Projektinformation

Beskrivning

Pilotstudier visar att tekniska hjälpmedel som stödjer kommunikation mellan vården och familjer som vårdar barn i hemmet har en potential att bidra till ökad trygghet och vårdkvalitet. Forskning om hur nya metoder kommer till användning i olika verksamheter pekar på att även om det finns bra vetenskapligt stöd för att en viss metod ger avsedd effekt så är det inte alls säkert att den kommer att användas. Orsakerna till detta är många och det finns ett stort antal teorier och modeller som används för att försöka förklara hur detta kommer sig. Några av de viktigaste orsakerna kan sammanfattas i fem huvudområden. Det handlar dels om metoden eller det nya arbetssättet sig, t ex om det uppfattas vara mer fördelaktigt än det befintliga arbetssättet, om det är enkelt att använda och om det överensstämmer med etablerade rutiner och attityder. Vidare så har både organisatoriska förhållanden på arbetsplatsen och yttre omgivningsfaktorer som incitamentssystem och olika regelverk betydelse för i vilken utsträckning nya metoder får fäste och blir etablerade. Det har också visat sig att attityder, kunskap och motivation hos beslutsfattare, medarbetare och brukare i många fall kan ha en direkt inverkan på i vilken utsträckning man kommer att tillämpa ny kunskap, metod, eller teknik. Slutligen har sättet man arbetar med att aktivt stödja så kallad implementering, konsekvenser för utfallet. Här kan det handla om hur man involverar intressenter, planerar, sätter mål följer upp en sådan process.

Det finns således relativt bra kunskap om vad som i princip kan vara viktigt att beakta för att säkerställa att ny kunskap eller metoder kommer till nytta för barn och deras familjer. Vad som är mindre väl utprövat är hur denna kunskap kan användas på ett praktiskt genomförbart sätt för att stödja implementeringsprocesser. I det här projektet bygger vi på tidigare forskning om implementering och prövar verktyg för att underlätta kartläggning av hindrande och stödjande faktorer och därigenom ge underlag för att planera, följa upp och stimulera lärande i samband med implementering. Inom ramen för projektet genomför vi workshops med forskare och med medarbetare i de berörda enheterna för att undersöka villkoren för implementering. I en intervjustudie med medarbetare och ledning har vi visat betydelsen av fördjupad interaktion mellan aktörer och närmre samspel mellan vårdprofessioner, tekniker och ledning för att nå långsiktig och hållbar implementering av e-hälsolösningar. Den teoretiska grunden är implementeringsforskning samt modeller för ledning, organiserande, beslutsfattande och komplexitet.

Projektet ingår som en del i det av FORTE finansierade forskningsprogrammet eChildhealth.
StatusPågående
Gällande start-/slutdatum2019/01/012026/02/28

FN:s Globala mål

År 2015 godkände FN:s medlemsstater 17 Globala mål för en hållbar utveckling, utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera välstånd för alla. Projektet relaterar till följande Globala mål:

  • SDG 3 – God hälsa och välbefinnande

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Medicin och hälsovetenskap
  • Hälsovetenskaper

Fria nyckelord

  • e-hälsa
  • implementering
  • barn
  • familjer
  • vård i hemmet
  • hemsjukvård