Semester bakom järnridån: Skandinavisk turism i det kommunistiska Europa, 1945–1989

Projekt: Forskning

Projektinformation

Beskrivning

Hur delat var Europa under det kalla kriget och hur bidrog turism till att bygga broar över de politiska skiljelinjerna? Detta forskningsprojekt undersöker skandinavisk turism till det kommunistiska Europa för att bättre förstå omfattningen av kontakterna mellan öst och väst under kalla kriget. I projektet studeras de internationella förbindelserna på alla nivåer, till exempel mellan regeringar, resebyråer, och resande. Huvudfrågan som ska besvaras är hur och varför det kommunistiska Europa utvecklades till en populär turistdestination för resenärer från väst under en period av politisk konflikt mellan öst och väst. Skandinavisk turism till Östeuropa är särskilt intressant att studera eftersom skandinaver var bland de första som korsade Järnridån för att åka på semester när möjligheten erbjöds 1955. Dessutom var den svenska resebyrån RESO det första företag i västra Europa som fick tillstånd att organisera resor till Sovjetunionen efter andra världskriget. Totalt under kalla kriget reste miljoner västerlänningar på semester i Östeuropa. De lockades av många olika turistattraktioner som Svarta Havets stränder, Tatrabergen, anrika gamla städer och billiga nöjen. Dessutom erbjöd östra Europa en profitabel svart marknad för västliga varor och ett alternativt politiskt system.

Projektet syftar i synnerhet till att undersöka skandinavisk turism till det kommunistiska Tjeckoslovakien. Tjeckoslovakien är ett fascinerande fall eftersom turistindustrin i landet omfattade både de förrevolutionära attraktionerna såsom kurorter och operahus och den modernistiska arkitektur som omfattade stora lägenhets- och industrikomplex.

Forskningsprojektet använder sig av ett omfattande källmaterial från regeringar, företag och individer. Dessutom ska före detta skandinaviska resenärer till Tjeckoslovakien intervjuas och visuellt material från tv, affischer och vykort analyseras. Genom att lyfta fram de många interaktionerna mellan öst och väst påvisar forskningsprojektet turismens betydelse för internationella relationer under kalla kriget. Projektet utmanar dessutom uppfattningen av det kalla kriget som en period av europeisk splittring och konflikt.
Kort titelSemester bakom järnridån
StatusSlutfört
Gällande start-/slutdatum2015/06/012020/12/31

Finansiering

  • Stiftelsen Bokelunds resestipendiefond

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Historia

Fria nyckelord

  • Turism
  • Historia
  • Kalla kriget
  • kulturelt diplomati
  • internationelle relationer
  • Östeuropa