Stadsluftens hälsobelastning på barn

Projekt: Uppdragsforskning

Projektinformation

Beskrivning

I dagsläget saknas det kunskap om vad det i realiteten innebär att växa upp i en förorenad stadsmiljö jämfört med i en mindre ort med bättre luftkvalité. De studier som finns i detta område bygger på hypoteser och antaganden, men saknar reella mätningar. Då fler och fler barn lever i stadsmiljöer och då städerna succesivt förtätas innebär detta att stadsbarns tillgång till utemiljöer alltmer begränsas till förskolans utemiljö vilken även, pga. ökande trafikvolymer, blir alltmer belastad när det kommer till försämrad luftkvalité.

Studien syftar till att ta reda på vad denna miljöbelastning innebär ur hälsosynpunkt för de barn som växer upp i städer, när det kommer till faktisk dos i kroppen, och då i relation till barn som växer upp i mindre landsbygdsnära orter med god luftkvalité. Studien syftar även till att nyttja dessa resultat för att se hur de förhåller sig till miljölagstiftning och gränsvärden. I nuläget pågår två finansierade studier vilka studerar parallella aspekter till detta. Denna studie syftar till att vara den överbryggande delen mellan dessa två pågående projekt för att få fram denna kunskap.
StatusSlutfört
Gällande start-/slutdatum2019/01/012022/03/31

FN:s Globala mål

År 2015 godkände FN:s medlemsstater 17 Globala mål för en hållbar utveckling, utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera välstånd för alla. Projektet relaterar till följande Globala mål:

  • SDG 3 – God hälsa och välbefinnande

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Miljömedicin och yrkesmedicin