Bakgrund: På barnkirurgen i Lund opererar vi nyfödda barn med missbildningar i magtarmkanalen, urinvägarna och könsorganen. Många föräldrar beskriver en stor osäkerhet kring hur de skall ta hand om sitt nyopererade spädbarn efter utskrivning från sjukhuset. Via e-hälsa via surfplatta, en så kallad e-platta, ger vi nu föräldrar möjlighet att kommunicera med högspecialiserad vårdpersonal via chatt, bilder och video efter utskrivning. Föräldrarna får med sig e-plattan hem, och använder den när de vill ha kontakt och stöd tex kring barnets välmående, sårläkning mm. Kommunikationen görs i krypterad form så att även känsliga bilder kan skickas säkert. Kontakten via e-plattan sker på familjernas villkor.
Syfte: Syftet med studierna är att undersöka föräldrarnas upplevelse av att kommunicera med sjukvårdspersonal via e-platta efter operation av deras barn. Vi undersöker även hur föräldrarnas användning av e-plattan ser ut över tid, vilka ämnen som kommuniceras via den, patientsäkerhet med e-plattan, samt om antal och typ av återbesök på sjukhuset påverkas. Dessutom studerar vi e-plattans effekter på vårdpersonalens arbete och deras erfarenheter av e-plattan. Det yttersta syftet är att sammanväva föräldrarnas och personalens syn på hur e-hälsa i barnsjukvården på ett säkert sätt kan ta plats.
Forskningsmetoder: Både kvalitativ, kvantitativ och mixad-metod användes genom frågeenkäter, intervjuer samt automatisk digital registrering av kommunikationsflödet över e-plattan.
Projektet ingår som en del i det av FORTE finansierade forskningsprogrammet eChildhealth.
Resultat: I forskningsprojektet har vi hittills visat att:
* 87% av de föräldrar som använde e-plattan efter avancerad barnkirurgisk missbildningskirurgi 2018-2022 angav att de var nöjda/ mycket nöjda med e-plattan.
* Den största nöjdheten med e-plattan låg i att föräldrarna gavs möjlighet att ställa frågor och funderingar via chatt till vårdpersonal då det passade dem själva, samt att kunna skicka foto av operationsområden digitalt säkert.
* Föräldrarnas nöjdhet med e-plattan samvarierade med hur ofta de använde e-plattan, men inte med vilka bakgrundskunskaper de hade i e-hälsa och teknik eller hur nöjda de var med sitt barns sjukvård.
* Föräldrar som fick e-platta upplevde en hög tillgänglighet till högspecialiserad barnkirurgisk sjukvård i form av lättillgängligt och gott stöd av vårdpersonal som kände deras barn.
* Föräldrarna som inte hade e-platta upplevde också relativt bra stöd från sjukvården vid telefonkontakt och besök, men att det hemifrån var svårt att få kontakt med personal som kände deras barn. De berättade också att de saknade kommunikation mellan BVC och den högspecialiserade vården.
* Både föräldrar med och utan e-platta hade viss betänklighet kring den digitala informationssäkerheten vid sin kommunikation via e-hälsa, även om sjukvården garanterade detta.
Pågående: I studier där resultat beräknas klara under 2024-2026 undersöker vi bl.a.
* vilka ämnen som föräldrarna söker information inom om via chattfrågor
* ifall läkningsförlopp av hud efter operationer på ett säkert sätt kan följas via fotodokumentation som föräldrarna skickar
* om och hur e-plattan kan införas som kontaktväg till barnkirurgen för tonåringar som skall börja träna på egen kommunikation med sjukvården.
Status | Pågående |
---|
Gällande start-/slutdatum | 2019/11/20 → 2026/02/28 |
---|
År 2015 godkände FN:s medlemsstater 17 Globala mål för en hållbar utveckling, utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera välstånd för alla. Projektet relaterar till följande Globala mål: