Ljus, aktivitet och sömn i min vardag

Projekt: Övrigt

Projektinformation

Beskrivning

Andelen äldre ökar och flertalet föredrar att bo kvar i sitt hem så länge omständigheter och förmåga tillåter. Men äldre tillbringar en stor del av sin vakentid i hemmet där ljusnivån ofta är otillräcklig. Stillasittandet ökar och många äldre rapporterar upplevda problem med sömn och sinnesstämning. Inaktivitet och hemmavistelse riskerar även att leda till ökad social isolering.

Forskningen visar på komplexa samband mellan exponering för ljus (både elektriskt ljus och dagsljus såväl inomhus som utomhus), fysisk aktivitet och sömn. Dessa miljöfaktorer och beteenden påverkar i sin tur prestation/funktionsförmåga, sinnesstämning och dygnsrytm. Men det behövs strategier för att främja ändrade beteenden i vardagslivet och en mer anpassad hemmiljö till personens behov och önskemål.

Vi vill därför utveckla, pilottesta och utvärdera en Internetbaserad kurs som inriktar sig på de nämnda problemen för kvarboende äldre (70 år och uppåt) i samarbete med Vård- och omsorgsförvaltningen i Lunds kommun. Syftet med kursen ”Ljus, aktivitet och sömn i min vardag” är att erbjuda verktyg som kan stödja egenanpassningar i hemmiljön (t ex belysning och mörkläggning) och underlätta ändrade rutiner (rörelseaktivitet utomhus och sömnbeteende) för att förbättra mående (sinnesstämning) och sömn (sömnlängd, sömneffektivitet, sömnkvalitet, dagsömnighet).

Kursen är i hög grad utformad som en självstudiekurs med visst pedagogiskt stöd från kursledaren (som initialt är forskaren Kiran M Gerhardsson) och möjlighet till stöd från övriga kursdeltagare samt ev personal på kommunen (t ex värdinnorna). Ljusförhållanden i hemmiljön och effekten på t ex sinnesstämning kommer att observeras respektive mätas före och efter genomgången kurs. Om förväntad effekt uppnås bedöms behovet av mer kostsamma insatser dröja, som t ex behovsprövade basanpassningsåtgärder i hemmet. Målet med kursen överensstämmer med kommunens mål att stödja äldre personers förmåga att leva självständigt så länge som möjligt. Andra möjliga indirekta effekter är minskat stillasittande (genom ökad fysisk aktivitet), minskad oro för fall (genom bättre balans tack vare ökad fysisk aktivitet utomhus på ojämnt underlag) och ökad social interaktion (t ex självorganiserade gåturer med andra).

Kursen bedöms vara kostnadseffektiv eftersom en internetbaserad kurs medger fler deltagare än kurser som ges på plats (möjligen kan en kombination av undervisning med fysiska träffar och hemuppgifter på distans bli aktuell). Kursen är därmed ett komplement till redan använda insatser inom kommunen (t ex anpassningar av den fysiska miljön i hemmet som prövas av Vård- och omsorg) och regionen (t ex synrådgivning och synhjäpmedel från Synenheten Vuxna). Tidig samverkan med kommunen är nödvändig för att framgångsrikt lyckas genomföra kursen i ordinarie verksamhet efter testfasen.

Forskaren kommer tillsammans med kontaktpersoner på kommunen att använda medlen för att:
- genomföra gemensamma arbetsmöten med syfte att identifiera och diskutera kommunens behov samt hur kursen kan integreras i kommunens verksamhet i framtiden (t ex i vilken form kursen bäst kan levereras för att passa såväl kommunen som kursdeltagares behov, ev utnyttja kommunens Träffpunkter),
- rekrytera deltagare till den inledande pilotstudien och en framtida större fältstudie,
- ta fram planeringsunderlag och material för den så kallade implementeringsfasen när kursen genomförs i kommunens ordinarie verksamhet och inför fortsatt samarbete mellan kommunen och forskaren/forskarna (t ex informations- och marknadsföringsmaterial till kursen, kursledarmaterial i form av både tryckt material och korta videofilmer där kommunen bistår med videoproduktion och spridning till målgruppen för kursen). Ett ytterligare tänkbart material är en kortkurs riktad till de medarbetare i kommunen som arbetar med värdinneservice för att öka medvetenheten om de komplexa sambanden mellan ljus, fysisk aktivitet och sömn, samt hur detta påverkar äldre personers mående och hälsa.

Populärvetenskaplig beskrivning

I projektet vill vi utveckla och utvärdera en Internetbaserad kurs för äldre (70 år och uppåt) i enpersonshushåll i lägenheter med hyresrätt. Kursen inriktar sig på flera områden (ljusbeteende, fysisk aktivitet utomhus och sömnbeteende) och grundas på forskning om komplexa samband mellan dessa tre områden. Kursen går ut på att hjälpa deltagarna att göra egenanpassningar i hemmet (t ex belysning och mörkläggning) och ändra rutiner kopplade till ljus, fysisk aktivitet utomhus och sömn. Kursen ger deltagarna verktyg för att åstadkomma sådana förändringar och för att upprätthålla regelbundna rutiner. Målet med kursen är att bidra till bättre sinnesstämning och ljusförhållanden i hemmet, och på längre sikt fortsatt oberoende och ett hälsosamt och aktivt åldrande. Kursen bedöms ha stor potential eftersom den är resurseffektiv och kan nå många och därmed bli ett komplement till redan använda insatser inom kommunen (Vård och omsorg) och regionen (Synenheten Vuxna), samt bidra till att fördröja behovet av mer kostsamma insatser. Tidig samverkan med kommunen är nödvändig för att framgångsrikt lyckas ta fram ett relevant upplägg och integrera kursen i ordinarie verksamhet efter testfasen.
StatusSlutfört
Gällande start-/slutdatum2022/02/012023/01/31

FN:s Globala mål

År 2015 godkände FN:s medlemsstater 17 Globala mål för en hållbar utveckling, utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera välstånd för alla. Projektet relaterar till följande Globala mål:

  • SDG 3 – God hälsa och välbefinnande
  • SDG 11 – Hållbara städer och samhällen
  • SDG 17 – Genomförande och globalt partnerskap

Fria nyckelord

  • CASE - Centre for Ageing and Supportive Environments