Den gastronomiska revolutionen i Sverige

Projekt: Forskning

Projektinformation

Populärvetenskaplig beskrivning

In på 1980-talet betraktades Sverige allmänt som ett land där matkulturen och restaurangnäringen var torftig och underutvecklad. I mitten av 1990-talet hade situationen helt förändrats. Sverige hade blivit en gastronomisk frontnation. Det här är ett projekt som undersökt hur denna utveckling blev möjlig.

På 1990-talet började svenska kockar erövra flera av de finaste utmärkelserna som finns att få inom matlagning. Den franska gastronomins store man, Paul Bocuse, sade i ett uttalande att ”det gastronomiska ljuset kommer från norr”.
Syftet med det här projektet är att belysa hur denna utveckling av den svenska matkulturen möjliggjordes och därigenom få kulturanalytiskt intressanta infallsvinklar på Sveriges omvandling från industriland till tjänstebaserad upplevelseekonomi.

Projektet har bestått av fyra delstudier: Gastronomin i Kunskapssamhället, där betydelsen av gastronomiska utbildningar på högskolenivå undersöks, Matlagning som uppvisning, en studie av tävlingar inom gastronomibranschen, Gastronomins praktiker, ett fältarbete i restaurangmiljö, och Mat med ursprung, en studie av hur gastronomiintresset omformar landsbygden.

Resultaten är publicerade i boken Den gastronomiska revolutionen, som utkom år 2012 på Carlsson Bokförlag.
StatusSlutfört
Gällande start-/slutdatum2008/01/012012/12/31