Forskningsoutput per år
Forskningsoutput per år
Projekt: Forskning
När man är sjuk behöver man ibland träffa en läkare. I Sverige ska alla personer ha lika stor rätt till att träffa läkare och få den vård och hjälp man behöver. I den här studien vill vi titta på om det är så - alltså om personer med intellektuell funktionsnedsättning får bra och rätt hjälp när de är sjuka eller har skadat sig.
När man går till läkare på en vårdcentral eller ett sjukhus i Skåne samlas information om hur man mår och vilka mediciner man har fått i ett register som heter Skånes vårddatabas. Det är Region Skåne som har hand om detta registret. Vi kommer att be dem att ge oss de uppgifter vi behöver för att göra studien. På så vis behöver de som är med i studien inte göra något själv. De kommer inte ens att märka att de är med i studien! Innan vi får uppgifterna från Region Skåne kommer de att plocka bort alla personnummer så att vi inte kan se vilken person som är vilken. När vi berättar vad vi har kommit fram till kommer vi att visa det med figurer och tabeller. Då kan man bara se hur det ser ut för en grupp, aldrig en ensam person.
Vem ska vara med?Alla som bodde i Skåne den 1 januari 2014 kommer att vara med i studien. Vi kommer att be Socialstyrelsen att berätta för oss vem som har haft LSS-stöd. Vi kommer också att titta i Skånes vårddatabas för att hitta personer som har utvecklingsstörning men inte något LSS-stöd.
Vad undersöker vi?Vi kommer att jämföra personerna med utvecklingsstörning med personerna utan utvecklingsstörning. Vi kommer att titta på skillnader i...
...hur många gånger man går till läkare på ett år.Det är många forskare som jobbar med studien. De som har ansvaret för den är Magnus Sandberg, som är sjuksköterska, och Anna Axmon som är statistiker. Både Magnus och Anna jobbar vid Lunds universitet.
Om du inte vill att vi använder dina uppgifter går det bra att säga till så plockar vi bort dem. Du kan i så fall skicka e-post till Magnus Sandberg ([email protected]) eller ringa honom på 046-222 19 71.
Kort titel | Health care utilization in primary and specialist care among people with intellectual disability |
---|---|
Akronym | IDcare |
Status | Pågående |
Gällande start-/slutdatum | 2021/01/01 → 2026/12/31 |
År 2015 godkände FN:s medlemsstater 17 Globala mål för en hållbar utveckling, utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera välstånd för alla. Projektet relaterar till följande Globala mål:
Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel i vetenskaplig tidskrift › Peer review
Forskningsoutput: Konferensbidrag › Konferensabstract › Peer review
Forskningsoutput: Konferensbidrag › Konferensabstract › Peer review
Axmon, A. (Forskare), Sandberg, M. (Forskare), Kristensson, J. (Forskare), Stroh, E. (Forskare), Lauruschkus, K. (Forskare), Edvardsson, D. (Forskare) & Edvardsson, K. (Forskare)
Forte, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd
2021/11/01 → 2024/10/31
Projekt: Forskning
Axmon, A. (Manager) & Stroh, E. (Manager)
Lunds universitetInfrastruktur