Sjuksköterskors användning av sociala medier relaterat till COVID-19

Projekt: Forskning

Projektinformation

Beskrivning

Bakgrund: I Sverige liksom i många andra länder råder det en brist på sjuksköterskor och den förväntas kvarstå kommande år. Den nuvarande COVID-19 relaterade krisen påverkar sjuksköterskors arbetsvillkor på många sätt, bl.a. med ökad stress och arbetsbörda, förändrade arbetsrutiner, utmanande etiska frågor, en oförutsägbar framtid, m.m. Samtliga faktorer kan påverka arbetslivets hållbarhet. Bemanningen, i kvantitet och kvalitet, är en avgörande faktor för att personal ska stanna i vården. Det är av stor vikt att identifiera och förstå hur olika faktorer kan stödja men också förhindra sjuksköterskor i den kliniska vardagen. Sociala medier (SM) (t.ex. Facebook, YouTube, Instagram, Twitter) genomsyrar allt mer vardagens olika aktiviteter. I SM cirkulerar information 24/7, utan nationella gränser. SM kan vara såväl en källa till hjälp och information som till oro och desinformation. Det är av särskilt intresse att undersöka sjuksköterskors användning av SM i deras arbete i tider av osäkerhet och där kunskapsläget är oklart och föränderligt.
Syfte: Projektets syfte är att undersöka hur sjuksköterskor i skandinaviska länder använder SM relaterat till COVID-19 och på vilket sätt användningen påverkar sjuksköterskans professionella roll och praktiker. Genomförande: Projektet genomförs i två dela. Del 1: Systematisk litteratur studie. Del 2. Kvalitativa (intervjuer enskilt, fallstudier) metoder inom Scandinavia.
StatusSlutfört
Gällande start-/slutdatum2020/11/012022/12/31

Samarbetspartner

  • Lunds universitet (huvudsaklig)
  • Region Sjælland
  • Western Norway University of Applied Sciences
  • University of Southern Denmark
  • Kristiania University College

FN:s Globala mål

År 2015 godkände FN:s medlemsstater 17 Globala mål för en hållbar utveckling, utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera välstånd för alla. Projektet relaterar till följande Globala mål:

  • SDG 3 – God hälsa och välbefinnande

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Omvårdnad