E-hälsa inom neonatal vård

Projekt: Forskning

Projektinformation

Beskrivning

Det föds omkring 7000 barn för tidigt i Sverige varje år och tack vara en förbättrad sjukvård överlever fler och fler barn. Den medicinska definitionen är att barn skall vara födda före graviditetsvecka 37. En del barnen föds mycket för tidigt eller extremt för tidigt d.v.s. före v.28. Att födas före v.28 innebär ofta en lång vårdtid med intensivvård och där barnet oftast har ett stort vårdbehov. Antalet för tidigt födda ökar både i Sverige och internationellt. Det finns många risker med att vara för tidigt född eftersom organen inte är färdig utvecklade. De flesta för tidigt födda barn klarar sig utan problem men är en sårbar och utsatt grupp. Att äntligen få komma hem kan upplevas som svårt efter en lång sjukhustid. Samtidigt så upplever föräldrarna en stor lättnad att få komma hem till sin vanliga miljö och just att få känna sig som en familj igen. Den neonatala hemsjukvården ansvarar för uppföljning och kontakt med familjen i hemmet. Det är också viktigt att vården utvecklas och använder den digitala kommunikationen som kan stärka familjen så att föräldrarna upplever en ökad trygghet vid hemgång.

Föräldrarna får med sig en e-platta vid hemgång att ha hemma så länge man är inskriven inom neonatal vården. Detta ger då föräldrarna möjlighet at kommunicera med personalen om barnets hälsa med hjälp av bilder, videofilmer och chatt genom en säker och krypterad uppkoppling. E-plattan ersätter inte besöken eller telefonkontakten från den neonatala hemsjukvården utan är ett komplement. E-plattan innebär att föräldrar kan snabbt komma i kontakt med personalen på neonatalvården dels genom chatt-funktion, skicka videofilmer, bilder. Det är möjligt med monitorering av barnet såsom att följa vikten.

eHälsolösningen utvärderas nu i en implementeringsstudie vid Skånes universitetssjukhus. Barn och föräldrar inom ett flertal specialiteter använder eHälsolösningen under perioder i hemmet med kvarvarande vårdbehov. Utvärdering sker med hjälp av digitala frågeformulär till barn och föräldrar samt via intervjuer med familjemedlemmar och professionella vårdgivare med fokus på barns delaktighet i vård, samt familjemedlemmars tillfredställelse med vård och upplevda användbarhet av eHälsolösningen. Datainsamling planeras pågå under 2023.

Projektet ingår som en del i det av FORTE finansierade forskningsprogrammet eChildhealth.
StatusPågående
Gällande start-/slutdatum2019/11/142026/02/28

Samarbetspartner

FN:s Globala mål

År 2015 godkände FN:s medlemsstater 17 Globala mål för en hållbar utveckling, utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera välstånd för alla. Projektet relaterar till följande Globala mål:

  • SDG 3 – God hälsa och välbefinnande
  • SDG 10 – Minskad ojämlikhet

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Omvårdnad

Fria nyckelord

  • e-hälsa
  • barn
  • föräldrar
  • hemsjukvård
  • barnsjukvård
  • vård i hemmet
  • neonatologi