Denna forskningslucka blir ännu mer bekymmersam i ljuset av de förändrade säkerhetsförhållandena i Europa, särskilt med tanke på händelser som Rysslands invasion av Ukraina.

Sammanfattningsvis är det av yttersta vikt att Sverige tar dessa hot på djupaste allvar. Att inte bara agera proaktivt för att motverka dem, utan också att investera i forskning och analys för att bättre förstå och hantera dem. Landets framtid, säkerhet och välfärd hänger på balansen.

Projektet fokuserar på personer som dömts för brott mot Sveriges säkerhet. Syftet är att kartlägga och analysera denna typ av brottslighet i Sverige, från och med Sovjetunionens fall fram till om med utgången av 2024. Målet är att kunna beskriva individkarakteristika och brottskarakteristika på mikronivå. Detta skulle generera en generell bild och översikt över vilka de individer som gör sig skyldiga till dessa brott är. Vidare ämnar vi att granska själva brotten med fokus på bland annat modus operandi och motiv för att belysa hur gärningspersonerna arbetar och vad som driver dem. Slutligen vill vi även studera vilka bevis som domstolarna godtar och vad påföljden blir. Resultatet av projektet kommer inte endast kunna bidra till förebyggande arbete avseende brott mot Sveriges säkerhet, utan kan också användas som hjälpmedel under pågående utredningar samt för att utveckla lagstiftningen.

Populärvetenskaplig beskrivning

Sverige står inför olika säkerhetsutmaningar, som spionage från länder som Ryssland, Iran och Kina, inhemsk extremism och ökande våldsbrott, särskilt skjutningar kopplade till kriminella gäng. Det finns också oro för att främmande makter kan samarbeta med dessa gäng för att skada Sverige.

Trots att man är medveten om dessa hot finns det inte tillräckligt med forskning om vilka som ligger bakom säkerhetsproblem och terrorism. Denna brist i forskningen är oroande med tanke på de förändrade säkerhetsförhållandena i Europa, som Rysslands krig mot Ukraina.

Sammanfattningsvis behöver Sverige ta dessa hot på allvar, inte bara genom att vidta åtgärder utan också genom att investera i forskning. Landets framtid och säkerhet hänger på det.

Projektet syftar till att studera personer som är dömda för säkerhetsrelaterade brott i Sverige från Sovjetunionens fall till 2024. Vi vill förstå vem dessa personer är, hur de begår brott, vad som motiverar dem och vilka bevis som används i domstol. Den här forskningen kan hjälpa till att förebygga framtida säkerhetsproblem och förbättra rättssystemet.
Kort titelBrott mot Sverige
AkronymCATSOS
StatusPågående
Gällande start-/slutdatum2024/01/12 → …

FN:s Globala mål

År 2015 godkände FN:s medlemsstater 17 Globala mål för en hållbar utveckling, utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera välstånd för alla. Projektet relaterar till följande Globala mål:

  • SDG 3 – God hälsa och välbefinnande
  • SDG 16 – Fredliga och inkluderande samhällen

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Medicin och hälsovetenskap
  • Samhällsvetenskap

Fria nyckelord

  • säkerhet
  • spionering
  • terrorism
  • kontraunderrättelse
  • kontraspionage
  • kontraterrorism
  • Sverige
  • Underrättelse